Στο σχολείο με τον Άξελ

Το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την εκπαιδευτικό και συγγραφέα, Κατερίνα Παπαποστόλου, η οποία μοιράστηκε με τους μαθητές των πρώτων τάξεων την πρώτη δημόσια παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου με τίτλο '' Χριστούγεννα στο παλάτι των ονείρων '' που αφορά στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Η επίσκεψη ξεκίνησε με τη διαδραστική αφήγηση του βιβλίου, μια συγκινητική ιστορία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα βιωματικό παιχνίδι και μοιράστηκαν εντυπώσεις και συναισθήματα. "Ένιωσα πολύ λυπημένος όταν σκέφτηκα τα αδέσποτα σκυλάκια που κρυώνουν στη βροχή", είπε ο Αντώνης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχική δραστηριότητα με την αξιοποίηση γαντόκουκλων με ζωάκια, τα οποία κλήθηκαν οι μαθητές να προστατέψουν. Τα παιδιά έμαθαν πώς μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλή καταφύγια για το χειμώνα, χρησιμοποιώντας χαρτόκουτα και αδιάβροχα υλικά. "Τώρα ξέρω πώς να φτιάξω ένα ζεστό σπιτάκι για τις γατούλες της γειτονιάς μου!", είπε ενθουσιασμένη η Μαρία. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση τα παιδιά κατανόησαν την ανάγκη προστασίας των αδέσποτων ζώων και τη θετική επίδραση της ζεστής, στοργικής συμπεριφοράς ολότελα μακριά από βία και θυμό. Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια τα αδέσποτα ζώα, απευθυνόμενοι στους κατάλληλους φορείς, προβληματίστηκαν και εκφράστηκαν σχετικά με τον σεβασμό μας προς όλα τα πλάσματα και το πώς επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ενηλίκων και παιδιών. Η δράση έκλεισε με μια πρόταση δημιουργίας "Λέσχης Φίλων των Αδέσποτων" του σχολείου μας. "Θέλουμε να βοηθάμε τα ζωάκια όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα!", δήλωσαν με ενθουσιασμό ο Ντιόν και η Μαριτίνη αγκαλιάζοντας τον Άξελ, που πήρε κι έναν υπνάκο, όσο εμείς ακούγαμε την αφήγηση του βιβλίου. Πόσο γλυκός και ήρεμος, ''αγαπάει να βρίσκεται στα σχολεία με τα παιδιά'', είπε η κα Κατερίνα. Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, αποτελούν την ελπίδα πως οι νέες γενιές θα φέρουν στον κόσμο την ειρήνη.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70


Διεθνής Διαγωνισμός Πληροφορικής & Υπολογιστικής Σκέψης

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά με τη φροντίδα των Μονάδων του "Αρχιμήδης" και "Μονάδα Καινοτομίας για τις Γυναίκες" (IUW) είναι οι επίσημοι διοργανωτές του διεθνούς Διαγωνισμού Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras® (Κάστορας) στην Ελλάδα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και άλλοι σημαντικοί φορείς.
Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς-συντονιστές, τον κόσμο της Υπολογιστικής Σκέψης μέσα από διασκεδαστικά και ελκυστικά θέματα της τεχνολογίας της πληροφορικής. Σε συνεργασία με σημαντικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικές ενώσεις αλλά και πλήθος επιλεγμένων εθελοντών το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά είναι υπεύθυνο για τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε 4-11 Νοεμβρίου 2024 σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης της χώρας.
Ο διαγωνισμός Bebras®, ή «Κάστορας», ξεκίνησε ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene, του University of Vilnius της Λιθουανίας, το 2004 με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής παιδείας. Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία, της ομώνυμης κοινότητας (The Bebras Community, http://bebras.org/ ) με σκοπό την ανάπτυξη της Πληροφορικής και κυρίως της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε μαθήτριες/τές όλων των βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο. Όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως διοργανώνουν τον διαγωνισμό Bebras, ο οποίος αποτελεί την εξωσχολική δραστηριότητα Πληροφορικής με το πολυπληθέστερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σχολικό έτος 2018-2019 ο «Κάστορας» πραγματοποιήθηκε σε 56 διαφορετικές χώρες και συνολικά έλαβαν μέρος περίπου 2.700.000 μαθητές και μαθήτριες. Την ίδια χρονιά, το διάστημα 25/02/2019 -08/03/2019, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και στην Ελλάδα για πρώτη φορά, πιλοτικά, από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) (http://ltee.aegean.gr/ ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων, ενώσεων και εθελοντών. Συνολικά έλαβαν μέρος 398 σχολεία και περισσότεροι από 13.000 μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό είναι δωρεάν. Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή του Bebras στην Ελλάδα (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – Αθηνά, Μονάδα Καινοτομίας για τις Γυναίκες) διατηρεί ειδικό δικτυακό τόπο στην διεύθυνση: https://bebras.gr.
Το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος συμμετείχε στον διαγωνισμό με μαθητές/τριες από τη Β΄ τάξη έως και την ΣΤ ΄τάξη πετυχαίνοντας τρεις διακρίσεις.

Την επιμέλεια της συμμετοχής είχαν οι: Κωνσταντίνος Τασίδης ΠΕ70 & Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70.

΄Ένα δώρο αγάπης από τα παιδιά στα παιδιά!

Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε την κατασκευή μας με σκοπό να πωληθεί στο χριστουγεννιάτικο bazaar της "Πρωτοβουλίας για το Παιδί". Σ' αυτή την κατασκευή συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ', Ε' και Στ'. Σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε ένα δέντρο από φυσικά υλικά, που θα παρέπεμπε στο δέντρο της ζωής, διακοσμημένο με χειροποίητα στολίδια φτιαγμένα από πηλό και άλλα διακοσμητικά, όπως κουκουνάρια και ξύλα κανέλας. Η κατασκευή τελειοποιήθηκε με την επίστρωση αποξηραμένου γκαζόν και την τοποθέτηση κεριών. Σ' αυτή την δημιουργία συνετέλεσε πολύ το ενδιαφέρον των παιδιών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως θα ήθελα να δώσω στον μαθητή της Στ' τάξης Μέτα Γκέρσι και στον πατέρα του κ. Μέτα Σπετίμ που μας παρέθεσαν την βασική πρώτη ύλη, τα κλαδιά και τον κορμό της κατασκευής και στην εκπαιδευτικό των Εικαστικών κ. Βλαχίδου Κωνσταντία που μας βοήθησε στην κατασκευή των πήλινων στολιδιών. 

Επιμέλεια δράσης: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71


European Quality Label

Transform our garden 

Το etwinning έργο που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2023-2024 κέρδισε πριν από δύο μήνες την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, αποτέλεσμα  αξιολόγησης της ελληνικής, εθνικής υπηρεσίας. Σήμερα κέρδισε την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Μεγάλη τιμή για το σχολείο μας και ιδιαίτερη χαρά για μένα προσωπικά που συντόνισα τις δράσεις του σχεδίου σε στενή συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς: Maria από την Ισπανία, Seyhan από την Τουρκία, Elisabeta από την Ιταλία. 4 γυναίκες εκπαιδευτικοί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις με τους μαθητές μας στα σχολεία μας και συνεργατικά εξ αποστάσεως θαρρείς και δεν μας χώριζε ούτε εκατοστό απόστασης. Είμαι ευγνώμων για κάθε συνεργασία που αφήνει ένα αποτύπωμα προόδου στις ζωές των μαθητών/τριών μας.

Επιμέλεια: Μαρία Ταχτσόγλου ΠΕ70

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.....κι όλοι μοναδικοί

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας, στις 05/12/2024 πραγματοποιήθηκε δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, έγινε ανάγνωση του παραμυθιού " Η ιστορία ενός σκιάχτρου, ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα " από τέσσερις μαθητές της Στ' τάξης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα του βιβλίου. Έγινε καταιγισμός ιδεών για το τι σημαίνει Αναπηρία και καταγράφηκαν οι απαντήσεις των παιδιών με τη βοήθεια ενός ψηφιακού εργαλείου του AnswerGarden. Στη συνέχεια έγινε προβολή ενός βίντεο σχετικά με την ζωή μιας ψυχολόγου, η οποία περιγράφει την αναπηρία της, ακολούθησαν σχολιασμοί. Κλείνοντας τη δράση ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία, προβλήθηκε παρουσίαση μέσω PowerPoint, η οποία έδειχνε συγκεντρωτικά τις μορφές της και ακολούθησε συζήτηση για τη στάση μας απέναντι στην Αναπηρία.
Επιμέλεια: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71, Μοτσιοπούλου Ευαγγελία ΠΕ23, Φλωρίδου Ελένη -Ανδριάννα ΠΕ30

Συνθέτοντας λίμερικ

Με αφορμή τα "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά" του Γιώργου Σεφέρη, που παρατίθενται στο σχολικό εγχειρίδιο της Γλώσσας, οι μαθητές/-τριες της Στ΄ τάξης μελέτησαν τα λίμερικ. Πρόκειται για σύντομα σατιρικά ποιήματα με χιουμοριστική διάθεση, που αποτελούνται από πεντάστιχες στροφές χωρίς νόημα. Η ομοιοκαταληξία συνήθως ακολουθεί τον κανόνα αα-ββ-α, ενώ το περιεχόμενο εξελίσσεται με την ακόλουθη ροή: α) παρουσίαση του ήρωα/ της ηρωίδας, β) ιδιότητα, γ – δ) ενέργειες, ε) τελικό επίθετο που χαρακτηρίζει τον ήρωα/ την ηρωίδα. Αφού μελέτησαν την ιστορία και τη σύνθεση των λίμερικ, τα παιδιά συνέθεσαν ομαδικά τα δικά τους πρωτότυπα ποιήματα:

Ήταν ένα κοριτσάκι από τη Νορμανδία
που πετούσε χαρταετό μαζί με τη Ναταλία
πήγε η γκρινιάρα στην Ιταλία
για να φωνάξει τη μαϊμού τη Μαρία
και τώρα γκρινιάζουν μαζί στη Νορμανδία

Ήταν ένας κύριος από τη Γεωργία
που είχε μεγάλη σοφία,
διάβαζε πάρα πολλά βιβλία, ΄
ήταν καλός στη Γεωγραφία
και βοηθούσε τα παιδιά της Γεωργίας.

Ήταν ένας άντρας από το Μονακό
που έπαιζε καζίνο με το ύφος το κακό.
Μόλις έχανε τα λεφτά, τα ζητούσε και διπλά,
αλλά μόλις έχανε τα διπλά, τα ζητούσε και τριπλά.
Πήρε όλα τα λεφτά και έφυγε από το Μονακό.

Επιμέλεια: Βουτσιλά Ευριδίκη, ΠΕ70

Η ενημέρωση προσφέρει ασφάλεια & παροχή ευκαιριών στα παιδιά!

4-12-2024 επισκέφτηκαν το σχολείο μας η ψυχολόγος του Κέντρου Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής Βέροιας, κα Πανταζή Μαρία, και η κοινωνική λειτουργός – υπεύθυνη Εθελοντών, κα Καραβασίλη Ελισάβετ, με σκοπό να ενημερώσουν τους μαθητές/τριες όλου του σχολείου σχετικά με δύο θεματικές, «Προστατεύω το σώμα μου» και «Η δύναμη του εθελοντισμού-Το παράδειγμα της Πρωτοβουλίας για το Παιδί». Στην πρώτη θεματική οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατέψουν το σώμα τους από πιθανές απειλές. Μέσω του προγράμματος κατέστη σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στα «καλά» και «κακά» αγγίγματα από ξένους, αλλά και από μέλη της οικογένειας. Ενημερώθηκαν για το ποιες πράξεις ή συμπεριφορές εντός του οικογενειακού πλαισίου μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτές. Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα άτομα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να αναφέρουν κάποιο περιστατικό. Σχετικά με τη δεύτερη θεματική οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία του εθελοντισμού και να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευθύνη. Το πρόγραμμα στόχευε στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην Κοινότητα μέσα από το παράδειγμα του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Συντονισμός δράσης: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71
Υλοποίηση δράσης: Πανταζή Μαρία Ψυχολόγος, Καραβασίλη Ελισάβετ Κοινωνική Λειτουργός


Χαρακτικά

Με αφορμή τη διδακτική επίσκεψη των τάξεων Δ΄ και Στ΄ στην έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ οι μαθητές/τριες δημιούργησαν στο μάθημα των Εικαστικών τα δικά τους χαρακτικά έργα σε ελεύθερο θέμα και τα τύπωσαν με την καθοδήγηση της δασκάλας των Εικαστικών. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα!

Επιμέλεια: Βλαχίδου Κωνσταντία, ΠΕ08

Μπλουζάκια της διαφορετικότητας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου οι μαθητές  ζωγράφισαν για την αναπηρία σε μπλούζες και καπέλα κι αυτά παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο της Βέροιας με σκοπό τη στήριξη του Συλλόγου "Τα Παιδιά της Άνοιξης". Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν 23 Δημοτικά Σχολεία της Ημαθίας, ανάμεσα σε αυτά και το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος και 2 Νηπιαγωγεία του Νομού. 1.350 μικροί καλλιτέχνες επιμελήθηκαν με πολλή αγάπη την πρώτη ύλη για να αποδώσουν τη διαφορετικότητα και συνάμα να στηρίξουν τον Σύλλογο. Έτσι, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η παιδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα "Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την αναπηρία".
Επιμέλεια: Ιωαννίδου Ευγενία ΠΕ71