''Χορεύοντας με μια φλόγα στο σκοτάδι''

Ποικιλία δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. 
Αρχικά συζητήσαμε για τον ορισμό της αναπηρίας και για τις σύγχρονες αντιλήψεις  που διαμορφώθηκαν για τα δικαιώματα και την ισότητα όλων των ανθρώπων. Κουβεντιάσαμε για τους λόγους που έχει θεσπιστεί η ημέρα αυτή και καταλήξαμε στο πόσο απαραίτητη είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση του κοινού σε θέματα ένταξης των ανθρώπων με αναπηρίες.
Στη συνέχεια διαβάσαμε δύο αξιόλογα βιβλία: «Χορεύοντας με τα αρώματα» της Αλμάδα Αριέλ Αντρές και «Μια φλόγα στο σκοτάδι» της Μαρίας Ρουσάκη. Συνειδητοποίησαν οι μαθητές μέσω της ανάγνωσης των κειμένων πόσο σπουδαίο είναι να μπορούν να συμμετέχουν και να χαίρονται τη ζωή όλοι οι άνθρωποι, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης που θα τους ωθεί στην ανακάλυψη των ταλέντων τους και στην υπέρβαση των δυσκολιών που τους επιβάλλει η αναπηρία τους.
Τέλος, αντλώντας έμπνευση από την συναρπαστική ιστορία της Έλεν Κέλερ (ηρωίδα του βιβλίου «Μια φλόγα στο σκοτάδι»), δημιούργησαν μια αφίσα με τη γραφή Braille κι ένα παζλ που συμβολίζει τη συμμετοχικότητα και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

Επιμέλεια: Κιτσούλη Δέσποινα ΠΕ 70