Our Living Values - Erasmus plus : Christmas wishes

Γιορτές και ευχές σε όλους όσους επιλέγουν την καλοσύνη! Ευχές για υγεία, για πρόοδο, για συμπόνια, για αλληλεγγύη.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος Ημαθίας δημιούργησαν και έστειλαν χριστουγεννιάτικες ευχές, προσδοκίες και υπομονή για έναν καλύτερο κόσμο με υλικά που ονομάζουμε «σκουπίδια». Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν κουτιά με αγαθά για τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», σχεδίασαν κάρτες για το «Κέντρο Καρκίνου και Αγάπης», απήγγειλαν τις ευχές που έγραψαν για τα παιδιά του ογκολογικού τμήματος του «ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης» και ευχαριστούν όλους όσους σκέφτονται και ζουν με σεβασμό για τον συνάνθρωπο.

Εικονική & Επαυξημένη πραγματικότητα: ενδοσχολική επιμόρφωση

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε σύγχρονα ψηφιακά περιβάλλοντα. Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα στο σχολείο, που παρακολουθεί τις μεταβάσεις. Νέες επαγγελματικές ταυτότητες και κώδικες επικοινωνίας στο πλαίσιο δεξιοτήτων του 21ου  αιώνα. Διαβίου μαθητευόμενοι, άλλωστε μάθηση είναι κάθε προσαρμογή. Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας από τον κ. Ραλλάκη.

'' Επιθετικότητα '' : συζητώντας με την ΕΔΥ

Συζήτηση για την επιθετικότητα στις τάξεις Στ΄ και Ε΄. Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων για την επιθετικότητα, η συζήτηση σχετικά με  εκείνους τους παράγοντες που ευνοούν την επιθετικότητα, η εκμάθηση τρόπων αντιμετώπισης και η προσπάθεια να παρουσιαστεί το πρόβλημα της επιθετικότητας από όλες τις πλευρές και από όλες τις θέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας. Με τη μέθοδο της δραματοποίησης ρόλων από τους μαθητές/τριες και τη χρήση ανοιχτού σεναρίου.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεσίγκος-Γαβριηλίδης ΠΕ 23 και Αντώνης Κοσμίδης ΠΕ30

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: βιωματικές δραστηριότητες με την ΕΔΥ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκαν συλλογικά βιωματικές δραστηριότητες εντός της σχολικής κοινότητας, με γενικότερο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας αλλά και την γενικότερη ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού επί των σχετικών ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της  Α΄ Β΄ και  Γ΄ τάξης συμμετείχαν σε βιωματική δραστηριότητα, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της προοπτικής του '' άλλου '' και της ενσυναίσθησης, τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης, πραγματοποιήθηκε αφήγηση ιστορίας, ακολούθησε συζήτηση στην τάξη και ολοκληρώθηκε με δραματοποίηση από τους μαθητές. Οι μαθητές της  Δ΄ Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν σε βιωματική δραστηριότητα, η οποία είχε ως στόχο τη βελτίωση των αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των έντονων συναισθημάτων, που θα τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην καθημερινότητά τους και θα τους θωρακίσουν απέναντι στις ψυχοπιεστικές συνθήκες της εποχής. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε αφήγηση ιστορίας και ακολούθησε αναστοχασμός από τους μαθητές/τριες.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεσίγκος-Γαβριηλίδης  ΠΕ23 & Αντώνης Κοσμίδης ΠΕ30

'' Όλοι μαζί μία ομάδα '' βιωματικές δραστηριότητες με την ΕΔΥ

Παρασκευή 13/10 πραγματοποιήθηκαν από τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου βιωματικές δραστηριότητες αναφορικά με τη θεματική « Όλοι μαζί μία ομάδα - Συμφωνούμε με τους όρους του παιχνιδιού». Έτσι οι μαθητές των τάξεων Β΄  Γ΄ Δ΄  Στ΄ είχαν την ευκαιρία μέσα από την καθοδηγούμενη φαντασία και την σωματική χαλάρωσης να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της ομάδας και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τι βοηθά στην καλή λειτουργία µιας ομάδας και τι την παρεµποδίζει. Μέσω της καθοδηγούμενης φαντασίας ζητήσαμε από τα παιδιά να χαλαρώσουν και κλείνοντας τα μάτια τους  να ταξιδέψουν νοερά σε ένα μεγάλο λιβάδι παιδιών δημιουργώντας μία ομάδα. Παίζοντας παιχνίδια ρόλων βοηθήσαμε τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τι βοηθά µια οµάδα παιδιών να γίνει µια καλή παρέα και τι εµποδίζει µια ομάδα παιδιών να γίνει παρέα και να συνεργαστεί ως γνώμονα το κοινό καλό.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεσίγκος-Γαβριηλίδης ΠΕ23 και Αντώνης Κοσμίδης ΠΕ30

