STEM Education & Ρομποτική


19 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές/τριες των Α΄ Β΄ Γ΄ & Δ΄ τάξεων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εκπαιδευτικό κέντρο “Stem education” στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν σε δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος ''Νέοι Μηχανικοί'' το οποίο δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικροί επιστήμονες. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πώς λειτουργεί κάτι ή πού χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσω της συνεργασίας οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους κατασκευάζοντας απλά μοντέλα και μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους. Με πρωτότυπες κατασκευές βρίσκουν εφαρμογές των απλών μηχανών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί) στην καθημερινότητα και αναζητούν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα σκεπτόμενοι ως αληθινοί μηχανικοί. Η βιωματική μάθηση προσφέρει με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο γνώσεις σχετικές με επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, την μηχανική και τις νέες τεχνολογίες και προτρέπει τα παιδιά να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες.
Σκοπός του προγράμματος ''Νέοι Μηχανικοί'' είναι η γνωριμία με τις βασικές τεχνικές δόμησης, τους απλούς μηχανισμούς και τη μετάδοση της κίνησης. Επίσης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφευρετικότητας στη επίλυση προβλημάτων και η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.
Οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν σε μικρές ομάδες φτιάχνοντας κατασκευές στον τομέα της μηχανικής και εμβαθύνοντας στον τρόπο λειτουργίας καθημερινών εργαλείων. Ταυτόχρονα, γνώρισαν τις εγκαταστάσεις και την αντίληψη πάνω στην οποία βασίζεται η εκπαίδευση που παρέχεται από το κέντρο STEM. 
Τέλος, χάρηκαν ένα εναλλακτικό παιχνίδι μάθησης και δημιουργίας, κατά το οποίο ανακάλυψαν νέες πτυχές του εαυτού τους ως προς τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

Eπιμέλεια: Ντογραματζή Μελπομένη ΠΕ70 (Α΄) Μαμούρη Αγορίτσα ΠΕ70 (Β΄) Αρζόγλου Στεφανία ΠΕ70 (Γ΄) Βροχίδου Δέσποινα (Δ΄)