Εκπαίδευση σε Πρώτες Βοήθειες

Εκπαίδευση σε δεξιότητες Πρώτων Βοηθειών σε όλα τις τάξεις του σχολείου. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλα οι μαθητές/τριες από την Α έως και την Στ΄ να μάθουν να αναγνωρίζουν πότε ένας συνάνθρωπός μας χρειάζεται βοήθεια και τι πρέπει να κάνουν ανάλογα με την περίπτωση. Θα εκπαιδευτούν στη ''θέση ασφαλείας'', όταν ένα θύμα αναπνέει αλλά δεν έχει τις αισθήσεις του, τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα και στην ΚΑΡΠΑ, όταν ένα θύμα δεν αναπνέει. Δεξιότητες ζωής απαραίτητες για όλους μας
Επιμέλεια: Λεωνίδα Ελένη ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής-εκπαιδεύτρια του Kidssavelives

Μια δημιουργική συνεργασία για έναν σπουδαίο σκοπό!

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ΄ και Στ΄ έδειξαν την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή δράση με αφορμή την Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ''Βαρασός'' οι μαθητές άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και σχεδίασαν καπελάκια και μπλούζες. Τα έργα τους μεταμορφώθηκαν σε υπέροχα προϊόντα που θα διατεθούν προς πώληση, με όλα τα έσοδα για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές/τριες όχι μόνον εξέφρασαν την καλλιτεχνική τους φύση αλλά έγιναν κοινωνοί της ενίσχυσης ενός σημαντικού κοινωνικού έργου. Ευχαριστούμε θερμά για την ζεστή φιλοξενία, την αγκαλιά, την ενθάρρυνση, τη συνεργασία, την υποστήριξη των μελών του Συλλόγου ''Βαρασός'' για την πρωτοβουλία, την ευαισθησία τους και την πράξη εθελοντισμού.

Συνεργάτες: Ιωαννίδου Ευγενία, ΠΕ71, Βουτσιλά Ευριδίκη ΠΕ70, Τσιφλίδου Αρχοντία, ΠΕ70, Ταχτσόγλου Μαρία, ΠΕ70.

Είναι όλα τα παιδιά, παιδιά;

Μια φράση που μοιάζει με ρητορική ερώτηση, αλλά κρύβει μέσα της μια βαθιά αλήθεια και μια αναγκαιότητα για συνεχή υπενθύμιση. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή αναπηρίας, έχουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα. Το Σύμφωνο των Δικαιωμάτων του Παιδιού : Το 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα σημαντικό διεθνές έγγραφο που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Αυτό το σύμφωνο αποτελεί έναν οδηγό για τις κυβερνήσεις, τις οικογένειες και τις κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών; 
Δικαίωμα στη ζωή: Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και να αναπτυχθούν υγιώς.
Δικαίωμα σε ένα όνομα και σε μια υπηκοότητα: Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να έχει ένα όνομα και μια υπηκοότητα.
Δικαίωμα σε μια οικογένεια: Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζήσουν με την οικογένειά τους και να αγαπηθούν.
Δικαίωμα στην εκπαίδευση: Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να μάθουν.
Δικαίωμα στην προστασία από τη βία και την κακοποίηση: Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει από εκμετάλλευση ή παραμέληση.
Δικαίωμα στην υγεία: Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε τροφή, καθαρό νερό και στέγη, καθώς και σε ιατρική περίθαλψη. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Ενημερωθείτε και μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα των παιδιών.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμμετάσχετε σε δράσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Σεβαστείτε τα δικαιώματα των συμμαθητών σας, των φίλων σας και όλων των παιδιών.
Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Δημοτικού αφού συζήτησαν για τα Δικαιώματα των παιδιών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στις 20 Νοεμβρίου, σχεδίασαν μία αφίσα επιλέγοντας να αναφερθούν στο δικαίωμα της μόρφωσης και εκπαίδευσης, στο δικαίωμα για φαγητό και καθαρό νερό, στο δικαίωμα της στέγης και της ένδυσης, στο δικαίωμα για παιχνίδι.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τασίδης ΠΕ70

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η 20ή Νοεμβρίου είναι μια ιδιαίτερη ημερομηνία, αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η έγκριση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δύο θεμελιωδών εγγράφων για την προστασία αυτών των δικαιωμάτων. Είναι μια ευκαιρία για να θυμόμαστε ότι τα δικαιώματα του παιδιού είναι αδιαπραγμάτευτα: η εκπαίδευση, η προστασία και η υγεία δεν αποτελούν προνόμια, αλλά δικαιώματα. Έχοντας, λοιπόν, κατά νου την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και συνδυάζοντάς την με το σχετικό κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος αλλά και το κείμενο της Γλώσσας "Αν όλα τα παιδιά της Γης" που μελετήθηκε, συζητήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές (μέσω της μεθόδου της ιδεοθύελλας) να αναφέρουν όλα τα δικαιώματα που μπορούν να σκεφτούν. Έπειτα, οι ίδιοι ψήφισαν αυτά που θεωρούν σημαντικότερα και, στη συνέχεια, οι ιδέες αυτές αξιοποιήθηκαν για την συνεργατική κατασκευή μίας αφίσας. Για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό εργαλείο Canva.

Επιμέλεια: Τασίδης Κωνσταντίνος, ΠΕ70  


LEXIS erasmus plus

LEXIS Eυρωπαϊκό πρόγραμμα 

Ο γενικός στόχος του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Γλώσσας στη διδασκαλία μαθητών με Δυσλεξία με την ενσωμάτωση αναδυόμενων τεχνολογιών και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Ως οργανωτική Συντονίστρια του 3ου ΠΕΚΕΣ στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος LEXIS συμμετείχε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης, κα Κοτσακώστα Μαρία.

17 Νοέμβρη: Πολυτεχνείο



Η Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του '70 βρισκόταν υπό τη σκιά της δικτατορίας."Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" ένα σύνθημα που έγραψε την ιστορία μιας δημοκρατίας. Οι ημέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες ένταση, αγωνία, βία και καταστολή. Χιλιάδες πολίτες συμπαραστάθηκαν στους φοιτητές του Πολυτεχνείου, εκφράζοντας την ίδια ανάγκη για ελευθερία στον λόγο, στην ψήφο, στην ιδιότητα ενός Πολίτη που δεν άγεται και φέρεται, αλλά αξιώνεται των δημοκρατικών θεσμών. "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" είναι μια πρόσκληση σε όλους μας να είμαστε ενεργοί πολίτες, να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για μια καλύτερη κοινωνία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια φοιτητική διαμαρτυρία, αλλά ένας αγώνας για τα αναφαίρετα δικαιώματα.

Επιμέλεια της σχολικής εκδήλωσης:
Δέσποινα Βροχίδου, ΠΕ70 & Κωνσταντίνος Τασίδης, ΠΕ70

Ζήσε χωρίς αρνητικά συναισθήματα! Ζήσε χωρίς φόβο!

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικής βίας με ποσοστό 31,98%. Τι είναι όμως ο σχολικός εκφοβισμός;
Σχολικός εκφοβισμός (bullying) θεωρείται η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ παιδιών ή νέων, η οποία παρατηρείται ενδοσχολικά ή εξωσχολικά. Χαρακτηρίζεται από συστηματικότητα και σκοπιμότητα από την πλευρά αυτού που εκφοβίζει. Υπάρχουν διάφορες μορφές σχολικού εκφοβισμού όπως:
Σωματικός, Λεκτικός / Μη λεκτικός, Ηλεκτρονικός, Ρατσιστικός κ.α. Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη: το παιδί που εκφοβίζεται, το παιδί/ομάδα παιδιών που εκφοβίζει, οι παρατηρητές στο συμβάν, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Με αφορμή την αποτροπή περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς εντός και εκτός σχολείου, οι εκπαιδευτικοί είμαστε υπεύθυνοι να ενημερώνουμε καθημερινά τους μαθητές/τριες για τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς και να δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13/11/24 αφορούσαν στον σχολικό εκφοβισμό και συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου. Αξιοποιήθηκε ένα διδακτικό δίωρο, μία διδακτική για τις τάξεις (Δ' Ε' Στ') και μία για (Α' Β' Γ'). Συγκεκριμένα, μετά την σύντομη ενημέρωση σχετικά με το τι είναι σχολικός εκφοβισμός και ποια είναι τα σωστά βήματα διαχείρισης του θυμού, με τις τάξεις Δ', Ε' και Στ'  στη συνέχεια οι μαθητές σχεδίασαν τρία κουτιά συναισθημάτων με λέξεις που προκαλούν χαρά, πόνο και ανακούφιση. Οι μαθητές  έπρεπε να καταγράψουν σε χαρτάκιa "post it" ποιες λέξεις προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα και να τα τοποθετήσουν στο αντίστοιχο κουτί. Κατόπιν, δημιούργησαν ένα κολλάζ, το οποίο διακοσμεί τον διάδρομο του σχολείου. Η Δ' διάβασε τα χαρτάκια με τις λέξεις και τα τοποθέτησε μέσα σε συννεφάκια με την ανάλογη ονομασία. Τα παιδιά της Ε' ζωγράφισαν το χέρι τους με κλειστά δάχτυλα γράφοντας "stop bullying" και η Στ' τάξη έγραψε κανόνες καλής συμπεριφοράς.