'' Φιλία, μια απαιτητική διαδρομή '' βιωματικές δραστηριότητες με την ΕΔΥ

29/9 πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της ΕΔΥ του σχολείου (ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό) παρουσίαση της θεματικής «φιλία» στην Στ΄ τάξη αξιοποιώντας και αναλύοντας το αναλυτικό πρόγραμμα περί αγωγής υγείας. Στόχος είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν και να αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις αξιοποιώντας την αξία του σεβασμού και της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσότερων προσώπων.
Αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς φιλικής σχέσης, όπως είναι η στήριξη, η βοήθεια, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η εχεμύθεια, ο σεβασμός, η κατανόηση στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια ρόλων με τους μαθητές/τριες  με σκοπό να εκφραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεσίγκος-Γαβριηλίδης ΠΕ23 και Αντώνης Κοσμίδης ΠΕ30

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Στις 26 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Στόχος είναι η ανάδειξη και η διατήρηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό όλων των γλωσσών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών γλωσσών και των γλωσσών των μεταναστών. Έτσι και φέτος πραγματοποιήσαμε μια εργασία με τις τάξεις Στ' και Ε' σχετικά με γνωστά αποφθέγματα σημαντικών ανθρώπων διάφορων χωρών, για να δείξουμε ότι οι αλήθειες της ζωής είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, όποια γλώσσα και αν μιλάνε και από οποιαδήποτε χώρα και αν κατάγονται.

Επιμέλεια: Αναστασία Κατσανίκου ΠΕ06

''Το σχολείο μου όμορφο, στο σχολείο μαζί....

Με αφορμή ένα βιβλίο'' 

(πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)
16 Ιουνίου 2023 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας μετά από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου, κα Μαρίας Κοτσακώστα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του άξονα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου με θέμα ''Το σχολείο μου όμορφο, στο σχολείο μαζί....Με αφορμή ένα βιβλίο''. Η εκπαιδευτικός, Βασιλική Αθανασούλα ΠΕ 70, υπεύθυνη της Β΄ Δημοτικού, παρουσίασε το πρόγραμμα ''Στο σχολείο με ένα βιβλίο'' το οποίο εφάρμοσε καθ' όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2022-2023. Λογοτεχνικά βιβλία τα οποία διάβασε μαζί με τους μαθητές/τριές της, δραστηριότητες, ταινίες μικρού μήκους, παραγωγή γραπτού λόγου, δραματοποιήσεις, παραμυθοαφηγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνεργασίες με συγγραφείς, ζωγραφική και χειροτεχνίες, ρόλοι, θέατρο και παιχνίδι, όλα με αφορμή ένα βιβλίο, από την βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, από την αγαπημένη σχολική μας βιβλιοθήκη, από τις δημοτικές βιβλιοθήκες Πλατέος, Αλεξάνδρειας, Βέροιας. Βιβλία στην τάξη, βιβλία στο θρανίο, βιβλία στην σάκα, βιβλία στα χέρια, βιβλία στην αγκαλιά. Και άνθρωποι και ιστορίες που αγαπήσαμε και μας ταξίδεψαν. Το σχολείο είναι γέφυρα για τα παιδιά και τα βιβλία, για τις ιστορίες και τις μουσικές.
Επιμέλεια, παρουσίαση: Βασιλική Αθανασούλα ΠΕ70

Η Κλιματική Αλλαγή στις πόρτες της Εκπαίδευσης

'' Let's Join Hands for the World ''

(πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus KA210 του οποίου τον συντονισμό έχει το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος ασχολείται με τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στην ημερίδα των ''Καλών Πρακτικών'' στις 16-6-2023 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μετά από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου, Μαρίας Κοτσακώστα, παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές πρακτικές που το έργο εισηγήθηκε και οι τρεις εταίροι (Ελλάδα -Πλατύ Ημαθίας, Τουρκία-Ικόνιο, Βόρεια Μακεδονία-Κίτσεβο) εφάρμοσαν στα σχολεία τους.
Επιμέλεια - Παρουσίαση: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ 70, Δ/ντρια του σχολείου


''Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά...''

Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά έστω και για μια μέρα
ας τον δώσουμε να παίξουν σαν ένα πολύχρωμο μπαλόνι
να παίξουν τραγουδώντας ανάμεσα στ’ αστέρια
ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά
σαν ένα τεράστιο μήλο, σαν ψίχα ολόζεστου ψωμιού
να χορτάσουν μια μέρα τουλάχιστον
ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά
να μάθει έστω και για μια μέρα ο κόσμος τη φιλία
τα παιδιά θα πάρουν απ’ τα χέρια μας τον κόσμο
θα φυτέψουν αθάνατα δέντρα.
Ναζίμ Χικμέτ
Αναλυτικά:
Στις 14 Ιουνίου 2023 στον χώρο του Αμφιθεάτρου στο Πλατύ Ημαθίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς 2022-2023. Αφιερωμένη αφενός στον αποχαιρετισμό των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ Δημοτικού κι αφετέρου ως μια επιστροφή σε σταθμούς της σχολικής μας ζωής με θέμα την αειφορία.
Στους Κύκλους του νερού
Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης αναφέρθηκαν στο πόσο πολύτιμο είναι το νερό. '' Μας ξεδιψά, μας προσφέρει ζωή, μας ανασταίνει. Φανταστήκατε ποτέ πόση δύναμη κρύβει μια σταγόνα νερού; Φανταστήκατε ποτέ τη ζωή χωρίς νερό;'' Παρουσίασαν τις κατασκευές τους για τον κύκλο του νερού και τραγούδησαν τα ''7 ποτάμια''
''Μην τ΄αφήνεις ανοιχτό....το νερό...'' μουσικοχορευτικό δρώμενο από τις μαθήτριες (Ε΄ & Στ΄)
''Πάντα είναι καλοκαίρι;'' Δρώμενο από τους μαθητές/τριες των τάξεων Γ΄& Δ΄. '' Παράξενο κι όμως...Υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη, ζέστη μέσα στο καταχείμωνο, ανθισμένες πασχαλιές τον Δεκέμβρη. Μπερδέματα πολλά στον καιρό της κλιματικής αλλαγής. Εσύ γνωρίζεις τι θα πει ''Φαινόμενο του θερμοκηπίου;''
''Κύμα θα γίνουμε'' βιβλίο των Νίκολα Έντουαρντς & Σάρα Γουίλκινς. Δρώμενο από τους μαθητές/τριες της Δ΄τάξης στην αγγλική γλώσσα για το κίνημα και τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. ''Εγώ κι εσύ είμαστε πολύ σημαντικοί. Τώρα που ο πλανήτης μας κινδυνεύει. Μπορούμε να γίνουμε φωνή, για κάθε πλάσμα πάνω στη Γη''.
Τραγούδι (Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄) ''Νέο περιβάλλον'' Για την αλλαγή που μπορούμε εμείς να γίνουμε.
''Ο κόσμος που θέλω να ζω....'' Αξίες ζωής από τους μαθητές/τριες της Ε΄τάξης. ''Καθένας ονειρεύεται έναν κόσμο για να ζει. Όμως πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος αυτός; Τι υλικά αξιοποιείς εσύ για να γίνει καλύτερος ο κόσμος που ζεις; ''
''Το Περιβόλι'' Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης τραγουδούν για τη βιοποικιλότητα. ''Ο κόσμος είναι ένα περιβόλι. Τα παιδιά είναι κόσμος και περιβόλι ''.
''Wake up'' Τραγούδι (Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄) αφύπνισης για τον αγώνα για την κλιματική αλλαγή.
''Το δένδρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά...''
Αποχαιρετούν οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης. Ο χρόνος επιστρέφει μνήμες και συναισθήματα. Είναι εδώ, τα πρώτα βήματα, τα πρώτα λόγια, τα πρώτα γράμματα......
''Φυτέψαμε δένδρα-όνειρα. Φυτέψαμε ιδέες-σπόρους. Τον σπόρο της καλοσύνης, του σεβασμού, της αλληλοϋποστήριξης. Γίνε κι εσύ σπόρος στη δική μου ζωή. Να την ανθίσεις. Να την δροσίσεις. Να την κάνεις ποίημα''.
''Χέρια σαν κι αυτά'' Όλοι μαζί τραγουδάμε για έναν κόσμο αλληλέγγυο.
Επιμέλεια, προετοιμασία, συντονισμός τραγουδιών: Σοφία Δαλαμαγκίδη ΠΕ79
Επιμέλεια, προετοιμασία δρώμενων: Ευδοξία Γκαγκούση, ΠΕ70 (Α΄), Βασιλική Αθανασούλα ΠΕ70 (Β΄), Δήμητρα Τσολάκη ΠΕ70 (Γ΄), Δέσποινα Βροχίδου ΠΕ70 (Δ΄), Αναστασία Κατσανίκου ΠΕ06 (Δ΄), Βασιλική Βλαχάβα ΠΕ70 (Ε΄) & Δέσποινα Ρήγα ΠΕ70 (Ε΄), Μαρία Ντρούγια ΠΕ70 (ΣΤ΄).

