Καθένας και μια ιστορία

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης  κλήθηκαν να φανταστούν και να ζωγραφίσουν το δικό τους προσωπικό "έρημο νησί" συμπεριλαμβάνοντας αγαπημένα αντικείμενα, πρόσωπα και δραστηριότητες. Επιπλέον, τους δόθηκε η οδηγία να τοποθετήσουν στη θάλασσα ό,τι τους δυσκολεύει και τους δυσαρεστεί. Τα περισσότερα παιδιά άφησαν στη θάλασσα τον κορονωϊό και στο νησί τους θέλησαν να μοιραστούν παιχνίδια με φίλους.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τραγούδα, ψυχολόγος & Άννα Γιαννάκη, κοινωνική λειτουργός

Όταν στο σχολείο υπάρχουν παιδιά σε μοναξιά

Δράση για τη φιλία και την συνεργασία. Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης  άκουσαν τραγούδια με θέμα τη φιλία. Στη συνέχεια οργανώθηκαν σε κύκλο και υποδέχτηκαν το "λυπημένο αστεράκι" και του έδωσαν συμβουλές για το πώς να κάνει χαρούμενο τον συμμαθητή του που νιώθει μοναξιά. Κάθε παιδί που βρισκόταν στον κύκλο έλεγε ένα θετικό στοιχείο του χαρακτήρα του συμμαθητή/τριας που βρισκόταν δίπλα του στον κύκλο με σκοπό να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του κάθε παιδιού και οι μεταξύ τους σχέσεις. Στη συνέχεια κάθε παιδί  έφτιαξε το "βραχιολάκι της φιλίας" με το όνομα και το προσωπικό του αποτύπωμα, τα βραχιολάκια ενώθηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν μια  "αλυσίδα για την φιλία". 

Επιμέλεια: Άννα Γιαννάκη, κοινωνική λειτουργός & Χριστίνα Τραγούδα, ψυχολόγος

ACT GREEN


Βράβευση για το ευρωπαϊκό έργο erasmus plus ACT GREEN με Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας και Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Ένα έργο διάρκειας τριών (3) ετών με δράσεις, εκπαιδευτικές  δραστηριότητες, μετακινήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, γνώσεις, εμπειρίες, φιλίες και καλές πρακτικές για ένα πράσινο μέλλον.

 

Χρωματο-ερωτήσεις & συναισθήματα

Οι μαθητές των τάξεων Α΄ &  Β΄ άσκησαν τη δεξιότητα ακρόασης μέσω μιας παραμυθοϊστορίας με τίτλο ''Το τερατάκι των χρωμάτων", η οποία αναφέρεται στις ημέρες που νιώθουμε μπερδεμένα συναισθήματα και προτείνει τρόπους να "ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των συναισθημάτων". Οι μαθητές/τριες  έπαιξαν με το "ζάρι των συναισθημάτων",  με "το τερατάκι των εκφράσεων" και με "το βάζο των χρωματο-ερωτήσεων". Οι δραστηριότητες στόχευαν να βοηθήσουν τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και αναγνώριση των βασικών συναισθημάτων  λεκτικά και μη λεκτικά (μέσα από βλέμματα ή κινήσεις του σώματος). Οι "χρωματο-ερωτήσεις" συνέβαλαν στην έκφραση των συναισθημάτων και πρόσφεραν ευκαιρία για διεξοδική συζήτηση ως προς τους τρόπους διαχείρισης και υποστήριξης των συμμαθητών.

Επιμέλεια: Γιαννάκη Άννα, κοινωνική λειτουργός & Τραγούδα Χριστίνα, ψυχολόγος

17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Συμμετείχαμε με ενθουσιασμό και συνέπεια, με δράσεις που εμπνευστήκαμε και οργανώσαμε. Πετύχαμε δύσκολους στόχους. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που οραματίζονται τον Κόσμο όμορφο, βιώσιμο για όλα τα πλάσματα. 

 

‘’ACT GREEN’’ erasmus plus 2018-2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘’ACT GREEN’’ erasmus plus 2018-2021


