Δημιουργική απασχόληση παιδιών με ΔΕΠΥ (2)

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας έγινε αναφορά στους  τρόπους εκτόνωσης των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα στο σπίτι. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε τρόπους ενίσχυσης της μελέτης στο σπίτι. 
Καταρχάς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς της διαμόρφωση του χώρου μελέτης. Ένα γραφείο μακριά από το παράθυρο, από την πόρτα, με κατάλληλο φωτισμό (ούτε πολύ έντονο ούτε πολύ χαμηλό) και ελάχιστα αντικείμενα (π.χ. μόνο τετράδιο, μολύβι, σβήστρα), ώστε να μη διασπάται η προσοχή του παιδιού. Προσοχή στο κάθισμα και στο γραφείο να ανταποκρίνονται στη σωματική διάπλαση του παιδιού και εάν υπάρχει ανάγκη εκτόνωσης μέσω κίνησης (στη περίπτωση της υπερκινητικότητας) επιτρέψτε π.χ. αντί μιας καρέκλας μία μεγάλη μπάλα γυμναστικής για κάθισμα! Η μελέτη των μαθημάτων θα πρέπει να γίνεται με διαλείμματα και με οργανωμένο τρόπο! Βοηθητική θα ήταν η χρήση προγράμματος με τις δραστηριότητες του παιδιού όπου θα τσεκάρει κάθε εργασία που τελειώνει! Τέλος δίνετε σαφείς και απλές οδηγίες και εστιάστε στην επιθυμητή συμπεριφορά (τι αναμένετε να κάνει το παιδί)! 
Θυμηθείτε: κάθε παιδί είναι μοναδικό και η διάσπαση ή η υπερκινητικότητα ή η παρορμητικότητα του αποτελούν ένα χαρακτηριστικό ανάμεσα σε πολλά άλλα της προσωπικότητάς του! Βοηθήστε το να αναδείξει όλα τα δυνατά και θετικά του στοιχεία ή ταλέντα. 
Προτάσεις της εβδομάδας: Πατήστε για ένα ενδιαφέρον άρθρο με απλές και στοχευμένες προτάσεις προς τους γονείς: 
και για ένα βίντεο (πώς είναι να έχεις διάσπαση προσοχής):
https://www.mama365.gr/29415/sto-myalo-enos-paidioy-me-depy-ena-sygklonistiko.html
και μελέτη on line εκπαιδευτικού υλικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής : http://ts.sch.gr/software?fbclid=IwAR135JP7f1hq39wMqkVNp6vXSQ3TSmHz7gmYjVjqOIshQu2t7D-FL68v7G4

Μπασδέκη Ελένη, Ψυχολόγος & Μελιοπούλου Σπυριδούλα, Κοινωνική Λειτουργός

Ημέρα της Γης -22 Απριλίου 2020



Στην καραντίνα γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Λίγο λείψαμε από τους δρόμους, λίγο κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητά μας, μια παύση έκανε η βιομηχανία και ο αέρας των πρωτευουσών καθάρισε, οι θάλασσες έγιναν διαυγείς και τα ζώα διεκδικούν και πάλι τα βοσκοτόπια τους που τα τσιμεντώσαμε. Η στάση μας αυτή και οι καλές επιπτώσεις της στο περιβάλλον θα μας δώσει ένα ακόμη μάθημα; Στην πρώτη φωτογραφία ένας βοσκός τρέχει στην περιοχή Himachal Pradesh της Ινδίας.

Κανένας δεν είναι μόνος. Εδώ, όλοι μαζί! (4)

Συμβουλές δημιουργικής εκτόνωσης παιδιών με ΔΕΠΠΥ (1) 
Έρευνες για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα υποστηρίζουν ότι η κίνηση των μελών του σώματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εκτόνωση του παιδιού, αλλά και στην ενίσχυση της συγκέντρωσής του. Όργανα γυμναστικής, μπάλες εκγύμνασης, ακόμη και κάποια έπιπλα μπορούν να βοηθήσουν τώρα που μένουμε σπίτι!
Προτάσεις εκτόνωσης:
Anti –stress μπαλάκια για τα χέρια και γενικότερα εύπλαστο υλικό (π.χ. πλαστελίνη)
Λάστιχα εκτόνωσης σε καρέκλες (βοηθούν ελεύθερο και ρυθμικό κούνημα των ποδιών)
Μεγάλες μπάλες γυμναστικής (κάθεται επάνω και μπορεί ταυτόχρονα να κάνει κάποια σχολική εργασία)
Παιχνίδια που χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις (κύβος του Rubik, spinners)
Το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση
Ενίσχυση προσπάθειας να ζωγραφίζουν, να μουντζουρώνουν μια επιφάνεια ή να κάνουν κατασκευές
Ελεύθερος χώρος στο σπίτι για κίνηση του παιδιού – ασκήσεις γυμναστικής
Πρόταση της εβδομάδας
αφήγηση παραμυθιού: https://safeYouTube.net/w/urc6
Ψυχολόγος: Μπασδέκη Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός: Μελιοπούλου Σπυριδούλα