Κείμενα εισαγωγικής παρουσίασης της εκδήλωσης: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Περίπατος με την Άλκη Ζέη

Άλκη Ζέη (1923 - 2020)

(πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)

100 χρόνια από τη γέννησή της, 1923-2023

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης διάβασαν, έγραψαν και παρουσίασαν το έργο και τη ζωή της Άλκης Ζέη σε εκδήλωση που οργάνωσαν για να την θυμηθούν, να την ακούσουν, να την γνωρίσουν στους συμμαθητές τους. Η Άλκη Ζέη είναι η μεγάλη αγαπημένη των παιδιών. Η σχολική βιβλιοθήκη του Δ. Σ. Πλατέος έχει το όνομά της. Τα ράφια της σχολικής μας βιβλιοθήκης έχουν αγκαλιάσει όλα της τα παιδιά.

Όρια, συναίνεση, παιδική ηλικία, λογοτεχνία

 
''Λευκές δράκαινες'' στην τέχνη του λόγου και στη ζωή. Και υπάρχουν τρόποι να εκφράζεις αυτό που νιώθεις με αξιοσύνη και σεβασμό στην ύπαρξή σου. Η συγγραφέας Άννα Μπαντή ήταν συντροφιά μας σε παιχνίδια και κύκλο συζήτησης. Μαθαίνοντας τα ''ναι'' και τα ''όχι'' αναγνωρίζεις πως το όριο είναι προστασία. Το σχολείο χτίζει δεξιότητες ζωής.

Η λογοτεχνία ''βλέπει'' τον εκφοβισμό

"Μην κάνεις αγριάδες, γιατί θα βρεις μπελάδες!" Οι μαθητές/τριες της Β΄ Δημοτικού προβληματίστηκαν αρκετά με το τέλος αυτής της διασκεδαστικής κατά τα άλλα ιστορίας, που κάθε άλλο από πραγματική δεν ήταν η επίλυση του προβλήματος. Λαμβάνοντας σοβαρά την σημασία  του θέματος του εκφοβισμού, θελήσαμε να δώσουμε ένα τέλος που πραγματικά θα ήταν εφικτό σε τέτοια περίπτωση - όπου ένα παιδάκι πειράζει συνεχώς τους συμμαθητές/τριες του. Συζητήσαμε και οι μαθητές έδωσαν αρκετές εύστοχες προτάσεις.
"Πες, όχι, στο πείραγμα!" Πραγματοποιήθηκε δραματοποίηση: οι μαθητές/τριες ανάλαβαν τους ρόλους ''θύτη'' και ''θύματος''  σε διάφορα σενάρια και τους δραματοποίησαν σε συνεργασία με τη δασκάλα του τμήματος ένταξης.
"Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ;" Οι μαθητές ασχολήθηκαν με χειροτεχνία, κάθε μαθητής έγραψε πάνω σε ένα χεράκι πέντε συμβουλές (μια σε κάθε δάχτυλο), τις οποίες συζήτησαν και συμφώνησαν προς αποφυγή και κατά του εκφοβισμού. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες έγιναν ποιητές/τριες και έγραψαν ένα μικρό ποίημα κατά του εκφοβισμού και μαζί με την χειροτεχνία δημιούργησαν μια μεγάλη αφίσα. Στο τέλος παρακολούθησαν την ταινία: ''Τα μπλε γυαλιά''
Επιμέλεια: Βασιλική Αθανασούλα ΠΕ70

