Σχολικός εκφοβισμός και βία

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν βίντεο με τα αντίστοιχα θέματα και συζήτησαν αναλυτικά και έλυσαν απορίες και ενημερώθηκαν για τις μορφές του εκφοβισμού, τις αιτίες, τους ρόλους του θύτη και του θύματος. Ανέπτυξαν ιδέες και συζήτησαν για τους ενδεχόμενους τρόπους προστασίας από καταστάσεις θυματοποίησης. Άκουσαν από τη δασκάλα την ανάγνωση του διαδικτυακού παραμυθιού ''Μίλα μικρή καμήλα'' και στη συνέχεια δημιούργησαν αφίσες με τις ζωγραφιές τους γράφοντας μηνύματα κατά της σκληρής σχολικής βίας.

Επιμέλεια: Μαρία Κυκερίδου ΠΕ70

Το βιβλίο χαρίζεται


Το βιβλίο που χαρίζεται δίνει ζωή σε ένα σωρό από ξεχασμένες ιστορίες, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά τους. Γιατί ένα βιβλίο, όσο παλιό και φθαρμένο κι αν είναι, μπορεί να κρύβει μέσα του άπειρους θησαυρούς. Αρκεί ένα χέρι να το ανοίξει και μια καρδιά να νιώσει τη μαγεία του.

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Το μικρό βιβλίο των δικαιωμάτων των παιδιών με τη μέθοδο του Σελεστέν Φρενέ


Στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή οι μαθητές/-τριες ασχολήθηκαν με τη θεματική των δικαιωμάτων των παιδιών. Αρχικά συζήτησαν και αναγνώρισαν τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ανάγκης, στη συνέχεια με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού και μέσω καθοδήγησης κατέγραψαν τα δικαιώματά τους. Κατόπιν, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά με διαδραστικές ασκήσεις και κάθε ομάδα δημιούργησε το δικό της ''μικρό βιβλίο'' με τη μέθοδο του Φρενέ. Επίσης, έγινε ανάγνωση του βιβλίου ''Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί – Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς'' του Γιώργου Μπότσου.
Επιμέλεια: Βάια Χρυσάνθη ΠΕ70

Η τεχνική του πουαντιγισμού

Μια διαφορετική προσέγγιση στη ζωγραφική γνώρισαν οι μαθητές/-τριες της Γ’ τάξης. Αναζήτησαν πληροφορίες για τον Γάλλο μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφο Georges Seurat (Ζωρζ Σερά), παρατήρησαν διάφορα από τα έργα του και συζήτησαν για την τεχνική του πουαντιγισμού. Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ζωγράφισαν με την ίδια τεχνοτροπία τα έργα τους.

Επιμέλεια: Βάια Χρυσάνθη ΠΕ70

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών - Noesis : Περιβάλλον & Εκπαίδευση


Οι μαθητές/τριες των τάξεων Γ΄ Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄ παρακολούθησαν στο Νόησις στη Θεσσαλονίκη δύο ταινίες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη αφορούσε τη ζωή των δένδρων, τη σημαντικότητά τους για τη ζωή όλων μας,  τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης, τον τρόπο επικοινωνίας με τα όντα του δάσους, την αλλαγή των εποχών. Η δεύτερη ταινία αφορούσε την συμβολή του ανθρώπου στην καταστροφή του πλανήτη Γη, το μέλλον μας και τις πιθανές δράσεις για να περιοριστούν τα φαινόμενα, της όξινης βροχής, του θερμοκηπίου, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, κ.α.
Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν μείζονα προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η προβολή σύγχρονων ταινιών και ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, μιας και συγκεντρώνει πλήθος πλεονεκτημάτων, όπως: προσφέρουν μια οπτική και ακουστική εμπειρία επειδή οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα με έναν ζωντανό κι ελκυστικό τρόπο, κάνοντάς τα πιο κατανοητά και αληθινά για τους μαθητές. Ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, η προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ προκαλεί συζητήσεις και ωθεί τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, να αμφισβητήσουν τις απόψεις τους και να αναπτύξουν δικές τους λύσεις. Αυξάνουν την ενσυναίσθηση, μέσω της προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους και την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εμπνέουν τη δράση: η προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ μπορεί να παρακινήσει τους μαθητές να λάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας σε περιβαλλοντικές δράσεις, υιοθετώντας βιώσιμες συνήθειες και ασκώντας πίεση στους πολιτικούς ηγέτες. 

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δημιουργική γραφή - Διαπροσωπικές σχέσεις

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει στο να επιτύχουν οι μαθητές/τριες να διακρίνουν τα είδη των διαπροσωπικών σχέσεων, να αναγνωρίσουν τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων για την ψυχική και κοινωνική ευεξία των ανθρώπων, να εντοπίσουν και να καθορίσουν τα βασικά στοιχεία που δημιουργούν κι ενδυναμώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αρχικά προβλήθηκε η ταινία “Changing batteries” ( για λίγα δευτερόλεπτα), η οποία ενθάρρυνε τους μαθητές να κάνουν προβλέψεις για το πιθανό περιεχόμενό της. Με την ολοκλήρωση της προβολής ακολούθησε συζήτηση για τους ήρωες και τον ρόλο του σκηνικού και της μουσικής στην πλοκή της ταινίας. Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα, στη συνέχεια κλήθηκαν να δημιουργήσουν ατομικά σε φύλλο εργασίας τη Συνταγή των διαπροσωπικών σχέσεων και να την παρουσιάσουν στην ολομέλεια. Ακολούθησε σχετική παρουσίαση με βάση την οποία συμπλήρωσαν τον Ιστό των σχέσεων, όπου αποτύπωσαν τις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και την επιρροή τους σε αυτούς. Τέλος, μοιράστηκε στους μαθητές μια ημιτελής φόρμα του ποιήματος «Ποίημα στους φίλους» του Χόρχε Λούις Μπόρχες και κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα κενά, ώστε το ποίημα να θυμίζει ευχαριστήριο γράμμα για εκείνον τον φίλο που βρίσκεται πάντα δίπλα μας. Τα ποιήματα διαβάστηκαν στην τάξη.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (SOFT SKILLS)
Επιμέλεια: Δήμητρα Σιδηροπούλου ΠΕ70

''Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρρις Λέσμορ''

Στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου οι μαθητές/τριες της Ε΄ Δημοτικού παρακολούθησαν τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ.Μόρρις Λέσμορ» και στη συνέχεια διαβάσαμε το ομώνυμο βιβλίο. Αναλύσαμε, συζητήσαμε την ταινία αλλά και το βιβλίο, οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις και τις εντυπώσεις τους και κατόπιν εργάστηκαν  ατομικά απαντώντας σε ένα φύλλο εργασίας, τα οποία στη συνέχεια συνόδευσαν με ζωγραφιές σχετικά με το θέμα. 

Επιμέλεια: Βάια Χρυσάνθη ΠΕ70

''Ταυτότητα''



Στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος και συγκεκριμένα στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης συζήτησαν για τις ομάδες στις οποίες ανήκουν οι άνθρωποι, αναφέρθηκαν στις διαφορές των εννοιών έθνος και κράτος και ιθαγένεια και πώς αποκτούμε την ταυτότητα του Έλληνα Πολίτη. Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και να σχεδιάσουν τη δική τους «ταυτότητα» να γράψουν όσα τους χαρακτηρίζουν και να  παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης τα προσωπικά τους στοιχεία.

Επιμέλεια: Βάια Χρυσάνθη ΠΕ70

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δημιουργική γραφή - Ηγεσία


Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι οι μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν τις δεξιότητες που πρέπει να συνδυάζει ο ηγέτης και να εμπνευστούν, ώστε να λειτουργούν ως ηγέτες. Αρχικά, η εκπαιδευτικός έγραψε στον πίνακα τη λέξη Ηγεσία και πρόβαλλε μια παγωμένη εικόνα της ταινίας “Inspiration-Leadership”, προκειμένου να εκφράσουν υποθέσεις οι μαθητές για το περιεχόμενό της υποκινούμενοι από ερωτήσεις. Μετά την ολοκληρωμένη προβολή, μοιράστηκε στους μαθητές το φύλλο εργασίας ''Δεξαμενή εννοιών'' όπου κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει τρεις έννοιες από τις αναγραφόμενες που θεωρούσαν ότι συνδέονταν άμεσα με την ταινία. Η εργασία αυτή αποτέλεσε αφόρμηση για συζήτηση, αλλά και για παράθεση προσωπικών βιωμάτων. Τα αποτελέσματα συνοψίστηκαν και παρουσιάστηκαν στην τάξη. Στη συνέχεια, οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ ''Η Φάρμα των Ζώων'' και η εκπαιδευτικός τους ενθάρρυνε να ''μπουν'' στην ιστορία ως ένα ζώο της φάρμας που καταδυναστεύεται κι έχοντας τον ρόλο, πλέον, του ηγέτη να παρακινήσει τα υπόλοιπα ζώα να ξεσηκωθούν γράφοντας μια αντίστοιχη ομιλία. Οι μαθητές έγραψαν ομαδικά τις ομιλίες και τις παρουσίασαν με δραματοποίηση.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (SOFT SKILLS)

