Σελίδες
- 2024-2027 Climate, a friend with character KA220 Erasmus plus
- 2024-2025 DigiTechMethods - KA210 Erasmus plus
- 2023-2026 Robots meet Arts - KA220 Erasmus plus
- 2023-2025 Climentre - KA210 Erasmus plus
- 2021-2023 Let's Join Hands for the World - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2021-2024 Our Living Values - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2019-2022 Explore Create & Know - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2021-2023 School Eco Lighthouse - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2022 Eco-Naturalists of the Future - POWER
- 2018-2021 European Digital Classroom - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green2 - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2014-2017 Healthy European Youth - ΚΑ220 Erasmus plus
Στο σχολείο με τον Άξελ
Διεθνής Διαγωνισμός Πληροφορικής & Υπολογιστικής Σκέψης
Ο διαγωνισμός Bebras®, ή «Κάστορας», ξεκίνησε ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene, του University of Vilnius της Λιθουανίας, το 2004 με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής παιδείας. Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία, της ομώνυμης κοινότητας (The Bebras Community, http://bebras.org/ ) με σκοπό την ανάπτυξη της Πληροφορικής και κυρίως της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε μαθήτριες/τές όλων των βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο. Όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως διοργανώνουν τον διαγωνισμό Bebras, ο οποίος αποτελεί την εξωσχολική δραστηριότητα Πληροφορικής με το πολυπληθέστερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σχολικό έτος 2018-2019 ο «Κάστορας» πραγματοποιήθηκε σε 56 διαφορετικές χώρες και συνολικά έλαβαν μέρος περίπου 2.700.000 μαθητές και μαθήτριες. Την ίδια χρονιά, το διάστημα 25/02/2019 -08/03/2019, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και στην Ελλάδα για πρώτη φορά, πιλοτικά, από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) (http://ltee.aegean.gr/ ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων, ενώσεων και εθελοντών. Συνολικά έλαβαν μέρος 398 σχολεία και περισσότεροι από 13.000 μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό είναι δωρεάν. Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή του Bebras στην Ελλάδα (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – Αθηνά, Μονάδα Καινοτομίας για τις Γυναίκες) διατηρεί ειδικό δικτυακό τόπο στην διεύθυνση: https://bebras.gr.
΄Ένα δώρο αγάπης από τα παιδιά στα παιδιά!
Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε την κατασκευή μας με σκοπό να πωληθεί στο χριστουγεννιάτικο bazaar της "Πρωτοβουλίας για το Παιδί". Σ' αυτή την κατασκευή συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ', Ε' και Στ'. Σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε ένα δέντρο από φυσικά υλικά, που θα παρέπεμπε στο δέντρο της ζωής, διακοσμημένο με χειροποίητα στολίδια φτιαγμένα από πηλό και άλλα διακοσμητικά, όπως κουκουνάρια και ξύλα κανέλας. Η κατασκευή τελειοποιήθηκε με την επίστρωση αποξηραμένου γκαζόν και την τοποθέτηση κεριών. Σ' αυτή την δημιουργία συνετέλεσε πολύ το ενδιαφέρον των παιδιών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως θα ήθελα να δώσω στον μαθητή της Στ' τάξης Μέτα Γκέρσι και στον πατέρα του κ. Μέτα Σπετίμ που μας παρέθεσαν την βασική πρώτη ύλη, τα κλαδιά και τον κορμό της κατασκευής και στην εκπαιδευτικό των Εικαστικών κ. Βλαχίδου Κωνσταντία που μας βοήθησε στην κατασκευή των πήλινων στολιδιών.
Επιμέλεια δράσης: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71

European Quality Label
Transform our garden
Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.....κι όλοι μοναδικοί
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας, στις 05/12/2024 πραγματοποιήθηκε δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, έγινε ανάγνωση του παραμυθιού " Η ιστορία ενός σκιάχτρου, ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα " από τέσσερις μαθητές της Στ' τάξης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα του βιβλίου. Έγινε καταιγισμός ιδεών για το τι σημαίνει Αναπηρία και καταγράφηκαν οι απαντήσεις των παιδιών με τη βοήθεια ενός ψηφιακού εργαλείου του AnswerGarden. Στη συνέχεια έγινε προβολή ενός βίντεο σχετικά με την ζωή μιας ψυχολόγου, η οποία περιγράφει την αναπηρία της, ακολούθησαν σχολιασμοί. Κλείνοντας τη δράση ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία, προβλήθηκε παρουσίαση μέσω PowerPoint, η οποία έδειχνε συγκεντρωτικά τις μορφές της και ακολούθησε συζήτηση για τη στάση μας απέναντι στην Αναπηρία.
Επιμέλεια: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71, Μοτσιοπούλου Ευαγγελία ΠΕ23, Φλωρίδου Ελένη -Ανδριάννα ΠΕ30


Συνθέτοντας λίμερικ
πήγε η γκρινιάρα στην Ιταλία
για να φωνάξει τη μαϊμού τη Μαρία
και τώρα γκρινιάζουν μαζί στη Νορμανδία
που είχε μεγάλη σοφία,
διάβαζε πάρα πολλά βιβλία, ΄
ήταν καλός στη Γεωγραφία
και βοηθούσε τα παιδιά της Γεωργίας.
Ήταν ένας άντρας από το Μονακό
που έπαιζε καζίνο με το ύφος το κακό.
Μόλις έχανε τα λεφτά, τα ζητούσε και διπλά,
αλλά μόλις έχανε τα διπλά, τα ζητούσε και τριπλά.
Πήρε όλα τα λεφτά και έφυγε από το Μονακό.
Επιμέλεια: Βουτσιλά Ευριδίκη, ΠΕ70
Η ενημέρωση προσφέρει ασφάλεια & παροχή ευκαιριών στα παιδιά!
Χαρακτικά


Μπλουζάκια της διαφορετικότητας!
Εκπαίδευση σε Πρώτες Βοήθειες
Επιμέλεια: Λεωνίδα Ελένη ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής-εκπαιδεύτρια του Kidssavelives
Μια δημιουργική συνεργασία για έναν σπουδαίο σκοπό!
Είναι όλα τα παιδιά, παιδιά;
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού
LEXIS erasmus plus
LEXIS Eυρωπαϊκό πρόγραμμα
17 Νοέμβρη: Πολυτεχνείο



Επιμέλεια της σχολικής εκδήλωσης:
Δέσποινα Βροχίδου, ΠΕ70 & Κωνσταντίνος Τασίδης, ΠΕ70
Ζήσε χωρίς αρνητικά συναισθήματα! Ζήσε χωρίς φόβο!
Σχολικός εκφοβισμός (bullying) θεωρείται η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ παιδιών ή νέων, η οποία παρατηρείται ενδοσχολικά ή εξωσχολικά. Χαρακτηρίζεται από συστηματικότητα και σκοπιμότητα από την πλευρά αυτού που εκφοβίζει. Υπάρχουν διάφορες μορφές σχολικού εκφοβισμού όπως:
Σωματικός, Λεκτικός / Μη λεκτικός, Ηλεκτρονικός, Ρατσιστικός κ.α. Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη: το παιδί που εκφοβίζεται, το παιδί/ομάδα παιδιών που εκφοβίζει, οι παρατηρητές στο συμβάν, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Με αφορμή την αποτροπή περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς εντός και εκτός σχολείου, οι εκπαιδευτικοί είμαστε υπεύθυνοι να ενημερώνουμε καθημερινά τους μαθητές/τριες για τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς και να δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13/11/24 αφορούσαν στον σχολικό εκφοβισμό και συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου. Αξιοποιήθηκε ένα διδακτικό δίωρο, μία διδακτική για τις τάξεις (Δ' Ε' Στ') και μία για (Α' Β' Γ'). Συγκεκριμένα, μετά την σύντομη ενημέρωση σχετικά με το τι είναι σχολικός εκφοβισμός και ποια είναι τα σωστά βήματα διαχείρισης του θυμού, με τις τάξεις Δ', Ε' και Στ' στη συνέχεια οι μαθητές σχεδίασαν τρία κουτιά συναισθημάτων με λέξεις που προκαλούν χαρά, πόνο και ανακούφιση. Οι μαθητές έπρεπε να καταγράψουν σε χαρτάκιa "post it" ποιες λέξεις προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα και να τα τοποθετήσουν στο αντίστοιχο κουτί. Κατόπιν, δημιούργησαν ένα κολλάζ, το οποίο διακοσμεί τον διάδρομο του σχολείου. Η Δ' διάβασε τα χαρτάκια με τις λέξεις και τα τοποθέτησε μέσα σε συννεφάκια με την ανάλογη ονομασία. Τα παιδιά της Ε' ζωγράφισαν το χέρι τους με κλειστά δάχτυλα γράφοντας "stop bullying" και η Στ' τάξη έγραψε κανόνες καλής συμπεριφοράς.