Τα βιβλία έχουν γιορτή

Παιδικό βιβλίο. Οι μαθητές/τριες της Β΄ Δημοτικού ζήτησαν  από τους γονείς τους να γράψουν με δικά τους γράμματα τον τίτλο του αγαπημένου τους παραμυθιού των παιδικών τους χρόνων. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μια "καρδιά φιλαναγνωσίας" στην οποία κόλλησαν τους αγαπημένους τίτλους των βιβλίων των γονιών τους για να βλέπουν καθημερινά πως και οι γονείς τους αγαπούσαν το παιδικό βιβλίο. Η δραστηριότητα αποτελεί προσπάθεια ενθάρρυνσης και παρότρυνσης προς την φιλαναγνωσία με στόχο να τονιστεί πως το παιδικό βιβλίο αποτελεί διαχρονική, ανεκτίμητη αξία. Η φιλαναγνωσία  ηρεμεί, μας ταξιδεύει, ανοίγει ορίζοντες, προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες της Β΄ Δημοτικού στο πλαίσιο της γιορτής για το παιδικό βιβλίο διάβασαν στην τάξη τα παρακάτω βιβλία:
1. Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του Μόρρις Λέσμορ
2. Ο κηπουρός των παραμυθιών
3. Να το πάρει το ποτάμι
4. Μαύρος κότσιφας και άσπρος γλάρος
5. Ο ραφτάκος των λέξεων
6. Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας
Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της γιορτής για το βιβλίο:
1. Προβολή ταινίας μικρού μήκους ''Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία'' του Μόρρις Λέσμορ
Κάθε μαθητής/τρια θα γράψει ένα μικρό βιβλίο, θα τα κρεμάσει στο δέντρο
2. Βιωματική δραστηριότητα με βάση το βιβλίο "Να το πάρει το ποτάμι" στη σχολική μας βιβλιοθήκη
Επιμέλεια: Βασιλική Αθανασούλα, ΠΕ70

''Το πένθος στα παιδιά'' Ενδοσχολική επιμόρφωση

Πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς του σχολείου με θέμα τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. 
Υπεύθυνη της παρουσίασης και υποστήριξης του εργαστηρίου, η ψυχολόγος Ελευθερία Δημητριάδου. 

(πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)

Το πένθος στα παιδιά 





‘’Our Living Values’’ Μαθησιακή και διδακτική κινητικότητα στη Βουλγαρία

Τη Δευτέρα 27 Μάρτη 2023 οι φιλοξενούμενες ομάδες του ευρωπαϊκού Erasmus plus προγράμματος με τίτλο ‘’Our Living Values’’ επισκεφτήκαμε το 176 σχολείο στο Νέγκοβαν, ένα χωριό 12 χιλιόμετρα από την Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Μας υποδέχθηκαν με θέρμη όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του σχολείου. Στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου πραγματοποιήθηκε η τελετή καλωσορίσματος, η οποία περιλάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων. Κάθε σχολική τάξη του σχολείου υποδοχής παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, δρώμενα με θέμα την ειρήνη, την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, δρώμενα σχετικάμε την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον πλούτο της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, καθώς και παρουσιάσεις δράσεων της σχολικής κοινότητας. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του σχολείου, παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ όλων των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δηλ. μαθητών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σικελία, Πολωνία, Λιθουανία. Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη μετακίνηση λόγω των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε την περιοχή τον προηγούμενο μήνα. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο στο χωριό Negovan, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε ζεστό και φιλικό κλίμα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να επικοινωνήσουμε πληροφορίες των σχολείων μας και των συνθηκών ζωής και εργασίας. Οι μαθητές/τριες μετά το γεύμα επέστρεψαν στο σχολείο, όπου ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής. Για τέσσερις περίπου ώρες ξεναγήθηκαν από τις οικογένειες σε μουσεία στη Σόφια, σε πάρκα, στην κεντρική αγορά κι επέστρεψαν με χαμόγελα, εμπειρίες και καινούριες φιλίες. Ορισμένες οικογένειες διέθεσαν χρόνο στο σπίτι και οργάνωσαν μαζί με τους μαθητές/τριες που φιλοξένησαν και με τα δικά τους παιδιά διάφορες χειροτεχνίες, μαγείρεψαν, κεράστηκαν τοπικά εδέσματα, έπαιξαν παιχνίδια στις αυλές.

Την Τρίτη 28 Μάρτη 2023 το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο χωριό Κοπριβίτσα, ένα ιστορικό, παραδοσιακό, γραφικό χωριό της Βουλγαρίας. Αρχικά επισκεφτήκαμε ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Στη συνέχεια περπατήσαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και καταλήξαμε σε έναν παραδοσιακό χώρο παρασκευής ψωμιού. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο παρασκευής διαφορετικών ειδών ψωμιού, πληροφορήθηκαν για τον τρόπο παραγωγής αλεύρων, τα εργαλεία και τα μέσα που διέθεταν τα προηγούμενα χρόνια τα νοικοκυριά για την παρασκευή ψωμιού και την τελετουργία που ακολουθούσαν. Όλοι οι μαθητές/τριες άλεσαν, ζύμωσαν τα δικά τους ψωμάκια σε διάφορα σχέδια, τα οποία διακόσμησαν και στη συνέχεια έψησαν κι έφαγαν με όρεξη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το σχολείο υποδοχής μας προσκάλεσε σε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο του χωριού Negovan. Γευματίσαμε όλοι οι συμμετέχοντες μαζί, δοκιμάσαμε τοπικά εδέσματα, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγουδήσαμε. Η Δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σόφιας μας καλωσόρισαν στη χώρα τους και μας πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα και τις θερμές ευχές τους για την πρόοδο των σχολείων μας.

