''Ταξίδια Ιστορίας''

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια σε εκπαιδευτικές εμπειρίες ημέρα ήταν η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 για τους μαθητές/τριες των τάξεων Δ’, Ε’, ΣΤ’. Μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς των τμημάτων μετακινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ο Ιερός Ναός του Πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου. Ο Ναός αποτελεί ένα από τα εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης με μακρά και πολυτάραχη ιστορία.
Πριν την είσοδο στον εντυπωσιακό ναό οι μαθητές στάθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο, παρατήρησαν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του κτίσματος, περιέγραψαν τον εξωτερικό διάκοσμό του και με προσοχή άκουσαν τις ιστορικές πληροφορίες που τους δόθηκαν από τις εκπαιδευτικούς.
Κατόπιν περνώντας από τη δεξιά πύλη πέρασαν στον εσωτερικό χώρο του Ναού. Οι μαθητές είδαν τις μαρμάρινες κιονοστοιχίες που χωρίζουν το κτίσμα σε πέντε διαδρόμους (κλίτη) και θαύμασαν τα περίτεχνα κιονόκρανα. Περιεργάστηκαν τα υπέροχα ψηφιδωτά σε διάφορα σημεία της εκκλησίας και επαίνεσαν την ικανότητα των ανθρώπων που δημιούργησαν τέτοια έργα τέχνης. Περπατώντας ανάμεσα στους διαδρόμους οι ματιές των παιδιών δε σταμάτησαν να εντυπωσιάζονται από τα γλυπτά και τις αγιογραφίες που κάλυπταν τους τοίχους.
Εν συνεχεία σε μικρές ομάδες κατέβηκαν στην κρύπτη, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος. Εκεί λειτουργεί έκθεση με γλυπτά από διάφορες φάσεις της ιστορίας του Ναού. Αναχωρήσαμε από τον Ναό γεμάτοι από ιστορικές γνώσεις, θρησκευτικούς προβληματισμούς και αρχιτεκτονικές παρατηρήσεις, για να μεταβούμε στον επόμενο σταθμό της ημέρας.
Στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας περίμεναν οι μουσειοπαιδαγωγοί, ώστε να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Πολλά ταξίδια...μια Ευρώπη». Η είσοδος στους χώρους του Μουσείου είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία, καθώς είναι διαμορφωμένη σαν σχολική αίθουσα περασμένων δεκαετιών. Με αυθεντικά αντικείμενα όπως σχολικά θρανία, πίνακες, χάρτες, έδρες, καρτέλες τοίχου και μπλε σχολικές ποδιές, η τάξη σε μεταφέρει στην εποχή του 19ου και των μέσων του 20ου αιώνα. Η σύνδεση με το παρελθόν έγινε ακόμα πιο έντονη με την ξενάγηση στη συλλογή παλιών βιβλίων και παιχνιδιών, που επίσης λειτουργεί μέσα στο Μουσείο. Επιτραπέζια παιχνίδια, ρομποτάκια, φορητά συστήματα προβολής, παραμύθια, σχολικά βιβλία, άβακες, κουκλόσπιτα, μινιατούρες μπλέκουν ευχάριστα το χτες με το σήμερα.
Για τις ανάγκες του προγράμματος οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επεξεργάζονταν διάφορες πτυχές της θεματικής ο καθένας στην ομάδα του, έπειτα όλοι μαζί ενώνονταν κι έπαιζαν παιχνίδια. Ξεκίνησαν με παιχνίδι Γεωγραφίας, όπου έκαναν αντιστοίχιση χωρών και σημαιών. Ακολούθησε παιχνίδι μνήμης με σημαντικά αξιοθέατα της Ευρώπης. Στο τέλος ζωγράφισαν κάρτες εμπνευσμένες από τα χρώματα των σημαιών και τα σπουδαιότερα μνημεία των ευρωπαϊκών χωρών.

Επιμέλεια κειμένου: Κιτσούλη Δέσποινα ΠΕ70, υπεύθυνη εκπ/κός Ε1
Φωτογραφίες: Κατσουπέρη Γεωργία ΠΕ70, υπεύθυνη εκπ/κός Ε2