Scratch: Προγραμματισμός & ψηφιακός αλφαβητισμός

Έχοντας ως σύνθημα τη φράση "Φαντάσου- Προγραμμάτισε - Μοιράσου" οι μαθητές/τριες των τμημάτων Ε1 & Ε2  & ΣΤ΄ συμμετείχαν σε εργαστήρι πληροφορικής που οργάνωσε ο κ. Ιωακειμίδης Βασίλης, εκπαιδευτικός Εικαστικών στο σχολείο μας συνδυάζοντας τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος  σπουδών και την καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις εισαγωγικές αρχές της γλώσσας προγραμματισμού Scratch και ακολούθως τις εφάρμοσαν δημιουργώντας δικά τους πρωτότυπα έργα. 
Το Scratch αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία παιχνιδιών, βίντεο και μουσικής με ποικίλο περιεχόμενο. Τα προσφερόμενα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα, τα γραφικά και οι ήχοι μπορούν να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως παράγοντας κάθε φορά ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια το Scratch αποτελεί δημοφιλές εργαλείο στα σχολεία, καθώς, οι εντολές του είναι απλές, ώστε ένας αρχάριος στον προγραμματισμό χρήστης μπορεί να τις ακολουθήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχονται. Έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως μια μεγάλη κοινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων που αλληλοτροφοδοτούνται και μοιράζονται τη δημιουργικότητα τους, τη φαντασία και τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες.

Επιμέλεια: Ιωακειμίδης Βασίλης ΠΕ086