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘’ACT GREEN’’ Erasmus+ KA229 ξεκίνησε το 2018. Κύριο θέμα του έργου, η φύση και υποθεματικές μελέτης και έρευνας: η χλωρίδα και η πανίδα, τα καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση, η ανακύκλωση, η αειφόρος ανάπτυξη. Εταίροι του έργου έξι ευρωπαϊκά σχολεία: δύο από τη Φινλανδία, ένα από την Ιταλία, ένα από την Πορτογαλία, ένα από τη Ρουμανία και το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας από την Ελλάδα. Παιδαγωγικές προσεγγίσεις με στόχο την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών και την καινοτομία αποτελούν τη θεωρητική βάση των δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ( όπως: η διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση, η έρευνα πεδίου, οι συγκριτικές μεθοδολογίες). Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τη μια κινητοποίησε δραστικά τους συμμετέχοντες, εκπαιδευτικούς και μαθητές βελτιώνοντας κι εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες, από την άλλη πρόσφερε δυνατότητες δυναμικής παρουσίασης, σχεδιασμού και διάχυσης νέων συνεργατικών, εκπαιδευτικών προϊόντων επιτυγχάνοντας με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο την επίτευξη του κύριου στόχου, δηλ. την κατανόηση από μέρους των μαθητών/τριών της επίδρασης που ασκεί κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στις ισορροπίες της φύσης και την ενθάρρυνση στη οικειοποίηση αειφόρων συνηθειών στην καθημερινότητα.
Επιπλέον, σημαντικός στόχος του έργου ήταν η μέσω των συμμετοχικών δράσεων ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης των μαθητών, των κινήτρων μάθησης, καθώς και η ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι οι μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες, να οικοδομούν γνώση, να διατηρούν άποψη και να παίρνουν θέση για τα σύγχρονα προβλήματα της ευρύτερης κοινότητάς τους.
Συνοπτικά, ορισμένες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν την τριετία είναι: επιλογή γνωστικού αντικειμένου και διδασκαλία σε σχολική τάξη της χώρας φιλοξενίας (η ελληνική ομάδα σχεδίασε ένα πλάνο μαθήματος για μαθητές της 5ης τάξης σε σχολείο στη Φινλανδία με θέμα τον κόσμο των μελισσών), δημιουργία παιχνιδιών γνώσης με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, δημιουργία ψηφιακών νοητικών χαρτών με όρους αειφορίας με κεντρικό θέμα τα είδη υπό εξαφάνιση των χωρών-εταίρων, έκδοση συλλογικού τόμου που αφορά στα εθνικά πάρκα και τους χώρους φυσικού κάλλους των χωρών-εταίρων, παρουσιάσεις σχετικές με δράσεις που αναπτύχθηκαν στα σχολεία όσον αφορά στις υπαίθριες τάξεις, την επιστημονική έρευνα σε σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα από ομάδες μαθητών, μαθητικά έργα που συνδέουν την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική με το φυσικό περιβάλλον.Η διάρκεια του έργου ορίστηκε στα δύο έτη, όμως λόγω της πανδημίας παρατάθηκε κατά ένα έτος. Υλοποιήθηκαν μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στις χώρες-εταίρους, Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία. Λόγω covid-19 υλοποιήθηκαν δύο εικονικές μετακινήσεις, Virtual Mobilities, η μία με χώρα φιλοξενίας την Ελλάδα και η άλλη, τη Ρουμανία.

Η υλοποίηση του έργου πρόσφερε έμπνευση κι ανέπτυξε νέες ιδέες και δράσεις μέσω της ανταλλαγής των καλών πρακτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα-εταίρος σε θέματα αειφορικής διαχείρισης, μέσω της γνώσης από την εφαρμογή στο πεδίο περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις χώρες-εταίρους, μέσω της γνωριμίας με τον τρόπο λειτουργίας των οικολογικών σχολείων, των σχολείων του δάσους, μέσω της εξοικείωσης με πρακτικές της καθημερινής ζωής των εταίρων σχετικές με τον τρόπο διαχείρισης συγκεκριμένων τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Τρία χρόνια συντροφιά με δραστηριότητες που αγκαλιάστηκαν από τις σχολικές μας κοινότητες με ενθουσιασμό, τρία χρόνια με φίλους από την Ευρώπη, με οικογένειες που μας φιλοξένησαν και μας φρόντισαν, μας χαμογέλασαν στα δύσκολα και μας ενθάρρυναν. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως στις δράσεις του ‘’ACT GREEN’’ συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος, το δε αποτέλεσμα έχει καταγραφεί σε φωτογραφικούς καταλόγους και εκτενείς αναφορές στην ιστοσελίδα του έργου που υποστηρίζει το Δ.Σ. Πλατέος, καθώς και σε όλους τους πόρους διάχυσης του έργου συνολικά. Τα οφέλη πολλαπλά τόσο για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες των μαθητών, τη σχολική αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Κάθε δραστηριότητα τυπικής και μη τυπικής μάθησης, ψηφιακή ή δια ζώσης αποτέλεσε μια πρόκληση. Η αναζήτηση πληροφοριών και η οικοδόμηση νέας γνώσης, η πρωτόγνωρη εμπειρία της εξ αποστάσεως συνεργασίας, η ανάγκη της υπέρβασης των δυσκολιών λόγω covid-19 και η μη διακοπή του έργου την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά, η διατήρηση της επικοινωνίας των Ελλήνων μαθητών/τριών με οικογένειες των εταίρων και η εξέλιξη της γνωριμίας τους σε σχέση φιλίας λειτουργούν ως ενισχυτές για τη συνέχιση στρατηγικών συμπράξεων στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus plus.
Πόσο αλλάξαμε! Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος Ημαθίας, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς τρία χρόνια εργαστήκαμε με θέρμη και συνέπεια σε ένα ζήτημα που αφορά στο μέλλον μας, στο μέλλον των παιδιών μας. Νιώθουμε ευγνώμονες για κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία που μας προσφέρθηκε μέσω του ‘’ACT GREEN’’. Η συνεργασία μας με την εθνική μονάδα του ΙΚΥ άνοιξε νέους ορίζοντες ενισχύοντας κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της σχολικής μας κοινότητας μέσω νέων συμπράξεων με σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
(Το Δελτίο Τύπου δημοσιεύτηκε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο).