Με τις τάξεις (Α' Β' Γ') προηγήθηκε μια σύντομη συζήτηση για τα θετικά συναισθήματα, για τα επιτρεπτά όρια, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά, οι μαθητές κατασκεύασαν  πρόσωπα-μάσκες υφασμάτινες, που δείχνουν τρία συναισθήματα, της χαράς, της λύπης και του θυμού. Όταν τις ολοκλήρωσαν, τις φόρεσαν και συμφώνησαν πως δεν αρέσει ο θυμωμένος εαυτός μας και ο θυμωμένος συμμαθητής μας. Στη συνέχεια, ορισμένοι μαθητές ζωγράφισαν το χέρι τους γράφοντας τη λέξη "stop" και οι υπόλοιποι, αφού χώρισαν το χαρτί στη μέση ζωγράφισαν ένα πρόσωπο χαρούμενο και ένα λυπημένο. Στο τέλος, παρομοιάσαμε την ψυχή μας ως ένα φουσκωμένο μπαλόνι και ότι ανάλογα με το πώς φερόμαστε στους άλλους την ταΐζουμε με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Το συγκεκριμένο μπαλόνι είχε αρνητικά συναισθήματα και το σκάσαμε όλοι μαζί για να τα διώξουμε.

Επιμέλεια δράσεων: Ιωαννίδου Ευγενία, ΠΕ 71

Το σχολείο που αγαπώ!

Η δημιουργία θετικού κλίματος στο σχολείο είναι κομβικής σημασίας για την καλλιέργεια αρμονικών και συνεργατικών σχέσεων ανάμεσα σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες, ήδη από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, υπογράφουν το παιδαγωγικό συμβόλαιο, στο οποίο αποτυπώνουν τα αξιακά θέματα που θα διέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές/-τριες της Στ΄ τάξης δημιούργησαν Στοχό-δεντρα, που αναδείκνυαν μέσα από τα κλαδιά τους τις αξίες της μάθησης / γνώσης, της συνεργασίας, της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας, της δημιουργικότητας, της χαράς, του σεβασμού κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, τα παιδιά συνέθεσαν το Παζλ του/της καλού/-ής συμμαθητή/-τριας, το οποίο περιείχε τα χαρακτηριστικά / ιδιότητες του/της καλού/-ής συμμαθητή/-τριας σε συνδυασμό με τις πράξεις / ενέργειες που κάνει ή λέει. Οι συγκεκριμένες δράσεις εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και εντάσσονται στα προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού στο δημοτικό σχολείο.

Επιμέλεια: Βουτσιλά Ευριδίκη, ΠΕ70

Πρώτες Βοήθειες - Kidssavelives

6 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄ & Στ΄ παρακολούθησαν διαδικτυακά το θεωρητικό μέρος των Πρώτων Βοηθειών από μέλη του Kidssavelives σε συνέχεια της Παγκόσμιας ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς. Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές θα παρακολουθήσουν διάζωσης και το πρακτικό μέρος. 
Επιμέλεια: Ελένη Λεωνίδα ΠΕ11 

28η Οκτώβρη, στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου

Σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ταυτόχρονα και σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια σε κάθε κατακτητή, υπενθυμίζοντας την αξία της ελευθερίας. Η ηρωική στάση των Ελλήνων έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς λαούς που αγωνίζονται για την εθνική τους ταυτότητα. Η 28η Οκτώβρη γιορτάζεται ως εθνική εορτή στην Ελλάδα και τιμάται η μνήμη των ηρώων του '40. Μας υπενθυμίζει πως η ελευθερία δεν είναι δεδομένη, αλλά κατακτιέται και προστατεύεται με αγώνα.
Υπεύθυνη της σχολικής εκδήλωσης: Αρχοντία Τσιφλίδου, δασκάλα της Δ΄ τάξης