Επιμέλεια: Δήμητρα Σιδηροπούλου ΠΕ70

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου


2 Απριλίου, η ημέρα γέννησης του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, ΙΒΒΥ, με σκοπό να ενθαρρύνει την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά και να τονίσει τη σημασία του παιδικού βιβλίου στην ανάπτυξη της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. 
Γιατί είναι σημαντικό το παιδικό βιβλίο; Τα παιδικά βιβλία  βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, ιδέες και αξίες. Το διάβασμα ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και τους μαθαίνει να εκφράζονται με σαφήνεια και ακρίβεια. Τα βιβλία αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας για τα παιδιά, βοηθώντας τα να αποβάλουν το άγχος και να ηρεμήσουν. Δημιουργούν δεσμούς αγάπης και οικειότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς τους, όταν μοιράζονται μαζί μια ιστορία.
Έτσι, λοιπόν, προτείνουμε στους γονείς:
Επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να περιηγηθούν στα ράφια και να διαλέξουν βιβλία που τους αρέσουν.
Χαρίστε ένα βιβλίο στα παιδιά σας. Μπορείτε να κάνετε δωρεά βιβλίο/α και σε μια βιβλιοθήκη, σε ένα σχολείο ή σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.
Μιλήστε με τα παιδιά σας για τη σημασία του διαβάσματος. Εξηγήστε τους πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν βιβλία για να μάθουν, να φανταστούν και να εξελιχθούν.
Το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος φιλοξενεί τις αφίσες IBBY. Είναι ο αγαπημένος τοίχος των παιδιών και των δασκάλων.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IBBY  https://www.ibby.org/
Οι φωτογραφίες αφορούν δραστηριότητες των μαθητών/τριών της Δ΄ τάξης.
Επιμέλεια: Δήμητρα Τσολάκη ΠΕ70

DegiTechMethods : ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus plus

 




Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του Δ.Σ.Πλατέος έχουν στη διάθεσή τους μέσω της υποστήριξης των ευρωπαϊκών πόρων ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την απόκτηση νέας γνώσης συνδέοντας τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας με την εκπαίδευση από το Δημοτικό. Στο πλαίσιο του erasmus plus Degi Tech Methods με συντονίστρια χώρα τη Μάλτα, οι μαθητές/τριες της Στ΄ Δημοτικού σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Πληροφορικής έμαθαν τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου canva και δημιούργησαν λογότυπα για την υποστήριξη των αναγκών του προγράμματος. Έμαθαν τη σημασία της γλώσσας του κώδικα και των ψηφιακών συμβόλων, τον τρόπο αποκωδικοποίησης και αξιοποίησης για εκπαιδευτικούς στόχους, ενημερώθηκαν για την τεχνητή νοημοσύνη - Artificial Intelligence - και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιωθεί η ποιότητα ενός ψηφιακού αντικειμένου. Τα λογότυπα αποτελούν δημιουργίες των μαθητών/τριών, τις οποίες και υποστήριξαν μέσω παρουσίασης.