Η Διευθύντρια του Σχολείου &

συντονίστρια του έργου για το ελληνικό σχολείο

Μαρία Ταχτσόγλου

Διεθνής Ημέρα για την Ειρήνη

Κάθε χρόνο γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Έχει κηρυχθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, τόσο εντός όσο και μεταξύ όλων των εθνών και των λαών. Η Διεθνής Ημέρα της Ειρήνης από το 1981  ψηφίστηκε ως ημέρα μη βίας και κατάπαυσης του πυρός. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης συζήτησαν για την ειρήνη στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν για τη συνεργασία των λαών, την υποστήριξη και συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διατήρηση 
κλίματος ηρεμίας και αλληλεγγύης, τη συμφιλίωση των διαφορετικών πολιτισμών. Στη συνέχεια, εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά για τη δημιουργία ενός κολλάζ από σημαίες διαφορετικών ανά τον κόσμο χωρών σχηματίζοντας το σύμβολο της ειρήνης.

Επιμέλεια: Γκάνιος Δημήτρης ΠΕ70


Ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς

Η 5η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου. Το 1994 από την UNESCO καθιερώθηκε προκειμένου να τιμήσει πάνω από 60 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο είναι πολυδιάστατος. Δεν περιορίζεται στην απλή μετάδοση της γνώσης αλλά, με αφετηρία τα συγκεκριμένα προβλήματα των μαθητών, γίνεται ρόλος συμβουλευτικός, συνεργατικός, παρωθητικός στην κοινωνικο-γνωστική περιπέτεια των μαθητών.
Ο καθηγητής Λιαντίνης τόνιζε: ''στο ψηφιδωτό των επαγγελμάτων ο δάσκαλος δεν είναι η μια ψηφίδα ανάμεσα στις άλλες. Είναι ο καλλιτέχνης νους, ο κοσμητικός κι ο επόπτης που φιλοτεχνεί ολόκληρο το ψηφιδωτό. Δημιουργεί ανθρώπους και τους υψώνει στην οντολογική μοναδικότητα του νοήμονος πλάσματος''.

8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021

«Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά»
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι σχολικές μονάδες της Ελλάδας και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα οργανώνουν και υλοποιούν αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας, της ευεξίας, η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και η σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους του εν λόγω εορτασμού. Υπό αυτό το πνεύμα, σε κάθε σχολική μονάδα η εμπλοκή όλων των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους προσδίδει αναμφισβήτητα προστιθέμενη αξία στον κοινό με όλα τα σχολεία της Ευρώπης εορτασμό του σχολικού αθλητισμού και συμβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή κοινών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών. Επισημαίνεται η τήρηση απαρέγκλιτα των οριζόμενων σε σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή/και εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούν (α) στα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη και αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και (β) στα κατά τόπους μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid-19.
Έτσι, οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης με την καθοδήγηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού πραγματοποίησαν αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου. Προηγήθηκε εισαγωγική παρουσίαση του θέματος στη σχολική αίθουσα και οι μαθητές αφού εξέφρασαν τις απόψεις τους και τις προτιμήσεις τους αναφορικά με τα αθλήματα, προβληματίστηκαν για τα οφέλη των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια, με τη χρήση στεφανιών και κώνων με στόχο την καλλιέργεια και των αξιών της ευγενούς άμιλλας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Επιμέλεια: Γκάνιος Δημήτριος ΠΕ70 (Ε΄ Δημοτικού)

Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης Σχολικών Μονάδων 2021-2022

Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης Σχολικών Μονάδων (ιδρυθείσα με βάση το άρθρο 39 παρ. 4 του Ν. 4115/2013) αποτελεί καινοτόμο θεσμό με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης. Συγκροτείται από τον/την Διευθυντή/τρια του σχολείου, τον/την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό. Ο στόχος της λειτουργίας της ΕΔΥ είναι η ανάπτυξη ενός σχολείου για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και η υποστήριξη του σχολείου στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων στην εκπαίδευση. Η ΕΔΥ έχει τις εξής αρμοδιότητες:

