΄Ενα παιδί μετράει τ΄άστρα - Θεατρική παράσταση

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε με τους μαθητές/τριες των τάξεων Γ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ την πόλη της Θεσσαλονίκης με σκοπό να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση ''Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα'' σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Το έργο ανεβαίνει στη σκηνή του Κινηματοθέατρου Ολύμπιον από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης. 
«…ήθελε να είναι καλός και δεν ήξερε πως… Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Στο τέλος το βρήκε: θα ‘πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει αυτά που του κρύβαν οι μεγάλοι. Θα ‘πιανε αγάπη με τις ζωγραφιές, με τα παραμύθια…» 
Κάπως έτσι ξεκινά η αφήγηση και μας παρασέρνει σ’ ένα ταξίδι γεμάτο ομορφιά και ποίηση. Ένα έργο αυτοβιογραφικό βασισμένο στα βιώματα του συγγραφέα με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού και της καταγραφής της πραγματικότητας δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ανισότητα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο θαυμασμό τις περιπέτειες του Μέλιου, του κεντρικού ήρωα και τον τρόπο που με υπομονή και επιμονή αντιπάλευε και τελικά, ξεπερνούσε όποια αναποδιά προσπαθούσε να τον απομακρύνει από τον στόχο του. 
Ο εξαμελής θίασος κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς, ο χειρισμός του λόγου αλλά και του σώματος έκανε τις πολλές μεταμορφώσεις τους σχεδόν ακατανόητες στα μάτια των μικρών θεατών. Τα σκηνικά λίγα και καλά με έντονο το στοιχείο του συμβολισμού. 
Προηγήθηκε της θέασης η προετοιμασία των μαθητών/τριών. Στo πλαίσιo αυτής της προετοιμασίας, οργανώθηκε μια συνέντευξη από τους μαθητές της Γ΄ τάξης, μας συστήνονται και απαντούν.



Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς, οι πράξεις, όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ



Επιμέλεια κειμένων, συνεντεύξεων & προετοιμασία μαθητών/τριών, 
 Θεατρολόγος, Λουκία Ορφανίδου