Ημέρα αφιερωμένη σε δράσεις για τον σχολικό εκφοβισμό

6  Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα. Ο όρος «εκφοβισμός στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά από συμμαθητές, εντός και εκτός σχολείου. Πρόκειται για εκδηλώσεις συμπεριφορές όχι μόνον ατόμων αλλά και ομάδων, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά κι όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του αλλά σιωπούν, δηλ. τους παρατηρητές.
Οι μαθητές/τριες της Α' τάξης μέσω δραστηριοτήτων όπως, προβολή ταινιών μικρού μήκους, ανάγνωση παραμυθιών, δραματοποιήσεων, συζητήσεων και προβληματισμών, κατάφεραν να μπουν για λίγο και στις τρεις θέσεις-ρόλους, θύτη, θύμα, παρατηρητής. Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας και δημιούργησαν ομαδικά μια αφίσα, βάζοντας όλοι μαζί "ένα χεράκι" για τη μείωση τέτοιων φαινομένων στη σχολική κοινότητα.
Επιμέλεια: Παναγιώτα Αμπατζή, ΠΕ70

Β΄ Δημοτικού:  Η μικρή μας νεραιδούλα άκουσε προσεκτικά τις ιστορίες εκφοβισμού που είχαν να τις διηγηθούν οι μικροί μαθητές και με μια ισχυρή ενσυναίσθηση αποφάσισε να δράσει. Έφτιαξε ένα υπέροχο, μαγικό πανί, ικανό, να αφουγκραστεί τα προβλήματα των παιδιών, να τα αγκαλιάσει και να τα συντροφεύει στις δυσκολίες. Κάπως έτσι προέκυψε η φιλία και η δύναμη της ομαδικότητας που επιθυμούμε να διακρίνει την τάξη μας, γράψαμε στίχους που υμνούν την αξία της και τους τραγουδήσαμε με τη σιγουριά ότι εμείς δε θα λειτουργούμε εκφοβίζοντας τους άλλους!