Επιμέλεια: Ελένη Κηρυττοπούλου ΠΕ86 & Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Λίμνη Βιστωνίδα: γνωρίζω το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον της

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον», οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης γνώρισαν τη βιοποικιλότητα της λίμνης Βιστωνίδας. Αρχικά παρακολούθησαν ένα σχετικό βίντεο (https://youtu.be/-gWrBIIPjsQ?si=4-K9O4DtZrvbX6MR) (https://youtu.be/trzv9zihRto?si=bM2WsIY_KXXSdH6i) και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες με στόχο να δημιουργήσουν δύο κολάζ, ένα για τη χλωρίδα κι ένα για την πανίδα της λίμνης, τα οποία παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης μετά την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, παρακολούθησαν ένα βίντεο από το Noesis Θεσσαλονίκης (https://www.noesis.edu.gr/noesis-online/animation-movies/environment/food-chain/) όσον αφορά στην τροφική αλυσίδα. Συζήτησαν διεξοδικά για τις τροφικές αλυσίδες καθώς και για τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτές. Έπειτα, έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι και κατασκεύασαν την τροφική αλυσίδα των ζώων σε μορφή πυραμίδας. Τέλος, αναγνώρισαν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, δημιούργησαν έναν εννοιολογικό χάρτη με τις έννοιες-λέξεις κλειδιά και πρότειναν λύσεις, που εάν εφαρμοστούν θα αλλάξουν το μέλλον της λίμνης Βιστωνίδας. Με έναυσμα τις προτεινόμενες λύσεις οι μαθητές/-τριες δημιούργησαν αφίσες αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο Canva.

Επιμέλεια: Βάια Χρυσάνθη ΠΕ70

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δημιουργική γραφή - ''Ενθάρρυνση''

Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής είναι οι μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους γύρω τους. Κατά τη διάρκεια δίωρης διδακτικής μέσω μιας ομαδικής συζήτησης για τη δεξιότητα της ''ενθάρρυνσης'' οι μαθητές/τριες εξέφρασαν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την ταινία “Head up” την οποία ανέλυσαν αξιοποιώντας τις 5 βασικές διαστάσεις του Faulstich (2008): τι, ποιος, πώς, γιατί, για ποιον. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης ενθάρρυνε τους μαθητές να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και τις δικές τους απόψεις για την ενθάρρυνση με καθοδηγούμενες ερωτήσεις κι, αφού πρόβαλλε την αντίστοιχη παρουσίαση, τους προέτρεψε να εντοπίσουν στην ηρωίδα-δασκάλα της ταινίας χαρακτηριστικά που ενθαρρύνει τους μαθητές. Αυτό έγινε με τη βοήθεια ενός φύλλου εργασίας «Χεράκι ενθάρρυνσης». Κατόπιν, οι μαθητές διάβασαν το λογοτεχνικό απόσπασμα «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και απόσπασμα του άρθρου «Το σύστημα ποινών και πειθαρχίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα» και εξέφρασαν απόψεις σχετικά. Τέλος, έγραψαν ομαδικά ένα άρθρο για τον ρόλο του δασκάλου σήμερα με στόχο να προβληματίσουν, να ευαισθητοποιήσουν κι ενίοτε να παρακινήσουν προς συγκεκριμένες δράσεις.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης ( SOFT SKILLS )

Επιμέλεια: Δήμητρα Σιδηροπούλου ΠΕ70

''Ο λόφος με τις λιχουδιές'' Λίτσα Ψαραύτη

Οι μαθητές/τριες της Β΄ Δημοτικού να κατανοήσουν τη σημασία της εύρεσης τροφής για τα ζώα, να προβληματιστούν σε περιβαλλοντικά θέματα, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα με τη συγγραφή ενός ποιήματος σχετικό με το θέμα του βιβλίου, να καλλιεργήσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες, να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες της συνεργασίας μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του βιβλίου Ο λόφος με τις λιχουδιές της Λίτσας Ψαραύτη, εκδόσεις Πατάκη. Στη συνέχεια οι μαθητές συζήτησαν για τα προβλήματα εύρεσης τροφής των γλάρων και αναζήτησαν τις αιτίες. Προβληματίστηκαν για το μέλλον των θαλάσσιων οργανισμών και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού συνέθεσαν ομαδικά ένα μικρό ποίημα για το θέμα. Κατόπιν, βρήκαν συνθήματα για να σωθούν οι θάλασσες, τα έγραψαν σε πινακίδες ανά δύο μαθητές και τέλος, ομαδικά, δημιούργησαν μία αφίσα με θέμα «Ας σώσουμε τα ζωάκια της θάλασσας».
Επιμέλεια: Δ. Σιδηροπούλου ΠΕ70