(α) διενεργεί αξιολόγηση για τη διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών του/της μαθητή/τριας

(β) διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης ή/και συμπεριφοράς και

(γ) πραγματοποιεί συνεργατική διεπιστημονική αντιμέτωπη των δυσκολιών του/της μαθητή/τριας μέσα στη σχολική τάξη με τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα για επιπρόσθετες παρεμβάσεις παραπέμποντας μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη σε ειδικές δημόσιες Υπηρεσίες (βλ. ΚΕΔΑΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής κ.α.).

Οι ενέργειες και οι εισηγήσεις της ΕΔΥ έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Αποσκοπούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες και στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Η διαγνωστική αξιολόγηση περιλαμβάνει (α) τη συγκέντρωση των αναγκαίων πληροφοριών από το κοινωνικό/οικογενειακό περιβάλλον, (β) τη χορήγηση δοκιμασιών για τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών του/της μαθητή/τριας, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης στην τάξη και της καταγραφής παρατηρήσεων από τον/την υπεύθυνο/η της τάξης εκπαιδευτικό και (γ) την παρακολούθηση της πορείας του/της μαθητή/τριας με συναντήσεις συνεργασίας με τους γονείς και το εμπλεκόμενο προσωπικό. Είναι αυτονόητο ότι για οποιοδήποτε ζήτημα ενημερωθεί η ΕΔΥ είτε υγείας είτε οικογενειακό ισχύει το απόρρητο, που διασφαλίζεται από τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων. Προκειμένου τα μέλη της ΕΔΥ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές που το έχουν ανάγκη είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους. Το προσωπικό της ΕΔΥ που λειτουργεί στο Δ.Σ. Πλατέος αποτελείται από τα παρακάτω μέλη: 1) Τραγούδα Χριστίνα, ΠΕ23 Ψυχολόγος, 2) Γιαννάκη Άννα, ΠΕ30 Κοινωνική Λειτουργός, 3) Αναστασοπούλου Αντωνία ΠΕ70 ΕΑΕ Εκπ/κός Παράλληλης Στήριξης.
Ο θεσμός αυτός θα συμβάλλει θετικά στην ακαδημαϊκή και προσωπική εξέλιξη των μαθητών, στην επικοινωνία μεταξύ σχολείου και οικογένειας και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων 2021-2022

Ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη λειτουργία των Δημοτικών, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο.
Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης, όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων - Σχολική χρονιά 2021-2022

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες
- βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου)
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος
- η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ψηφιακή Μέριμνα

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα (voucher): digital-access.gov.gr
(τηλ. 210 7000250)

Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για το έτος 2021-2022

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές:
προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: Δύο (2) εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: Δύο (2) αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. 
  • Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
  • Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
  • Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
  • Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.
Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων:
https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio

Καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και πρόοδο!

Σχολική χρονιά 2021-2022

Έναρξη σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

- Οι εκπαιδευτικοί  θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.
 
- Οι μαθητές  θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
 
- Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους.
- Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών κι άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

''Ψηφιακή Μέριμνα''