Καινοτομία στην εκπαίδευση: Από τη Μυθολογία στο Διάστημα

Σε σημαντικό Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης) αναβαθμίστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα” που είχαν ξεκινήσει πιλοτικά τα Αρσάκεια Σχολεία με αφορμή το πρόγραμμα της NASA Artemis Mission και τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του το συγκεκριμένο δίκτυο με σκοπό τη συνεργασία των μαθητών/τριών τόσο μεταξύ των Αρσάκειων όσο και με σχολεία από τις Κυκλάδες, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Aπό την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA” είναι ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή/τρια με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση της αποστολής, αφενός από τους ίδιους τους προγραμματιστές της γενικότερα με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου από την παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού του Απόλλωνα και της Άρτεμις αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά του ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα της επικαιρότητας, να προβληματιστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω σε σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική κρίση και η ισότιμη κοινωνική θέση της γυναίκας και των εγχρώμων. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές/τριες καλλιεργούν και αναπτύσσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα. To εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και της παρότρυνσης της NASA  προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου.
Το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος θα συνεργαστεί με σχολείο από την Κω (ΕΕΕΕΚ).

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!

Με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο «Η Γκρέτα και οι Γίγαντες» της Tucker Zoe, οι μαθητές/-τριες της Στ΄ τάξης συζήτησαν για το φαινόμενο της αποψίλωσης των δασών και τη συνακόλουθη επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέμανση του πλανήτη. Συνδυαστικά, διερεύνησαν τον αντίκτυπο της επεξεργασίας και της χρήσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτών ανθράκων) στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην 1η ενότητα του βιβλίου των «Φυσικών». Οι γνώσεις που αποκόμισαν από την πολυσύνθετη αναζήτηση, οδήγησαν τα παιδιά στη συλλογική σύνταξη μίας επιστολής προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Σκυλακάκη, όπου παρέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την επιβάρυνση του πλανήτη από τις ανθρώπινες ενέργειες. Ταυτόχρονα, πρότειναν εξειδικευμένες λύσεις, τις οποίες στήριξαν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα που προήγαγαν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιου, νερού, αέρα κ.ο.κ). Τέλος, συνέθεσαν μια αφίσα με τίτλο «Ο πλανήτης εκπέμπει SOS», όπου αισθητοποίησαν οπτικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Γη.

Επιμέλεια δράσης: Ιωαννίδου Ευγενία, ΠΕ71 & Βουτσιλά Ευριδίκη, ΠΕ70

Bebras@ Challenge in Greece

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης

Μια ιδιαιτέρως σημαντική εμπειρία θα κερδίσουν οι μαθητές/τριες του Δ.Σ.Πλατέος φέτος μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Bebras, ο οποίος έχει διάρκεια λιγότερο από μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά, βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία. Στόχος είναι να λύσουν σωστά οι μαθητές όσα περισσότερα προβλήματα μπορούν στον διαθέσιμο χρόνο με ψυχαγωγικό τρόπο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ. Για τους συμμετέχοντες προβλέπονται οι παρακάτω βεβαιώσεις και βραβεία: Βεβαίωση συμμετοχής, Έπαινος, Βραβείο διάκρισης, Βραβείο καλύτερης επίδοσης στη σχολική μονάδα. Τα ονόματα των συμμετεχόντων που θα διακριθούν θα μπορούν να καταχωρηθούν, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, στους πίνακες των διακριθέντων. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές ή tablet με προγράμματα περιήγησης ιστού συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ( https://bebras.gr/).

Explore Create & Know erasmus plus

Calendar '' Explore Create & Know '', erasmus plus  

(Πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να ξεφυλλίσετε το ημερολόγιο)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος '' Explore Create and Know '' με συντονίστρια χώρα τη Γαλλία, η ελληνική ομάδα δημιούργησε ένα ημερολόγιο με τις σημαντικές εθνικές εορτές των χωρών-μελών-εταίρων, Πολωνία, Τουρκία, Λιθουανία, Πορτογαλία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές εμπειρίες ζωής από την επίσκεψη στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των συνεργατών σε ένα κλίμα φιλοξενίας και υποστήριξης. Υλοποιήθηκε ένα μεγάλο σώμα δραστηριοτήτων για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την κουζίνα και τα έθιμα συνεργατικά, σε μεικτές ομάδες εργασίας, διαζώσης και εξ αποστάσεως, με αίσθημα ευθύνης και φίλιας διάθεσης. Εμπόδια υπάρχουν μόνον όταν το ανθρώπινο μυαλό τα γεννά και τα αναπαράγει. Στα σχολεία της Ευρώπης μεγαλώνουν γενιές παιδιών που διδάσκονται τη σημασία της δημοκρατίας.

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου