Ρομποτική - STEM Education

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα τον 4ο  κύκλο που αφορά το Stem και τη Ρομποτική υλοποιήθηκαν δραστηριότητες με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης, οι οποίες συνδέθηκαν άρρηκτα με τα γνωστικά αντικείμενα της  Γεωγραφίας, της Πληροφορικής, καθώς οι μαθητές/τριες επεξεργάστηκαν θέματα μηχανικής, μεταμόρφωσης των ζώων και προγραμματισμού. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προτζέκτορας, σετ ρομποτικής wedo 2 της Lego Education και τάμπλετ. 

1. Κατασκευή γυρίνου - βάτραχου

Η δραστηριότητα της κατασκευής του γυρίνου και η μεταμόρφωσή του σε βάτραχο υλοποιήθηκε από τους μαθητές/τριες της  ΣΤ΄ Δημοτικού σε 4 διδακτικές  ώρες με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριών σε ομάδες, την κατανομή ρόλων και την υλοποίηση υπο-έργων της θεματικής, τον προσδιορισμό της μεταμόρφωσης του γυρίνου σε βάτραχο, την συναρμολόγηση της κατασκευής με την ακολουθία συγκεκριμένων βημάτων, τον  προγραμματισμό του ρομπότ, ώστε να εκτελεί συγκεκριμένες εντολές. Η ενασχόληση με τη Ρομποτική αποτελεί πρώτη εμπειρία για τους μαθητές/τριες, οι οποίοι αρχικά δυσκολεύτηκαν με τη χρήση του υλικού, την οργάνωση της σκέψης, την αυτοπειθαρχία, τη συνεργασία στην ομάδα, την υποστήριξη και δέσμευση να πετύχει η ομάδα τον στόχο. Φάνηκε όμως πως ο χρόνος ενασχόλησης είναι βοηθητικός παράγοντας στην εξοικείωση με τη Ρομποτική.

2. Κατασκευή μέλισσας

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης ασχολήθηκαν με την περιγραφή της εργασίας και του ρόλου της εργάτριας μέλισσας μέσα στην κυψέλη, κατασκεύασαν ρομπότ ακολουθώντας οδηγίες και συνεργάστηκαν ομαδικά, ώστε να επιτύχουν τον προγραμματισμό και να θέσουν σε κίνηση το ρομπότ. 

Υπεύθυνη υλοποίησης Εργαστηρίου Ρομποτικής: Αντωνία Αναστασοπούλου, ΠΕ 71




ΧΟΠΑ Ήρωες εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος Ημαθίας τη σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΧΟΠA Ήρωες. Πρόκειται για μια βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία με στόχο την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση. Αξιοποιεί τον ενθουσιασμό των παιδιών να μαθαίνουν, να μοιράζονται κι ενθαρρύνει τον ρόλο τους ως πολλαπλασιαστές στην οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα.

Οι ασθενείς με εγκεφαλικό χρειάζονται ιατρική περίθαλψη άμεσα και η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού σώζει ζωές. Με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που διευκολύνει τη μαθησιακή διαδικασία και με 5 διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος, οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά αναπτύσσοντας γνώσεις αλλά και κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ζωής, επικοινωνίας και συνεργασίας. Μια απλή κίνηση που σώζει ζωές. Μια απλή κίνηση που θα σώσει τη ζωή του/της συμμαθητή/τριας, του παππού, της γιαγιάς, του γείτονα, του συμπολίτη. Σχολεία από 20 και περισσότερες χώρες στον κόσμο συνεργάστηκαν για να δομήσουν μια κοινότητα παιδιών με ανθρωποκεντρική αποστολή.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούνιο 2022, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις αφίσες που δημιούργησαν και τόνισαν με έμφαση πως το να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να υποστηρίζεις τον συνάνθρωπό σου αποτελεί αξία ζωής. Και πως η θλιβερή πραγματικότητα της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου επιβάλλει την ανάγκη συνεργασίας των μελών της σχολικής κοινότητας με ιατρικές υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου από τη δασκάλα φυσικής αγωγής Αικατερίνη Ξανθοπούλου και τη σχολική νοσηλεύτρια, Χρυσή Κούρτα.

Η Διευθύντρια του Σχολείου
Μαρία Ταχτσόγλου