Βράβευση Yousmile Awards 2019


Τον Ιούνιο 2019, όλοι οι μαθητές & οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό Yousmile Awards με το 1ο βραβείο με εκπροσώπηση 2 μαθητών και συνοδεία εκπαιδευτικών για τη συνεισφορά τους στην κατηγορία "Περιβάλλον" στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στα 3α βραβεία "Yousmile Awards", όπου συμμετείχαν 145 σχολεία με 9.578 συμμετοχές πανελλαδικώς! Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης: "Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, ας τα εμπιστευτούμε"! Στη βράβευση διακρίθηκαν 9 κατηγορίες. Η ανάδειξη των νικητών πραγματοποιήθηκε μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του τμήματος "Yousmile" του συλλόγου "Χαμόγελου του Παιδιού" χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες. Στην εκδήλωση, παρέστησαν σημαντικά πρόσωπα από τον τομέα της πολιτικής και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και από το χώρο της ψυχαγωγίας.
Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος προέτρεψε τα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του μικρού Ανδρέα, που αν κι έφυγε από τη ζωή στα 10 του μόλις χρόνια, ενέπνευσε πολλά άλλα παιδιά και όχι μόνο, μέσα από το ημερολόγιό του, να γίνουν εθελοντές και να αναλάβουν δράση, με στόχο να μη σβηστεί το χαμόγελο από τη ζωή όλων και ιδιαίτερα από τα πρόσωπα των μικρών παιδιών. 
Όσον αφορά στη συνεισφορά-δράση των μαθητών και των μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος, τα παιδιά απέδειξαν έμπρακτα ότι διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση ως ενεργοί πολίτες, παρά το μικρό της ηλικίας τους.
Τον Μάρτιο 2019, οι μαθητές/-τριες από όλες τις τάξεις, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος erasmus+ "ACT GREEN" 2018-2020, ξεχύθηκαν με δική τους εθελοντική πρωτοβουλία στους δρόμους και στις αλάνες του χωριού μαζεύοντας σκουπίδια με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν τα απορρίμματα στο γυμναστήριο του Σχολείου, τα μελέτησαν πραγματοποιώντας έρευνα για τα είδη των σκουπιδιών που πετιούνται στο χωριό. Έπειτα, ακολούθησε η διαλογή των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης των υλικών τους.
Σε δεύτερο επίπεδο τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες και έντυπο υλικό, ώστε να κινητοποιήσουν και τους υπόλοιπους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την παραπάνω δραστηριοποίηση τους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων λήξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2018-19, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις των μαθητών/-τριών σχετικές με θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, με στόχο τη διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία, αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που προκαλούνται δυστυχώς από τους ίδιους τους ανθρώπους.
Η παραπάνω κινητοποίηση των μικρών παιδιών παραδειγματίζει κοινωνικά όλους τους ενήλικες πολίτες, αποτελώντας όχι απλά θετικό πρότυπο, αλλά κυρίως πράξη στο όνειρο για έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο! 
Τέλος, κατά την διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας του σχολείου μας στην Αθήνα δόθηκε η δυνατότητα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του "Χαμόγελου του Παιδιού". Ενημερωθήκαμε και παρακολουθήσαμε με θαυμασμό το αξιέπαινο έργο του " Χαμόγελου του Παιδιού", μετρά πια 24 χρόνια ενεργούς δράσης με σημείο αναφοράς τη μέριμνα για το παιδί, μέσω της κινητοποίησης απλών καθημερινών ανθρώπων, που ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί ενωμένοι συνασπίζονται για να κάνουν τον κόσμο ανθρώπινο.