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους Διευθυντές των Σχολείων και τους μαθητές, εν όψει έναρξης (10 Ιουνίου) υποβολής αιτήσεων του Β΄κύκλου για την επιχορήγηση των δικαιούχων μαθητών 200 ευρώ για τη αγορά tablet, laptop, desktop, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο Παιδείας απευθυνόμενο προς τους γονείς και μαθητές δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:
Σύντομη περιγραφή του προγράμματος: Tο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop). Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στοχεύει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.
Κριτήρια επιλεξιμότητας: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Για παράδειγμα, για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά και τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος, ανεξαρτήτως του αν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες μπορούν να διερευνήσουν την επιλεξιμότητά τους και αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή που αναφέρεται στο επόμενο σημείο.
Τρόπος υποβολής αιτήσεων: Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην εφαρμογή https://beneficiary.digital-access.gov.gr/.
Οι αιτούντες καλούνται αρχικά να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.digital-access.gov.gr ώστε να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και την αναλυτική διαδικασία για την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης.
Μετά, εισέρχονται στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Taxisnet και ολοκληρώνουν την καταχώρηση των στοιχείων τους δηλώνοντας επιπλέον το προσωπικό τους ΑΜΚΑ. Καταχωρούν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη και εμπιστευτική πληροφορία από το Πρόγραμμα μέσω SMS. Δηλώνουν το σύνολο των εξαρτώμενων τέκνων για τα οποία επιθυμούν να κάνουν αίτηση και συμπληρώνουν τα στοιχεία φοίτησής τους. Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να καταθέσει μόνο μία αίτηση στο σύστημα, η οποία θα πρέπει να αφορά το σύνολο των εξαρτώμενων τέκνων τα οποία είναι επιλέξιμα να λάβουν επιταγή. Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις: Οι διασταυρώσεις των στοιχείων που επιβεβαιώνουν την επιλεξιμότητα των εξαρτώμενων τέκνων να ωφεληθούν από το πρόγραμμα γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά. Πιο συγκεκριμένα, στον Α’ κύκλο του προγράμματος, η επιβεβαίωση της σύνθεσης της οικογένειας, της εισοδηματικής κατηγορίας, και της φοίτησης των τέκνων σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ., πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Εφόσον υπάρχουν προβλήματα στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα πρέπει να γίνονται διορθώσεις στα αντίστοιχα μητρώα του δημοσίου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Επισημαίνεται ότι η επιτυχής ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων επιλεξιμότητας για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί συμφωνία των στοιχείων τους στο Μητρώο ΑΜΚΑ και το Μητρώο MySchool. Σε περίπτωση μη δυνατότητας ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων κάποιας μαθήτριας ή κάποιου μαθητή, παρότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι σχετικές οδηγίες, οι Διευθυντές των Σχολείων καλούνται να επικοινωνούν με το Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Ημερομηνία λήξης του προγράμματος: Η ημερομηνία γενικής λήξης του Προγράμματος είναι η Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.
Μετά από αυτή την καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων, η έκδοση νέων επιταγών για αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η πραγματοποίηση αγορών με τις εκδοθείσες επιταγές (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν ακυρώσεις και επανεξαργυρώσεις επιταγών και αναφέρονται αναλυτικά στην Προκήρυξη του Προγράμματος).

Επαναλειτουργία σχολείων και αναφορά στα self test

Ποια σχολεία θα λειτουργούν δια ζώσης από τη Δευτέρα 10/5;
Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Λύκεια και τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών;
Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των προηγούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως:
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Είναι υποχρεωτικά τα τεστ;
Τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Πώς γίνεται η προμήθεια των τεστ;
Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται δωρεάν τεστ από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Από τη Δευτέρα 10/5 έως την Τετάρτη 12/5, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η επιβάρυνση στα φαρμακεία, θα διατεθούν δύο self-test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13/5, αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας 17/5. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν διάθεση self-tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Είναι δύσκολη η διαδικασία του τεστ;
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).
Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο το πρωί.
3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test:
Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.
Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.
Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.
Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;
1. Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι υπόχρεοι και οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;
1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.
 Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεδομένης της προηγούμενης αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Παράλληλα, από το ΙΕΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, έχουν δοθεί οδηγίες για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών κατά την επιστροφή στο σχολείο στην περίοδο της πανδημίας.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές πρέπει να κάνουν τεστ;
Ναι.
Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;
Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Ποιο είναι το δικό σου Γέτι; Έλα μαζί μου, να συστηθούμε.....


Την Πέμπτη 22 Απριλίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης υποδέχτηκαν στην εικονική τους σχολική αίθουσα τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της, να παίξουν και να σκεφτούν για τη δύναμη του ακόμη, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της "Γέτι, η δύναμη του ακόμη". Κατέληξαν λοιπόν όλοι μαζί στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους, πρέπει να προσπαθούν συνεχώς για την κατάκτηση των στόχων τους και όταν δεν τα καταφέρνουν, να βάζουν στο τέλος τη μαγική λέξη ΑΚΟΜΗ! 
Εκείνη η μέρα (22 Απριλίου) ήταν η παγκόσμια Ημέρα της Γης, για τον λόγο αυτό, τα παιδιά συμφώνησαν ότι κάθε άνθρωπος - σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο- πρέπει να αγωνίζεται για την προστασία της Γης με πράξεις που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό διότι εμείς οι κάτοικοι του πλανήτη Γη, δεν έχουμε καταφέρει πολλά στον τομέα αυτό...ΑΚΟΜΗ!

