Σχολικός εκφοβισμός

Στόχος των δραστηριοτήτων να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες της Ε΄ Δημοτικού τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και πού μπορεί να τον συναντήσουν (σχολείο, παιδική χαρά, γήπεδο, δρόμο, παρέες), να αναγνωρίσουν τις μορφές εκφοβισμού (λεκτικός, σωματικός, κοινωνικός, διαδικτυακός), να προβληματιστούν για τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στο παιδί «θύμα» και στο παιδί «θύτη», να σκεφτούν και να αναζητήσουν τρόπους προστασίας από τον σχολικό εκφοβισμό. Πριν την ανάγνωση του βιβλίου «Ψηλά τα χέρια», της Έλενας Αρτζανίδου, έγινε συζήτηση και προσφέρθηκε η δυνατότητα να μοιραστούν οι μαθητές/τριες σχετικές εμπειρίες, καθώς, κι όσα γνωρίζουν για το θέμα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο…Ο Τζίμης κουβαλάει στο σχολείο όπλα, που κατασκευάζει. Στα διαλείμματα του αρέσει να τρομάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής μπαίνουν μπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες, ώστε να σταματήσει να φωνάζει συνεχώς: «Ψηλά τα χέρια, αλλιώς θα σας την ανάψω».
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την ταινία « Τα μπλε γυαλιά», άκουσαν το παιδικό τραγούδι «Μίλα», συζήτησαν, εξέφρασαν απορίες, διασαφήνισαν έννοιες και όρους.
Ακολούθως δημιούργησαν αφίσες με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Επιμέλεια και υλοποίηση: Δέσποινα Ρήγα ΠΕ70 & Βασιλική Βλαχάβα ΠΕ70