Σελίδες
- 2024-2027 Climate, a friend with character KA220 Erasmus plus
- 2024-2025 DigiTechMethods - KA210 Erasmus plus
- 2023-2026 Robots meet Arts - KA220 Erasmus plus
- 2023-2025 Climentre - KA210 Erasmus plus
- 2021-2023 Let's Join Hands for the World - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2021-2024 Our Living Values - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2019-2022 Explore Create & Know - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2021-2023 School Eco Lighthouse - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2022 Eco-Naturalists of the Future - POWER
- 2018-2021 European Digital Classroom - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green2 - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2014-2017 Healthy European Youth - ΚΑ220 Erasmus plus
Η Άννα Φρανκ στα θρανία μαζί μας...
''Το Βότσαλο'' ιστορίες μνήμες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
27 Ιανουαρίου
Οι μαθητές/τριες των τάξεων Γ΄ και Δ΄ συζήτησαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών για το Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους, που ήταν και τα περισσότερα θύματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα παιδιά που αποτέλεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος, ο αριθμός των οποίων (σύμφωνα και με τα όσα διαβάσαμε) ήταν πάνω από 1.000.000. Στη συνέχεια, οι μαθητές άκουσαν από τις δασκάλες την ανάγνωση του βιβλίου «Το βότσαλο. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα» του συγγραφέα Μάριους Μαρτσινκεβίσιους με την υπέροχη εικονογράφηση της Ίνγκα Ντάγκιλε. Οι μαθητές/τριες απόλαυσαν την ανάγνωση αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, τους συγκίνησε η ιστορία του μικρού Έιταν και της φίλης του, Ρίβκα. Συζήτησαν όλοι μαζί και διατύπωσαν διαφορετικές ερμηνείες ως προς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο βιβλίο, τι συμβαίνει τελικά στο τέλος της ιστορίας. Έπειτα, οι μαθητές πήραν ένα σχέδιο από μια μικρή βαλίτσα και τους ζητήθηκε να γράψουν ή και να ζωγραφίσουν τι θα έβαζαν μέσα σ’ αυτή αν τους υποχρέωναν με τη βία μέσα σε λίγες ώρες να ετοιμάσουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το σπίτι τους πηγαίνοντας στο άγνωστο. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, συνεργάστηκαν προκειμένου να βρουν λέξεις σχετικές με το βιβλίο και με το Ολοκαύτωμα και συμπλήρωσαν ακροστιχίδες με λέξεις, όπως: ΒΟΤΣΑΛΟ, ΕΙΤΑΝ, ΡΙΒΚΑ. Επίσης, οι μαθητές εκφράστηκαν μέσω της ζωγραφικής σχετικά με ό,τι τους άρεσε ή τους έκανε εντύπωση. Στο πλαίσιο των δράσεων για το Ολοκαύτωμα η Δ΄τάξη συνεργάστηκε με τη Γ΄ τάξη. Οι μαθητές και των δύο τάξεων μοιράστηκαν τις εντυπώσεις από το βιβλίο που διάβασαν και τις σκέψεις τους για το θλιβερό ιστορικό γεγονός. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους, σχεδίασαν μικρά βότσαλα, πάνω στα οποία έγραψαν ονόματα Εβραιόπουλων (είτε από το βιβλίο είτε κι εκτός αυτού) για να τιμήσουν με αυτή την συμβολική πράξη τους ανθρώπους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τελικός στόχος ήταν η δημιουργία μιας αφίσας με πολλά μικρά βότσαλα.
Επιμέλεια: Δήμητρα Τσολάκη ΠΕ70 & Μαρία Κυκερίδου ΠΕ70

Ψυχική υγεία: αλήθειες με αλήθεια πλασμένες
Ανάγνωση του βιβλίου «ο μικρός στρατιώτης» του Πάουελ Φέιρεπτ, ένα αντιπολεμικό παραμύθι, παρατήρηση των εικόνων, συζήτηση για τον πόλεμο και το περιεχόμενο εννοιών, όπως άμαχος πληθυσμός. Δημιουργική δραστηριότητα ζωγραφικής εμπνευσμένη από τις εικόνες του βιβλίου. Κατασκευή μέσω της διαδικασίας του «καταιγισμού ιδεών», brain storming, ενός χάρτη ιδεών – εννοιών με τα συναισθήματα που συνδέονται με τον Πόλεμο και την Ειρήνη.
Παρακολούθηση της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο «Ειρήνη – η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα». Σχολιασμοί σχετικά με το περιεχόμενο, καταγραφή των γεγονότων σε χρονική αλληλουχία. Σε ποιες χώρες ταξίδεψε, ποιους συνάντησε η Ειρήνη, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε. Συζήτηση με σκοπό την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και των συγκινήσεων που προκάλεσε η ιστορία. Μετά από μια δεύτερη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την εναλλαγή των συναισθημάτων, τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων και τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην προσφυγιά. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στη διαφορά των όρων «πρόσφυγας» και «μετανάστης». Επίσης, οι μαθητές ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους από την ιστορία. Τέλος, οι μαθητές έγραψαν φανταστικούς διαλόγους με τους ήρωες της ιστορίας. Όλες οι εργασίες των μαθητών έγιναν ένα κολάζ. Οι παραπάνω δραστηριότητες οργανώθηκαν σε διαθεματικό πλαίσιο διδασκαλίας.


Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία
''Σεισμός: γνώση και προστασία'' Ενδοσχολική επιμόρφωση
Μαθητικές εφημερίδες