Επιμέλεια: Μαμούρη Αγορίτσα, ΠΕ 70




Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή τη σημερινή μέρα η Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας και πρέσβειρα της χώρας μας για το παιδικό βιβλίο για τη διετία 2021 - 2022, καθώς και υποψήφια για δεύτερη συνεχόμενη φορά για το Διεθνές Βραβείο «H. C. Andersen», λέει:
«Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν, ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει όλο τον κόσμο με τα παραμύθια του. Κι όπως στις ιστορίες του όλα μπορούν να συμβούν, έτσι και στη ζωή ο μικρός Χανς που δεν είχε να φάει, ο μοναχογιός μιας πλύστρας κι ενός τσαγκάρη, τάισε τα παιδιά όλου του κόσμου με παραμύθια για να ζούμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Γιατί κανένας μόνος του δεν περνάει καλά. Από τότε που ήμουνα μικρή, λάτρευα τα βιβλία που έλεγαν αλήθεια κι ως τώρα αυτά αγαπώ. Ο κόσμος είναι δύσκολος και άδικος. Και σ' αυτόν τον κόσμο ζούμε όλοι - κι εμείς και τα παιδιά μας. Σ' αυτόν τον κόσμο ζούνε και οι ήρωές μου κι όπως όλα τα παιδιά, φοβούνται, χαίρονται, ονειρεύονται, ελπίζουν. Δεν θα έλεγα ποτέ ψέματα σ' ένα παιδί πως ο κόσμος είναι εύκολος - γιατί δεν είναι αλήθεια. Θα ήθελα όμως να του ψιθυρίσω πως τον καταλαβαίνω, πως κι εγώ φοβάμαι, αλλά η ζωή είναι και γεμάτη θαύματα. Θαύματα που κρύβονται στα μικρά, στα καθημερινά αλλά και στα άλλα τα μεγάλα που ονειρεύεσαι να ζήσεις. Στα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας οι ήρωες παίρνουν τον αναγνώστη από το χέρι για να βρούνε μαζί την έξοδο από το λαβύρινθο, ονειρεύονται μαζί έναν κόσμο δίκαιο για όλους, έναν κόσμο όπου θα ζούνε όλοι καλύτερα. Εύχομαι τα παιδιά μας να βρουν τον δρόμο'' 





 

Συνεργασία με σχολεία στην Ελλάδα

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία εκπ/κών του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας Πέλλας με στόχο τη συνεργασία-γνωριμία με σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εκπ/κοί από 38 σχολεία, Δωδεκάνησα, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κεντρική Μακεδονία, με δική τους πρωτοβουλία αποδέχθηκαν την πρόταση συνεργασίας, συναντήθηκαν πολλές φορές εξ αποστάσεως μετά το πέρας των μαθημάτων μέσω webex, αντάλλαξαν πληροφορίες  για τον τόπο τους, συγκρότησαν ομάδες με βάση ενδιαφέροντα και θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούν και ξεκίνησαν παρά τις δυσκολίες της πανδημίας με οδηγό τη διάθεση να προσφέρουν στους μαθητές τους τη δυνατότητα ενός ταξιδιού σε μέρη όμορφα, σε μέρη ελληνικά, χαιρετίζοντας μαθητές/τριες και εκπ/κούς  που το χαμόγελό τους διατηρεί τη λάμψη του σε όλους τους καιρούς.
Το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος με όλους τους μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης και με τις εκπ/κούς Ζωή Θεοφανοπούλου, Αναστασία Κατσανίκου και Μαρία Ταχτσόγλου θα συμμετάσχει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως δημιουργία εφημερίδας, ψηφιακών παιχνιδιών, παζλ και ζωγραφικής, συνεντεύξεων, αλληλογραφίας, κ.α. στο δίκτυο συνεργασίας των σχολείων, εγκαινιάζοντας την επόμενη εβδομάδα τη συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω, στο οποίο αφιερώνονται τα έργα των μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης, Σοφίας Σαατίδου το πρώτο και Έλενας Δριστά το δεύτερο.



Σχολική Βιβλιοθήκη Δ. Σ. Πλατέος ''Άλκη Ζέη''

Σήμερα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη - τελική φάση της ονοματοδοσίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Λίγα λόγια για την εξαιρετική πρωτοβουλία των μαθητών/τριών του ΣΤ1 τμήματος. 1η φάση: σε έναν συνεργατικό ψηφιακό πίνακα οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις προτάσεις τους ως προς την ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης, αφού πρώτα διερεύνησαν, μελέτησαν, διάβασαν και εμπνεύστηκαν από έργα συγγραφέων, ποιητών, κ.α. Κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης σκέφτηκαν πως καλό είναι να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλα πρόσωπα κι έτσι προτάθηκε στον συνεργατικό ψηφιακό πίνακα να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί του σχολείου, γονείς, μαθητές από άλλες τάξεις κι όποιος άλλος είχε την επιθυμία να συνεργαστεί. Μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα να ψηφιστούν οι προτάσεις κι όσες συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία να περάσουν στη δεύτερη φάση. Τελικά, μετά από διάλογο στη δεύτερη και τελική φάση πέρασαν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν.
2η φάση: μέσω μιας φόρμας google παρουσιάστηκαν όλες οι προτάσεις ονοματοδοσίας και ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε ανοιχτή ψηφοφορία όσοι το επιθυμούν, με το δικαίωμα της μιας ψήφου και με την κατοχύρωση της ανωνυμίας. Συνολικά 194 άτομα συμμετείχαν στην ψηφοφορία και τα αποτελέσματα έφεραν 48,2% στο όνομα της Άλκης Ζέη και 10,9% στο όνομα ''Κρυφό Σχολείο''.
Εκ μέρους όλης της σχολικής κοινότητας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη της προσπάθειας των μαθητών/τριών του ΣΤ1. Η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για καθέναν που θέλει να ονειρευτεί, να ταξιδέψει, να ανακουφίσει πόνους και μοναξιές, να σκεφτεί, να μάθει, να χορέψει, να αγκαλιάσει, να χαμογελάσει. Είναι ένας χώρος που χωρά όλους μας. Επίσης, οι μαθητές επέλεξαν και το λογότυπο της βιβλιοθήκης μετά από εσωτερικό διαγωνισμό ζωγραφικής-logo, πρόκειται για έργο της μαθήτριας Κεκίδου Δήμητρας. Είστε όλοι καλεσμένοι στην εκδήλωση που θα οργανώσουμε για να αγκαλιαστούμε και να ζεσταθούμε με αφηγήσεις και μουσικές. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της σχολικής βιβλιοθήκης: https://dimplateosima.weebly.com/

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου, Δασκάλα

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει. Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουμε να τους διδάξουμε πώς να υποστηρίζουν τον εαυτό τους. Δύσκολοι οι καιροί, απαιτούν προετοιμασία, εκπαίδευση, αντίληψη των κινδύνων, τρόπο αντιμετώπισης. Απαιτούν εμπιστοσύνη να χτίσουμε στην οικογένεια και δημιουργία κύκλου έμπιστων ατόμων, κάτι σαν δίχτυ ασφάλειας.

Ημέρα αφιερωμένη σε δράσεις για τον σχολικό εκφοβισμό

6  Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα. Ο όρος «εκφοβισμός στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά από συμμαθητές, εντός και εκτός σχολείου. Πρόκειται για εκδηλώσεις συμπεριφορές όχι μόνον ατόμων αλλά και ομάδων, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά κι όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του αλλά σιωπούν, δηλ. τους παρατηρητές.
Οι μαθητές/τριες της Α' τάξης μέσω δραστηριοτήτων όπως, προβολή ταινιών μικρού μήκους, ανάγνωση παραμυθιών, δραματοποιήσεων, συζητήσεων και προβληματισμών, κατάφεραν να μπουν για λίγο και στις τρεις θέσεις-ρόλους, θύτη, θύμα, παρατηρητής. Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας και δημιούργησαν ομαδικά μια αφίσα, βάζοντας όλοι μαζί "ένα χεράκι" για τη μείωση τέτοιων φαινομένων στη σχολική κοινότητα.
Επιμέλεια: Παναγιώτα Αμπατζή, ΠΕ70

Β΄ Δημοτικού:  Η μικρή μας νεραιδούλα άκουσε προσεκτικά τις ιστορίες εκφοβισμού που είχαν να τις διηγηθούν οι μικροί μαθητές και με μια ισχυρή ενσυναίσθηση αποφάσισε να δράσει. Έφτιαξε ένα υπέροχο, μαγικό πανί, ικανό, να αφουγκραστεί τα προβλήματα των παιδιών, να τα αγκαλιάσει και να τα συντροφεύει στις δυσκολίες. Κάπως έτσι προέκυψε η φιλία και η δύναμη της ομαδικότητας που επιθυμούμε να διακρίνει την τάξη μας, γράψαμε στίχους που υμνούν την αξία της και τους τραγουδήσαμε με τη σιγουριά ότι εμείς δε θα λειτουργούμε εκφοβίζοντας τους άλλους!

Παγκόσμια Ημέρα προστασίας της Άγριας Ζωής

Με αφορμή τις περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου της Γλώσσας της Α' Δημοτικού στο μάθημα "Με πινέλα και φαντασία", οι μικροί καλλιτέχνες της Α' τάξης θέλησαν να δημιουργήσουν με χρώματα Έτσι, λοιπόν, με πινέλα και πολλή φαντασία έδωσαν ζωή στα αποτυπώματα των χεριών τους, που υπό τους ήχους του τραγουδιού " Το δέντρο" του Φοίβου Δεληβοριά από το δίσκο 'Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου', πήραν την μορφή δέντρου και ζώων. Αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση και ευαισθητοποίηση τόσο σε περιβαλλοντικά θέματα όσο και σε θέματα προστασίας της άγριας πανίδας μιας και συνέπεσε χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα προστασίας της Άγριας Ζωής.