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα αφορά στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex μόνον για τις ημέρες: Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη. Παράλληλα, το υλικό στην e-class εμπλουτίζεται, νέες οδηγίες, νέες αναθέσεις εργασιών και νέες ανακοινώσεις από τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές μας. Επιπλέον, στην e-class υπάρχουν προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για τους μαθητές όλων των τάξεων. Μια αφορμή όλα τα μέλη της οικογένειας να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Άλλωστε, στιγμές είναι η ζωή: μια καλή κουβέντα που θα πεις ή που θα ακούσεις, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσεις, ένα χαμόγελο που θα σκορπίσεις, ακόμη κι όταν τα πράγματα γύρω είναι στρυφνά, ένα χέρι που θα απλώσεις, ακόμη κι αν νιώθεις αδύναμος.
Όμορφος γίνεται ο κόσμος, όταν όμορφα σκεφτόμαστε γι αυτόν.
Η Διευθύντρια του Σχολείου
Ταχτσόγλου Μαρία






Ανακοίνωση προς γονείς-κηδεμόνες: Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων

Η πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, ξεκινά από Τετάρτη 8 Απριλίου 2020.
Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης, στο μέγιστο βαθμό, των τεχνολογικών επιλογών που διατίθενται σε όλους τους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παραχωρώντας πρόσβαση χωρίς χρέωση στις κάτωθι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:
URL: https://www.sch.gr/

URL: http://eclass.sch.gr

URL: http://blogs.sch.gr

URL: http://lessons.sch.gr

URL: http://mmpres.sch.gr/

URL: sso.sch.gr

URL: https://dschool.edu.gr/

URL: https://e-me.edu.gr

URL: https://4all.e-me.edu.gr

URL: http://ebooks.edu.gr/new/

URL: http://photodentro.edu.gr/aggregator

URL: micro.photodentro.edu.gr

URL: saas.photodentro.edu.gr

URL: aggregation-service.photodentro.edu.gr

URL: http://aesop.iep.edu.gr

URL: https://cisco.webex.com/

URL:https://www.mathainoumestospiti.gov.gr/

Σημειώνεται ότι ενδέχεται μέρος της κίνησης που θα χρειαστεί να δρομολογηθεί σε IP διευθύνσεις χωρίς μηδενική χρέωση (non-zero rated IP addresses), π.χ. youtube, google κλπ., να τιμολογηθεί.

''Μένουμε σπίτι: Μουσείο Ακρόπολης''

Το Υπουργείο Παιδείας αναρτά στην ιστοσελίδα του συνδέσμους από μουσεία και άλλους φορείς, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, να έρθουν σε επαφή και να αξιοποιήσουν διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Μουσειακή Εκπαίδευση

Α) Μουσείο Ακρόπολης – Εκπαιδευτικό Υλικό – Κεντρική Σελίδα

https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

Διαδραστικά Παιχνίδια

https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

http://www.acropolis-athena.gr/

Ανακοίνωση προς τους γονείς-κηδεμόνες

Αγαπητοί γονείς

Στην προσπάθεια οργάνωσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το Υπουργείο Παιδείας προτείνει δύο βασικούς τρόπους.

1) e-class - ασύγχρονη εκπαίδευση
ήδη τη γνωρίζετε, επειδή οι εκπαιδευτικοί έχουν οργανώσει τα ψηφιακά μαθήματα των τάξεων και ήδη οι μαθητές παρακολουθούν, απαντούν, λύνουν ασκήσεις, επικοινωνούν. Κι έτσι, ασφαλώς θα συνεχιστεί η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του υλικού.
Προς το παρόν ο στόχος είναι οι μαθητές να θυμηθούν όσα δούλεψαν στο σχολείο από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2019-2020. Επιπλέον, να διαβάσουν προτάσεις σχετικές με το πώς να  περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Να έχουν επαφή με τα μαθησιακά αντικείμενα και να χαίρονται μέσω της επικοινωνίας με συμμαθητές και δασκάλους.

2) σύγχρονη εκπαίδευση
Μέσω μιας πλατφόρμας που ονομάζεται Webex το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει τη δυνατότητα να δουν ζωντανά οι μαθητές τη δασκάλα, το δάσκαλό τους, τους συμμαθητές τους, να χαρούν, να συνεργαστούν, να κάνουν μάθημα, να παρακολουθήσουν οδηγίες, να ρωτήσουν. Είναι σημαντική η  δυνατότητα να αξιοποιηθεί η σύγχρονη εκπαίδευση  αυτήν την περίοδο που ακολουθούμε οδηγίες περιορισμού κατ΄οίκον.

Έχω να επισημάνω πως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει η δυνατότητα του μεικτού μοντέλου εξ αποστάσεως, δηλ. σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Όμως υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά θέματα που θα επιλυθούν, ασφαλώς, και θα προχωρήσουμε άνετα. Κάθε καινούριο έχει την αρχική του δυσκολία.

Επικοινωνούμε, λοιπόν, μέσω των αναρτήσεων της ιστοσελίδας του σχολείου, μέσω των μηνυμάτων από το myschool, μέσω των ανακοινώσεων και μηνυμάτων από την e-class.
Θα λαμβάνετε μηνύματα, θα ενημερώνεστε, όπως άλλωστε μέχρι τώρα, ενημερώνεστε άμεσα και τακτικά, θα διατηρείτε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι και θα είναι σε επαφή με τους μαθητές και θα λύνουν απορίες, θα καθοδηγούν και θα προτείνουν.

Επιπλέον, υπάρχουν στη διάθεσή σας αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του σχολείου, καθώς, και αναρτήσεις με πληροφορίες φορέων στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε.

Μένουμε σπίτι, περνούμε δημιουργικό χρόνο

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Ταχτσόγλου Μαρία

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για τους μαθητές του Δημοτικού

Για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού υπάρχουν θέματα του διαγωνισμού για την Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού 
«Παιχνίδι και Μαθηματικά» 
Μην χάνεις χρόνο, χαρτί, μολύβι, καλή διάθεση κι όλα είναι μαθηματικά

Κανένας δεν είναι μόνος. Εδώ, όλοι μαζί! (3)

Δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής 
Σε προηγούμενη ανάρτηση  αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε σε πιθανές συναισθηματικές εκρήξεις των παιδιών. 
Παρακάτω ακολουθούν βασικές αρχές της συναισθηματικής αγωγής: 
1. Προσπάθεια επίγνωσης των συναισθημάτων του παιδιού (αναγνωρίζω τα συναισθήματα του παρατηρώντας αυτά που λέει και κάνει, καθώς και τον λόγο π.χ. που θύμωσε) 
2. Εκδήλωση του συναισθήματος (όχι απαγόρευσή του) λέγοντας π.χ. «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε δυσκολεύει..» «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένος..» 
3. Προσεκτική ακρόαση (ακούμε προσεκτικά το παιδί, εστιάζουμε σε αυτό που νιώθει δείχνοντας κατανόηση) 
4. Κατονομασία των συναισθημάτων («νιώθεις απογοήτευση», «φαίνεσαι απογοητευμένος, θυμωμένος κ.τ.λ.», χωρίς να ρωτάμε αλλά τα λέμε ως διαπίστωση). Το να ονομάζω τα συναισθήματα έχει από μόνο του ηρεμιστικό χαρακτήρα! 
5. Όρια και εναλλακτικές (π.χ. «Είσαι θυμωμένος καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορείς να χτυπάς. Θέλεις να βρούμε μαζί κάτι άλλο;» , «Ποια λύση θεωρείς καλύτερη; Τι πιστεύει ότι θα γίνει; Από πότε θα το εφαρμόσεις; Ωραία σε μια εβδομάδα θα το ξανασυζητήσουμε να δούμε εάν απέδωσε. Δεν απέδωσε η λύση… τι άλλο θα μπορούσες να δοκιμάσεις;») 

Δεχόμαστε όλα τα συναισθήματα όχι όμως όλες τις συμπεριφορές! 

Οι προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα:
Πατήστε για ένα βίντεο που μιλά στα παιδιά για τον κορωνοϊό: 
https://thriveglobal.gr/arthra/vinteo-o-aimilios-milaei-sta-paidia-gia-ton-koronoio/
και για ένα ενδιαφέρον βίντεο διαχείρισης θυμού
https://www.youtube.com/watch?v=k_7t_kjmyUg

Σπυριδούλα Μελιοπούλου (κοινωνική λειτουργός) και Ελένη Μπασδέκη (ψυχολόγος)

Κανένας δεν είναι μόνος. Εδώ, όλοι μαζί! (2)


Tο πρόγραμμα της εκπομπής «Μαθαίνουμε στο σπίτι» αναρτάται καθημερινά στις διευθύνσεις:  
www.edutv.gr 
https://blogs.sch.gr/dertv/
https://webtv.ert.gr/programma-ert2/ 
Οι εκπομπές, μετά την προβολή τους, διατίθενται ανά τάξη στη διεύθυνση: https://webtv.ert.gr/shows/mathainoume-sto-spiti/ 
Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει σε γονείς, εκπαιδευτικούς την προσοχή μας στα παρακάτω (πατήστε τους συνδέσμους για να διαβάσετε τα φυλλάδια):

Κανένας δεν είναι μόνος. Εδώ, όλοι μαζί! (1)

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να λειτουργήσουμε ως Κοινωνία αλλά και ως Εκπαιδευτική Κοινότητα, σας ενημερώνουμε ότι η Κοινωνική Λειτουργός και η Ψυχολόγος της διεπιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΑΥ του σχολείου μας είναι στη διάθεσή σας για συμβουλευτική και ενημέρωση. Τα αιτήματά σας μπορείτε να τα καταθέσετε στο email του σχολείου, είτε στα εξής: spi.veria@gmail.com, Κοινωνική λειτουργός, Μελιοπούλου Σπυριδούλα και Xarabasd@gmail.com , Ψυχολόγος, Μπασδέκη Ελένη.
Επίσης, ανά εβδομάδα θα αναρτάται υποστηρικτικό υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης με ποικίλη θεματολογία, όπως δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι, διαχείριση εκρήξεων θυμού κ.τ.λ.
Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι για θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Κ.Ε.Σ.Υ. Ημαθίας έχει οργανώσει και λειτουργεί γραμμή υποστήριξης πολιτών μέσω συμπλήρωσης ειδικής φόρμας η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Σ.Υ. Ημαθίας (https://kesyimathias.webnode.gr/).


Δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής για παιδιά (1)

Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε όλοι –και όχι μόνο τώρα- καλό θα ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να εκφράζουν αυτά που νιώθουν, προκειμένου να ενδυναμωθούμε όλοι ψυχικά και να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες. Τώρα που #Μένουμε Σπίτι χρειάζεται να επιστρατευτεί όλη η καλή διάθεση και να επιστρατευτούν όλα τα αποθέματα υπομονής και αντοχής. Μερικές απλές συμβουλές για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, είναι:
Παράδειγμα προς αποφυγή
«Τι νιώθεις; Πες μου ελεύθερα!»
«Είμαι λυπημένος»
«Μην ανησυχείς θα περάσει, δεν είναι τίποτα»
Τα παιδιά νιώθουν απαρηγόρητα, φόβο, όταν λείπει η καθοδήγηση και η ρύθμιση από τους σημαντικούς ενήλικες, όπως τους γονείς!
«Αχ κοίτα τι γλυκούλης  που είναι όταν θυμώνει»
«Σιγά τις σκοτούρες που έχετε τα παιδιά… Μέσα στο σπίτι, παίζετε, βλέπετε τηλεόραση…»
«Μαμά, ο Γιώργος με χτύπησε! Δεν το ήθελε μάλλον, θα περάσει, μην κλαις..»
Τα παιδιά νιώθουν ενοχές, αμφισβήτηση για αυτά που νιώθουν και κάνουν, όταν τα συναισθήματά τους παραβλέπονται, γελιοποιούνται από τους μεγάλους!
Την επόμενη φορά θα δοθούν παραδείγματα πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σε εκρήξεις.
Οι προτάσεις της εβδομάδας
«χαρούμενη» ζωγραφική με τα μικρά μας… http://krokotak.com/2011/05/14-natchina-da-narisuvame-zhivotni-ot-detska-raka/
Πατήστε για ένα ενδιαφέρον άρθρο https://www.infokids.gr/pos-na-diaxeiristoume-ta-ksespasmata-t/