Μη φοβάσαι! Μίλα τώρα!

Καθημερινά στην παγκόσμια σχολική κοινότητα είμαστε παρατηρητές περιστατικών σχολικής βίας, γι' αυτό οφείλουμε να ενημερώνουμε συνεχώς τους μαθητές/-τριες μέσω δράσεων, επιμορφωτικών συναντήσεων και συζητήσεων για τις μορφές βίας, ώστε να μην πάρουν ποτέ τον ρόλο ούτε του θύματος ούτε του θύτη αλλά ούτε και του παρατηρητή.
Συγκεκριμένα οι μαθητές/-τριες της Δ' τάξης παρακολούθησαν δύο ερασιτεχνικές ταινίες με περιστατικά βίας, βιντεοσκοπημένα από παιδιά της ίδιας ηλικίας. Στη συνέχεια οι μαθητές έλαβαν ενεργό ρόλο σε ένα υποθετικό σενάριο, γράφοντας τι θα έκαναν για να σταματήσουν το περιστατικό βίας που παρακολούθησαν και τέλος συμπλήρωσαν ένα εικονογραφημένο κόμικ με περιστατικό βίας αναφορικά με το ποια θα ήταν η έκβασή του και ποια τα συναισθήματα των εμπλεκόμενων. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις ζωγραφιές και τα συνθήματα των παιδιών έγιναν ένα βιβλίο antibulling για την τάξη τους.
Οι μαθητές/-τριες της Στ' τάξης την τρέχουσα σχολική χρονιά υλοποίησαν, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης δασκάλας της τάξης, δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος "ΒΑΓΙΑ" για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού. Εν προκειμένω κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου διατυπώνοντας τις απόψεις τους σχετικά με περιστατικά και μορφές βίας.
Οι παραπάνω δραστηριότητες εντάσσονται στον προγραμματισμό της υλοποίησης αντίστοιχων βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying). Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού δημοσιοποίησε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τον εκφοβισμό εντός και εκτός σχολείου, καθώς επίσης και την εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες, όπως προκύπτουν από την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των μαθητών».

Επιμέλεια δράσεων: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71