Κανένας δεν είναι μόνος. Εδώ, όλοι μαζί! (1)

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να λειτουργήσουμε ως Κοινωνία αλλά και ως Εκπαιδευτική Κοινότητα, σας ενημερώνουμε ότι η Κοινωνική Λειτουργός και η Ψυχολόγος της διεπιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΑΥ του σχολείου μας είναι στη διάθεσή σας για συμβουλευτική και ενημέρωση. Τα αιτήματά σας μπορείτε να τα καταθέσετε στο email του σχολείου, είτε στα εξής: spi.veria@gmail.com, Κοινωνική λειτουργός, Μελιοπούλου Σπυριδούλα και Xarabasd@gmail.com , Ψυχολόγος, Μπασδέκη Ελένη.
Επίσης, ανά εβδομάδα θα αναρτάται υποστηρικτικό υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης με ποικίλη θεματολογία, όπως δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι, διαχείριση εκρήξεων θυμού κ.τ.λ.
Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι για θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Κ.Ε.Σ.Υ. Ημαθίας έχει οργανώσει και λειτουργεί γραμμή υποστήριξης πολιτών μέσω συμπλήρωσης ειδικής φόρμας η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Σ.Υ. Ημαθίας (https://kesyimathias.webnode.gr/).


Δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής για παιδιά (1)

Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε όλοι –και όχι μόνο τώρα- καλό θα ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να εκφράζουν αυτά που νιώθουν, προκειμένου να ενδυναμωθούμε όλοι ψυχικά και να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες. Τώρα που #Μένουμε Σπίτι χρειάζεται να επιστρατευτεί όλη η καλή διάθεση και να επιστρατευτούν όλα τα αποθέματα υπομονής και αντοχής. Μερικές απλές συμβουλές για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, είναι:
Παράδειγμα προς αποφυγή
«Τι νιώθεις; Πες μου ελεύθερα!»
«Είμαι λυπημένος»
«Μην ανησυχείς θα περάσει, δεν είναι τίποτα»
Τα παιδιά νιώθουν απαρηγόρητα, φόβο, όταν λείπει η καθοδήγηση και η ρύθμιση από τους σημαντικούς ενήλικες, όπως τους γονείς!
«Αχ κοίτα τι γλυκούλης  που είναι όταν θυμώνει»
«Σιγά τις σκοτούρες που έχετε τα παιδιά… Μέσα στο σπίτι, παίζετε, βλέπετε τηλεόραση…»
«Μαμά, ο Γιώργος με χτύπησε! Δεν το ήθελε μάλλον, θα περάσει, μην κλαις..»
Τα παιδιά νιώθουν ενοχές, αμφισβήτηση για αυτά που νιώθουν και κάνουν, όταν τα συναισθήματά τους παραβλέπονται, γελιοποιούνται από τους μεγάλους!
Την επόμενη φορά θα δοθούν παραδείγματα πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σε εκρήξεις.
Οι προτάσεις της εβδομάδας
«χαρούμενη» ζωγραφική με τα μικρά μας… http://krokotak.com/2011/05/14-natchina-da-narisuvame-zhivotni-ot-detska-raka/
Πατήστε για ένα ενδιαφέρον άρθρο https://www.infokids.gr/pos-na-diaxeiristoume-ta-ksespasmata-t/