Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου ως ημέρα εορτασμού της ελληνικής γλώσσας είναι η ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε
ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου
αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη
νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος στην Ημέρα της Ελληνικής  Γλώσσας περιλαμβάνει: 
  • Ανάγνωση του μηνύματος για την ημέρα ελληνικής γλώσσας της συγγραφέος Μαρίας Παπαγιάννη, υποψήφιας για το βραβείο H.C.Andersen και Πρέσβειρας του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2020. Αναφορά και σχολιασμός της αντίστοιχης εικόνας της  Ίριδας Σαμαρτζή, εικονογράφου και συν-υποψήφιας του βραβείου H.C.Andersen 2020. 
  • Παρουσίαση με τίτλο ‘’Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας’’ (προετοιμασία & επιμέλεια: Κιτσούλη Δέσποινα, ΠΕ70).
  • Ανάγνωση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της νέας ελληνικής γλώσσας μέσα από ποιητικά κείμενα του Σολωμού, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Καζαντζάκη, του Ελύτη κι ένα απόσπασμα από τον Θούριο του Ρήγα. 
  • Προβολή κινουμένων σχεδίων για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας με τίτλο ‘’The day the Greek invented vowels’’. 
  • Συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, τη διαχρονικότητά της και την επιρροή που άσκησε στις εθνικές γλώσσες άλλων χωρών, καθώς, και σε επιστημονικούς κλάδους (ιατρική, φυσική, αστρονομία, νομική) αλλά και στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 
  • Προβολή του βίντεο με τίτλο  ‘’Did you know you speak Greek’’ της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών με στόχο να αναδειχθεί η οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και η συμβολή της στον εμπλουτισμό διαφόρων γλωσσών του πλανήτη. 
  • Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οργανώνονται εορτασμοί σε όλο τον κόσμο για την  ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Παρουσίαση αφισών από εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, προβολή του Tallinn European School της Εσθονίας και της ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λ.Δ. του Κονγκό. 
  • Στη συνέχεια,  προβολή που αφορά στον Ελληνικό λόγο του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1959 στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για μια ελληνο-αγγλική ομιλία στην οποία, αν και η γλώσσα ήταν η αγγλική -με εξαίρεση τους συνδέσμους, τα άρθρα και τις προθέσεις- η γλώσσα επί της ουσίας ήταν η ελληνική. 
  • Δημιουργία ψηφιακής αφίσας με το πρόγραμμα Word Art με θέμα  ‘’Οι ελληνικές λέξεις- δάνεια στις ξένες γλώσσες’’. 
Οργάνωση, επιμέλεια, προετοιμασία υλικού:
Κατσουπέρη Γεωργία ΠΕ70 & Κιτσούλη Δέσποινα ΠΕ70
Σχεδιασμός, προετοιμασία, υλοποίηση διαδραστικού παιχνιδιού: Κατσανίκου Αναστασία ΠΕ06