Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Συμβουλές για τους γονείς
(πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. 7 Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Μαθητές/τριες, νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες, πολιτικοί, όλοι μπορούμε να προσπαθήσουμε και να κάνουμε το διαδίκτυο καλύτερο.
Μαθητές/τριες μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Μπορούν να απαντήσουν στην αρνητική χρήση του διαδικτύου βοηθώντας τους συνομήλικους τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαδικτυακά προβλήματα και καταγγέλλοντας ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο, που μπορεί να συναντήσουν. Πάνω από όλα, τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος, συμμετέχοντας σε ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον του διαδικτύου.
Γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν την αρνητική χρήση του διαδικτύου συμμετέχοντας στην διαδικτυακή ενασχόληση των παιδιών (ανάλογα με την ηλικία), αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, καθώς επίσης καταγγέλλοντας το ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που συναντούν.
Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στον σημερινό κόσμο, με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια, δίνοντας ευκαιρίες για χρήση και δημιουργία κατάλληλου ψηφιακού περιεχομένου. Πλέον στη διδακτέα ύλη των μαθητών/τριών υπάρχει υλικό για την εκμάθηση της διαδικτυακής ασφάλειας, οι δε γονείς έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης για την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.
Η δασκάλα της Πληροφορικής, Μαρία Παπατσιμούλη, επιμελήθηκε και παρουσίασε στους γονείς των μαθητών/τριών του Δ. Σ. Πλατέος υλικό για τα παραπάνω θέματα. Η συνάντηση συνεργασίας με τους γονείς πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στον χώρο του σχολείου. Επιπλέον, όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου συμμετείχαν σε συζητήσεις με θέμα το καλύτερο διαδίκτυο, παρακολούθησαν κατάλληλο και εγκεκριμένο υλικό, δέχθηκαν οδηγίες, συμβουλές, έλυσαν απορίες σε μια προσπάθεια να χτίσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα σε ένα σύγχρονο περιεχόμενο.