Την Τετάρτη 29/3/2023 οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο στο Negovan. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν για δεύτερη φορά από τις ίδιες οικογένειες συνεχίζοντας τη γνωριμία με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των συνομηλίκων τους από τη Βουλγαρία. Οι εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Σόφια, όπου μας υποδέχτηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Ενημερωθήκαμε για τις βασικές προτεραιότητες της εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση. Υπογραμμίστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς οι δύο βασικές προτεραιότητες, ο περιορισμός της σχολικής διαρροής και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες και τις διδακτικές-παιδαγωγικές μεθοδολογίες.

Την Πέμπτη 30/3/2023 οργανώθηκε μετακίνηση προς το βουνό Vitosha (Βίτοσα). Ένα ενεργό ηφαίστειο, το οποίο διαμόρφωσε ένα πλούσιο σε βιοποικιλότητα φυσικό περιβάλλον με νερά, δένδρα, λουλούδια, ζώα και άγρια βλάστηση. Περπατήσαμε και απολαύσαμε το χιονισμένο, ηφαιστειογενές τοπίο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε από αγγλόφωνο ξεναγό στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στον ίδιο χώρο έγινε και η παράδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης του προγράμματος στην ομάδα της Σικελίας. Διάλειμμα για κολατσιό σε ένα καταπράσινο πάρκο αναψυχής με ανθισμένα δένδρα και λουλούδια κοντά στο μνημείο “Bells Monument” το οποίο και επισκεφθήκαμε στη συνέχεια. Παιδιά από όλον τον κόσμο αφιέρωσαν καμπάνες με ευχές δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις ημέρες ειρήνης, ασφάλειας, υγείας και προστασίας από κάθε πόλεμο και πράξεις βίας. Το μοναδικό μνημείο χτίστηκε το 1979 από τον Διεθνή Οργανισμό για τα παιδιά του κόσμου. Δεν ενδιαφέρει το χρώμα, η γλώσσα, η καταγωγή, η χώρα, η θρησκεία, αλλά ενδιαφέρει κάθε παιδί να ζήσει την ειρήνη, να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, να φοιτήσει σε σχολείο, να μορφωθεί, να αναπτυχθεί, όπως αξίζει σε κάθε παιδί. Το μότο “Unity, Creativity, Beauty” συνδέεται αποκλειστικά με την ίδρυση του διεθνούς μνημείου για τα παιδιά του κόσμου. Τα παιδιά της ελληνικής ομάδας αναζήτησαν την καμπάνα από την Ελλάδα. Στάλθηκε από ένα σχολείο του Πειραιά το 1979 με την ευχή όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν σε συνθήκες ειρήνης. Οι μαθητές/τριες από το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος χτύπησαν την καμπάνα δυνατά και με συγκίνηση ευχήθηκαν ‘’Ειρήνη’’ για όλα τα παιδιά του κόσμου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό Αλέξαντερ Νέφσκι στη Σόφια, περιηγηθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περάσαμε από την Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Πολυτεχνείο, το Παλάτι και κατεβήκαμε στο σταθμό του Μετρό, για να γνωρίσουν οι μαθητές ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο τρόπο μετακίνησης (για τα περισσότερα παιδιά ήταν πρωτόγνωρη η εμπειρία του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου- Μετρό).

