Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 1) τη διεξαγωγή εργαστηρίων ευαισθητοποίησης με αντικείμενο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται δια ζώσης και διαδικτυακά με βάση εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε από το Μπορούμε και απευθύνεται σε μαθητές της 6ης Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, 2) την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών 12-17 ετών από σχολεία όλης της χώρας σε λαϊκές αγορές για την εξοικείωσή τους με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τη διάσωσή και προσφορά τους. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εθελοντικών επισκέψεων στις λαϊκές αγορές, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν αδιάθετα φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους των παραγωγών, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν μέσω της βιωματικής μάθησης σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καλλιεργώντας παράλληλα την αξία του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη, 3) την προσφορά τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας (από τις παραπάνω δράσεις) σε ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές των Δήμων. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περισσεύουν, θα συλλέγονται από εφήβους και νέους εθελοντές κατά τις επισκέψεις τους στις λαϊκές αγορές, θα παραδίδονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διανέμουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι μαθητές/τριες της Στ΄ Δημοτικού του Δ. Σ. Πλατέος συμμετείχαν στην παραπάνω δράση με 2/ωρο εργαστήριο διαζώσης με τίτλο ''Το ταξίδι της τροφής'' στις 20-1-2025.
Επιμέλεια ανάρτησης: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