Με τις τάξεις (Α' Β' Γ') προηγήθηκε μια σύντομη συζήτηση για τα θετικά συναισθήματα, για τα επιτρεπτά όρια, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά, οι μαθητές κατασκεύασαν πρόσωπα-μάσκες υφασμάτινες, που δείχνουν τρία συναισθήματα, της χαράς, της λύπης και του θυμού. Όταν τις ολοκλήρωσαν, τις φόρεσαν και συμφώνησαν πως δεν αρέσει ο θυμωμένος εαυτός μας και ο θυμωμένος συμμαθητής μας. Στη συνέχεια, ορισμένοι μαθητές ζωγράφισαν το χέρι τους γράφοντας τη λέξη "stop" και οι υπόλοιποι, αφού χώρισαν το χαρτί στη μέση ζωγράφισαν ένα πρόσωπο χαρούμενο και ένα λυπημένο. Στο τέλος, παρομοιάσαμε την ψυχή μας ως ένα φουσκωμένο μπαλόνι και ότι ανάλογα με το πώς φερόμαστε στους άλλους την ταΐζουμε με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Το συγκεκριμένο μπαλόνι είχε αρνητικά συναισθήματα και το σκάσαμε όλοι μαζί για να τα διώξουμε.
Το σχολείο που αγαπώ!



Πρώτες Βοήθειες - Kidssavelives
28η Οκτώβρη, στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου

Καινοτομία στην εκπαίδευση: Από τη Μυθολογία στο Διάστημα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Aπό την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA” είναι ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή/τρια με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση της αποστολής, αφενός από τους ίδιους τους προγραμματιστές της γενικότερα με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου από την παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού του Απόλλωνα και της Άρτεμις αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά του ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα της επικαιρότητας, να προβληματιστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω σε σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική κρίση και η ισότιμη κοινωνική θέση της γυναίκας και των εγχρώμων. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές/τριες καλλιεργούν και αναπτύσσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα. To εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και της παρότρυνσης της NASA προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου.
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!



Επιμέλεια δράσης: Ιωαννίδου Ευγενία, ΠΕ71 & Βουτσιλά Ευριδίκη, ΠΕ70
Bebras@ Challenge in Greece
Μια ιδιαιτέρως σημαντική εμπειρία θα κερδίσουν οι μαθητές/τριες του Δ.Σ.Πλατέος φέτος μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Bebras, ο οποίος έχει διάρκεια λιγότερο από μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά, βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία. Στόχος είναι να λύσουν σωστά οι μαθητές όσα περισσότερα προβλήματα μπορούν στον διαθέσιμο χρόνο με ψυχαγωγικό τρόπο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ. Για τους συμμετέχοντες προβλέπονται οι παρακάτω βεβαιώσεις και βραβεία: Βεβαίωση συμμετοχής, Έπαινος, Βραβείο διάκρισης, Βραβείο καλύτερης επίδοσης στη σχολική μονάδα. Τα ονόματα των συμμετεχόντων που θα διακριθούν θα μπορούν να καταχωρηθούν, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, στους πίνακες των διακριθέντων. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές ή tablet με προγράμματα περιήγησης ιστού συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ( https://bebras.gr/).