Την Παρασκευή 31/3/2023, τελευταία ημέρα του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο μοναστήρι του Negovan-Shiakovski. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του μοναστηριού από εθελόντριες, οι οποίες φροντίζουν και περιποιούνται τον χώρο, οι μαθητές/τριες φύτεψαν τα παραδοσιακά τριαντάφυλλα της Βουλγαρίας στον κήπο του μοναστηριού κι έγραψαν σε ξύλινη πινακίδα το όνομα της χώρας τους και το όνομα του σχολείου, έπαιξαν παιχνίδια από τις χώρες που κατάγονται οι μαθητές και μοιράστηκαν την χαρά της ομαδικότητας. Ακολούθησε η παράδοση των πιστοποιητικών (certificates) από τον Διευθυντή του σχολείου υποδοχής σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος, μάλιστα ο Διευθυντής μας συντρόφευσε σε όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετηθήκαμε, εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για την άψογη φιλοξενία, για τις εμπειρίες ζωής που κέρδισαν τα παιδιά, για τον πλούτο που αποκομίσαμε μέσω του πολιτιστικού προγράμματος και του αντίστοιχου σχολικού με έμφαση στις αξίες ζωής, επικοινωνίας και συνεργασίας, στις αξίες της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης των λαών.
Ο δρόμος της επιστροφής μας βρήκε να συζητούμε και να οργανώνουμε την εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Πλατέος με στόχο να μεταφέρουμε στους μαθητές/τριες, δασκάλους και γονείς τις εμπειρίες μας και τις γεύσεις από την επίσκεψή μας στην γείτονα Βουλγαρία.

Επιμέλεια παρουσίασης: Μαρία Ταχτσόγλου & Μαρία Ντρούγια. 
Στην μετακίνηση συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού: Στεφανία Σάλλια, Αθανάσιος Μακρής, Παναγιώτα Τόζογλου, Παναγιώτα Μάτα, Χαρά Παπαδοπούλου.

Σχολικός εκφοβισμός

Στόχος των δραστηριοτήτων να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες της Ε΄ Δημοτικού τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και πού μπορεί να τον συναντήσουν (σχολείο, παιδική χαρά, γήπεδο, δρόμο, παρέες), να αναγνωρίσουν τις μορφές εκφοβισμού (λεκτικός, σωματικός, κοινωνικός, διαδικτυακός), να προβληματιστούν για τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στο παιδί «θύμα» και στο παιδί «θύτη», να σκεφτούν και να αναζητήσουν τρόπους προστασίας από τον σχολικό εκφοβισμό. Πριν την ανάγνωση του βιβλίου «Ψηλά τα χέρια», της Έλενας Αρτζανίδου, έγινε συζήτηση και προσφέρθηκε η δυνατότητα να μοιραστούν οι μαθητές/τριες σχετικές εμπειρίες, καθώς, κι όσα γνωρίζουν για το θέμα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο…Ο Τζίμης κουβαλάει στο σχολείο όπλα, που κατασκευάζει. Στα διαλείμματα του αρέσει να τρομάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής μπαίνουν μπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες, ώστε να σταματήσει να φωνάζει συνεχώς: «Ψηλά τα χέρια, αλλιώς θα σας την ανάψω».
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την ταινία « Τα μπλε γυαλιά», άκουσαν το παιδικό τραγούδι «Μίλα», συζήτησαν, εξέφρασαν απορίες, διασαφήνισαν έννοιες και όρους.
Ακολούθως δημιούργησαν αφίσες με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Επιμέλεια και υλοποίηση: Δέσποινα Ρήγα ΠΕ70 & Βασιλική Βλαχάβα ΠΕ70

Ανακύκλωση ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών

Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην ιδέα και τον θεσμό της ανακύκλωσης αποβλήτων. Η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε στις 7-3-2023 με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των μαθητών/τριών και αυριανών πολιτών, καθώς και την εδραίωση της ανακύκλωσης αποβλήτων ως θετικής συμπεριφοράς και πράξης, που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. 
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια εισαγωγική ενημέρωση για το θέμα της ανακύκλωσης αποβλήτων και της σημασίας της για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, μια παρουσίαση με σύντομη κι απλή αναφορά στα ανακυκλώσιμα είδη/προϊόντα, στα σημεία συλλογής των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στον τρόπο απόρριψης των ειδών αυτών στους ειδικούς κάδους συλλογής, στα στάδια της ανακύκλωσης αποβλήτων, στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πετάμε τις παλιές ή άχρηστες οικιακές συσκευές και τους λαμπτήρες (περιέχουν υδράργυρο) μαζί με τα λοιπά οικιακά μας απόβλητα, αλλά να τα οδηγούμε στην ανακύκλωση, ώστε να ξαναγίνουν χρήσιμα υλικά για τον άνθρωπο. Τέλος, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ένα βίντεο αναφορικά με το πώς ανακυκλώνονται απόβλητα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά σε ένα σύγχρονο κέντρο στην Ελλάδα.







Φαγητό στο σχολείο.....

