Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνει εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσφέρει προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα.
Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα και οι άμεσες εμπειρίες ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης.
Απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισής του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του, με βιωματικές εμπειρίες, με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας.
Εκπαιδευτικό Μουσειακό πρόγραμμα «...σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά»
Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κ. Νικόλαου Λαδικού. Οι μαθητές στην παραδοσιακή τάξη του Μουσείου παίζοντας ανακαλύπτουν και γνωρίζουν το παλιό σχολείο, το δάσκαλο, το μαθητή. Διαδραστικά μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, μέσα από εικόνες, βίντεο, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια σχολικά βιβλία και αντικείμενα αλλοτινής σχολικής ζωής.
Εκπαιδευτικό Μουσειακό πρόγραμμα "παίζοντας με ξεχασμένα Τσίγκινα Παιχνίδια"
Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια». Διαδραστικό εργαστήρι περιπλάνησης αφιερωμένο στα παλιά νοσταλγικά παιχνίδια. «Οι βιτρίνες άνοιξαν και τα παιχνίδια ζωντάνεψαν. Τσίγκινα ζωάκια, κούκλες και στρατιωτάκια βγήκαν βόλτα με βαρκάκια, κούρσες και αεροπλανάκια». Με ένα μαγικό βαλιτσάκι στο χέρι πετάμε με τα φτερά της φαντασίας σε Χώρα Μαγική. Προσγειωνόμαστε στο Μαγικό Κόσμο των Παιχνιδιών του Μουσείου και ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα μυστικά της Παιχνιδοχώρας.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης.
«…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…»
Μια περιδιάβαση στην έκθεση έργων σπουδαίων εικονογράφων από τις εικονογραφήσεις βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη των κρυμμένων εργαλείων της λογοτεχνίας για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Κάθε αναγνώστης θα βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, θα δει με τα μάτια του, θα ακούσει με τα αυτιά του, θα κατανοήσει τη συμπεριφορά του, θα σκεφτεί τι θα έκανε στη θέση του. Τότε μόνο θα αναγνωρίσει τη θέση του άλλου, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την κατάστασή του, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κατανόηση. Έτσι, αναπτύσσονται ο αμοιβαίος σεβασμός, η εμπιστοσύνη και ακυρώνονται η βία, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός. Γιατί ο άλλος δεν είναι ξένος. Ο άλλος μπορεί να είμαι εγώ.