Πράσινα Παιδικά Αποτυπώματα σε ενήλικους αδιάφορους καιρούς


Με την ταυτότητα των ACT GREEN πολιτών, οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος, την άνοιξη του σχολικού έτους 2018-2019, ευαισθητοποιήθηκαν οικολογικά και κοινωνικά, προσπαθώντας να επηρεάσουν την τοπική κοινωνία προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Ζώντας σε τόπο με ποικίλα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, οι μαθητές με την υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, κινητοποιήθηκαν απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης εξαιτίας και της άναρχης ρίψης μπαζών και απορριμμάτων κι έδρασαν ως μικροί εθελοντές που ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ και ΔΡΟΥΝ. Έτσι λοιπόν, ξεχύθηκαν στο χωριό και περισυνέλεξαν σκουπίδια από δρόμους, πεζοδρόμια και αλάνες. Η δράση τους ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο, καθώς έχοντας συγκεντρώσει τα σκουπίδια, επέστρεψαν στο σχολείο και στη συνέχεια τα ομαδοποίησαν με βάση το υλικό τους (ανακυκλώσιμο ή μη), κάνοντας τη διαλογή αυτών που ανακυκλώνονται και πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια μικρή δική τους έρευνα, σχετικά με τα είδη των απορριμμάτων που πετιούνται στην τοπική κοινωνία. Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα ενημέρωσαν με αφίσες τους ενήλικες για τη δράση τους αλλά και για τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης από την αλόγιστη ρίψη των σκουπιδιών διάσπαρτα. Έπειτα, ως μικροί δημοσιογράφοι, έγραψαν άρθρο για τις ενέργειές τους. Οι ενήλικοι πολίτες παραδειγματίστηκαν και πήραν περιβαλλοντικό μάθημα στο μείζον ζήτημα της καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης του ανθρώπου, τομέα στον οποίο ενυπάρχουν βασικά ελλείμματα στη σύγχρονη κοινωνία, γεγονός που επιτεύχθηκε χάριν στους ίδιους τους μαθητές μας!
Οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος θεώρησαν την παραπάνω κινητοποίηση εξαιρετικής σημασίας και την επικοινώνησαν στις οικογένειες των μαθητών μέσω εκδήλωσης στο χώρο του σχολείου. Ταυτόχρονα, με σκοπό την ενθάρρυνση και την ευαισθητοποίηση και άλλων σχολείων και αντιστοίχως μαθητών, δήλωσαν συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, διαγωνισμό YOUSMILE Αwards, με φορέα υλοποίησης την οργάνωση "Το Χαμόγελο του Παιδιού"
Το Δημοτικό Σχολειό Πλατέος και οι μαθητές διακρίθηκαν με το 1ο βραβείο στον τομέα "Περιβάλλον", έπειτα από επιλογή των μαθητών εθελοντών YOUSMILE χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες, ανάμεσα σε 9 κατηγορίες-βραβεύσεις πανελληνίως, γεγονός που μας καθιστά όλους υπερήφανους, χαρούμενους και μας ενθαρρύνει,  ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων ατόμων που αγαπούν, νοιάζονται και δρουν για το περιβάλλον.