Επιμέλεια: Παναγιώτα Αμπατζή ΠΕ70 & Βασίλης Ιωακειμίδης ΠΕ08


Χαρταετοί και μάσκες

Τα έθιμα της Αποκριάς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η σημασία της μάσκας και το πέταγμα του χαρταετού. Παράδοση και διατήρηση, μνήμη και πολιτισμοί. Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης κατασκεύασαν τη δική τους ιστορία στον χορό της Αποκριάς.

Επιμέλεια: Μαμούρη Αγορίτσα ΠΕ70


Παιχνίδια στον χορό της Αποκριάς

Μικροί καλλιτέχνες οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης άδραξαν την ευκαιρία και δημιούργησαν αποκριάτικες μάσκες αξιοποιώντας υλικά, όπως μαλλάκι πλεξίματος, κουμπιά, χάρτινα διακοσμητικά, αυτοκόλλητα. Ζωγράφισαν αγαπημένα τους θέματα, τις διακόσμησαν με χάρτινες σερπαντίνες και το αποτέλεσμα πράγματι εντυπωσιακό. Δραματοποίησαν ήρωες παραμυθιών, μιμήθηκαν φωνές και έπαιξαν ένα θεατρικό μονόπρακτο στο πνεύμα της Αποκριάς. Στη συνέχεια κατασκεύασαν πολύχρωμους χαρταετούς και με χαρά τους πέταξαν στην αυλή του σχολείου με σύμμαχο τον ήλιο και το ανοιξιάτικο αεράκι.

Επιμέλεια: Παναγιώτα Αμπατζή ΠΕ70






Μέσα μαζικής μεταφοράς

Στο πλαίσιο του μαθήματος ''Μελέτη Περιβάλλοντος'' οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης πήραν χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες, χρώματα και κατασκεύασαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ευρηματικότητα των μαθητών εντυπωσιακή. Δημιούργησαν με διάθεση και κέφι ένα μικρό, πολύχρωμο χωριό και παρουσίασαν τι θα ήθελαν να υπάρχει για να είναι  όμορφη η ζωή των κατοίκων.

Επιμέλεια: Νεκταρία Βενιανάκη ΠΕ70




Βιβλιοσυντροφιές

Με αφορμή ένα βιβλίο

Συναντήσεις, εξορμήσεις, αναρριχήσεις, καταδύσεις στις γωνιές του κόσμου. Ταξίδια και περιηγήσεις με αφορμή βιβλία. Τα παιδιά αγαπούν να περιπλανιούνται σε δρόμους της φαντασίας. Λογαριάζουν τον κόσμο αλλιώς συντροφιά με τα βιβλία. Πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο κι απολαύστε τις δημιουργίες των μαθητών. 

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Τηλεφωνούπολη

Β΄ τάξη
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών από το 1990 αφηγείται την ιστορία των Τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με πρωτότυπες και συνεχώς εμπλουτιζόμενες δράσεις και εκδηλώσεις στοχεύει στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών. Το 2018 έφερε μια μεγάλη διάκριση στο Μουσείο, καθώς ανακηρύχθηκε Τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Οι Συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται συνεχώς, περιλαμβάνουν 4.000 αντικείμενα και αρχειακό υλικό με περισσότερα από 28.500 έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Εικαστικό εργαστήρι, η Τηλεφωνούπολη: Τι σχέση έχει η μοντέρνα τέχνη με τις τηλεπικοινωνίες; Πώς συνδέονται τα καλώδια, τα σύρματα, τα δίκτυα και οι εφευρέσεις με τους σύγχρονους εικαστικούς; Οι μαθητές διεισδύουν στον κόσμο των μουσειακών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από την τέχνη και τα σύγχρονα εικαστικά έργα. Με έμπνευση από τηλεφωνικές συσκευές διαφόρων χρωμάτων και εποχών και με εργαλείο τη μοντέρνα τέχνη, οι μαθητές δημιουργούν μια πόλη με τηλέφωνα - κτίρια, γεμάτη χρώματα και έντονες γεωμετρικές γραμμές. 
Οι μαθητές της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδικτυακά και δημιούργησαν εικαστικά έργα, τα οποία εξέθεσαν στο σχολείο περιγράφοντας την ιστορία του τηλεφώνου. 
Ασφαλώς, και οι μαθητές της Α΄τάξης με πολλή προσοχή παρακολούθησαν και ακολούθησαν τις οδηγίες κατασκευής της τηλεφωνούπολης. Με φωτεινά χρώματα γέμισαν τα ταμπλό των έργων τους, με ενδιαφέρον παρατήρησαν τις αλλαγές στις συσκευές τηλεφώνου κι έμαθαν το σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου. 
Επιμέλεια: Νεκταρία Βενιανάκη ΠΕ70 ( Β΄) & Παναγιώτα Αμπατζή ΠΕ70 (Α΄) 
Β΄ τάξη
Β΄ τάξη