(πατήστε πάνω στις εικόνες για να διαβάσετε σε μεγάλο μέγεθος)













''Λευκές Σημαίες''

''Μια μπάλα για όλους'' είναι ένα πρόγραμμα συμπερίληψης παιδιών με οπτικά προβλήματα. Έχει βραβευθεί ως το καλύτερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Αθλητισμό, κερδίζοντας την πρώτη θέση των EU Sports Awards 2022 στην κατηγορία «Inspiring Change». Εμπνευστής είναι ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος εμπνεύστηκε μια ελαφριά μπάλα που κουδουνίζει, κατάλληλη για να παίζουν παιδιά με οπτική αναπηρία με όλα τα παιδιά. Στόχος της παγκόσμιας καμπάνιας ''A Ball For All'' αναφέρει ο Ηλίας Μάστορας, είναι ''να διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο, όπου θα βλέπουμε πόσα είναι τα τυφλά παιδιά που φοιτούν στα σχολεία και θα στέλνουμε την μπάλα στοχευμένα εκεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 500 παιδιά με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης, που σε ορισμένες περιπτώσεις νιώθουν κοινωνικά αποκλεισμένα από ένα απλό παιχνίδι με τη μπάλα. Αυτή η μπάλα δίνει τη δυνατότητα να μπορούν τυφλά και βλέποντα παιδιά να παίζουν όλα μαζί''. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Λευκές Σημαίες” .
Ο Ηλίας Μάστορας είναι εκπαιδευτής νέων, προπονητής σκακιού, διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών και υπεύθυνος της παγκόσμιας καμπάνιας ''A Ball For All''. Η μπάλα έφτασε σε 99 χώρες σε πέντε ηπείρους. Το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος συμμετέχει τα τελευταία δύο χρόνια στο πρόγραμμα συμπερίληψης ''Λευκές Σημαίες''. Δέχθηκε δωρεάν 6 μπάλες για παιδιά με δυσκολίες στην όραση, δύο βιβλία με τίτλο ''Μια μπάλα για όλους'' κι ένα ξύλινο σκάκι κατασκευασμένο για να παίζουν και παιδιά με οπτική αναπηρία. Τα βιβλία της καμπάνιας συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ''Το σχολείο μου όμορφο, στο σχολείο μαζί. Με αφορμή ένα βιβλίο'' που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης. Θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Ηλία Μάστορα και να μάθουμε από κοντά για τα παιδιά στην Κένυα και για όλα τα παιδιά στις πέντε ηπείρους που συνάντησαν το χαμόγελο και το παιχνίδι με αφορμή μια μπάλα που κουδουνίζει.
Ζωγραφιά: Χαρά Ουνανιάν (Δ΄ Δημοτικού) 
Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Ρομποτική & Αειφορία

Εργαστήρια Ρομποτικής στο σχολείο σε συνεργασία με την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και Αειφορία. Στόχος η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση, πώς ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη επιλέγοντας πράσινες λύσεις. Ανεμογεννήτριες, μετακίνηση με αυτοκίνητα χωρίς πετρέλαιο και βενζίνη, αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Κατασκευάζω και στοχάζομαι όλα τα μέσα και τους τρόπους για να επιτύχω ένα μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα ασκώ την υπολογιστική μου σκέψη, την κριτική ικανότητα, την δεξιότητα συνεργασίας, ασκούμαι στον διάλογο και στην επίλυση προβλήματος. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνω τι σημαίνει να δουλεύω ομαδικά.


''Ονειρεύομαι Σοφά''

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Ονειρεύομαι Σοφά» υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά από τους  μαθητές/τριες των τάξεων  Ε’ & ΣΤ’ . Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τις έννοιες της προνοητικότητας και της υπευθυνότητας  μέσα  από παραδείγματα της καθημερινής ζωής, να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης κινδύνων μιας σημαντικής επιχειρηματικής ικανότητας. 
Στην e-learning πλατφόρμα  dreamwisely οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στο διαδραστικό ταμπλό των έξι σταθμών μαθαίνοντας για την επιχειρηματικότητα, την ασφάλεια και την προνοητικότητα,  απάντησαν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου αυτοαξιολόγησης, έπαιξαν παιχνίδια, από τη μια αξιοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν κι από την άλλη, διασκεδάζοντας κι επέτυχαν με την ολοκλήρωση να παραλάβουν τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος. Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου με την παρουσία των υπευθύνων εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν μετά από αίτηση του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, Junior Achievment. Είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα και ανήκει στις προτεινόμενες δραστηριότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ.
Υπεύθυνες υλοποίησης: Μαρία Παπατσιμούλη ΠΕ 86  &  Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70