Πολλές φορές τα σχολικά κυλικεία πωλούν προϊόντα που δεν θα έπρεπε να διατεθούν. Είναι καλό οι επιλογές των γονιών να περιστρέφονται γύρω από τη μεσογειακή διατροφή και να δίνουν στα παιδιά τους μια πολυποίκιλη διατροφή με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά τρέφονται σωστά και στο σχολείο. Το καλύτερο είναι ένας γονιός να προετοιμάζει και να δίνει από το σπίτι το πρωινό και μεσημεριανό των παιδιών του. Αρκετές φορές είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω απαίτησης των παιδιών, οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους χαρτζιλίκι για να αγοράσουν προϊόντα από το σχολικό κυλικείο. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Παρότι η νομοθεσία απαγορεύει την πώληση στα σχολικά κυλικεία μιας σειράς προϊόντων που είναι ανθυγιεινά, αρκετές φορές τα κυλικεία πωλούν χείριστης ποιότητας τρόφιμα, όπως παγωτά, γαριδάκια κι άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τελικά τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να πωλείται στα κυλικεία και τι μπορεί να κάνει ο γονιός;
Οδηγός για γονείς του WWF Ελλάς
Γονείς, εάν αντιληφθείτε ότι το κυλικείο πουλά τρόφιμα από την απαγορευμένη λίστα, τότε μπορείτενα προβείτε στις εξής απλές κινήσεις:
- Να ζητήσετε από τους δασκάλους του σχολείου να ελέγξουν αν τηρείται ο νόμος για τα τρόφιμα που επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία
- Ζητήστε από τη διεύθυνση του σχολείου να προχωρήσει σε καταγγελία εάν τα τρόφιμα ανήκουν στα απαγορευμένα
- Ενημερώστε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
- Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό, απευθυνθείτε στους επόπτες υγείας του Νομού, όπου κατοικείτε, ζητώντας να αναλάβουν δράση. Σοκολάτες, γαριδάκια απαγορεύονται!
Μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια σχεδόν 120 κιλά καταναλώσιμων τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης θα μπορούσε να αποφευχθεί!
Tα πράγματα είναι πολύ απλά! Αν τρεφόμαστε υγιεινά κάνουμε καλό και στο περιβάλλον. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας.