Happy Halloween!

31 Οκτώβρη στο μάθημα των Αγγλικών τα δευτεράκια ασχολήθηκαν με τον εορτασμό του “Halloween” στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες και κατασκεύασαν - τι άλλο; - κολοκύθες και φαντασματάκια από χαρτόνι για τη διακόσμηση της αίθουσας.

Επιμέλεια: Κατσανίκου Αναστασία, δασκάλα αγγλικής γλώσσας


Scratch: Προγραμματισμός & ψηφιακός αλφαβητισμός

Έχοντας ως σύνθημα τη φράση "Φαντάσου- Προγραμμάτισε - Μοιράσου" οι μαθητές/τριες των τμημάτων Ε1 & Ε2  & ΣΤ΄ συμμετείχαν σε εργαστήρι πληροφορικής που οργάνωσε ο κ. Ιωακειμίδης Βασίλης, εκπαιδευτικός Εικαστικών στο σχολείο μας συνδυάζοντας τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος  σπουδών και την καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις εισαγωγικές αρχές της γλώσσας προγραμματισμού Scratch και ακολούθως τις εφάρμοσαν δημιουργώντας δικά τους πρωτότυπα έργα. 
Το Scratch αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία παιχνιδιών, βίντεο και μουσικής με ποικίλο περιεχόμενο. Τα προσφερόμενα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα, τα γραφικά και οι ήχοι μπορούν να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως παράγοντας κάθε φορά ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια το Scratch αποτελεί δημοφιλές εργαλείο στα σχολεία, καθώς, οι εντολές του είναι απλές, ώστε ένας αρχάριος στον προγραμματισμό χρήστης μπορεί να τις ακολουθήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχονται. Έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως μια μεγάλη κοινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων που αλληλοτροφοδοτούνται και μοιράζονται τη δημιουργικότητα τους, τη φαντασία και τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες.

Επιμέλεια: Ιωακειμίδης Βασίλης ΠΕ086

28η Οκτώβρη 1940

«Η Αντίσταση των Ελλήνων» του Φίλιππου Μανδηλαρά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) έφερε κοντά τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης σε εικόνες και νιώσεις ενός πολέμου που άλλαξε την ιστορία της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων. Γιατί ο πόλεμος είναι δάκρυα και ταξίδι πολλές φορές δίχως επιστροφή. Και αλήθεια τι ζητούν δύο παιδάκια σε μια αυλή; Να παίξουν ξέγνοιαστα  στα χρώματα της ειρήνης. Το «περιστέρι της ειρήνης» είναι το αντιπολεμικό μήνυμα για την επέτειο του '40.

Επιμέλεια: Μελίνα Ντογραματζή ΠΕ70



28η Οκτώβρη 1940


Ζωρζ Σαρή "Κόκκινη κλωστή δεμένη" (εκδόσεις Πατάκη) πηγή έμπνευσης και γέφυρα βίωσης των αληθινών ιστοριών της περιόδου της Κατοχής. Οι Αφηγήσεις ζωής ένα μέσο για να φέρεις το χρόνο πίσω. Η Αντίσταση των Ελλήνων σε χρόνια που τα δεινά του πολέμου, η πείνα και η απώλεια σημάδευαν δίχως επανόρθωση.
Αποσπάσματα διάβασαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης και μετά παρακολούθησαν μια παρουσίαση  φωτογραφιών του χρονικού των γεγονότων της Αντίστασης, καθώς, και ηχητικά ντοκουμέντα. 
Και μετά απορίες, ερωτήματα, προβληματισμοί και ''Γιατί''  ''Δύσκολο πράγμα ο πόλεμος, πονά και σε αλλάζει'' 
Και πώς αλλιώς να εκφράσεις αυτό που οι λέξεις δεν το χωρούν; μια ομαδική δημιουργία- αφίσα όπου αποτύπωσαν τα παιδιά το μήνυμα: ''στον πόλεμο λέμε ΟΧΙ''
Τελικά, αν ο κόσμος μας κυβερνιόταν από παιδιά μήπως θα είχαν αποφευχθεί οι πόλεμοι και τα δεινά αυτών;

Επιμέλεια: Αρζόγλου Στεφανία ΠΕ70






28η Οκτώβρη 1940

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης προσέγγισαν μέσω της τέχνης το θέμα του πολέμου. Ο Πάμπλο Πικάσο και η ''Γκερνίκα'' . Ένα αντιπολεμικό έργο τέχνης, το οποίο πρόσφερε τροφή για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό και σύνδεση με την σύγχρονη πραγματικότητα. Η τρισδιάσταση προβολή του έργου καθηλωτική στα μάτια όλων. Η ιστορία της ισπανικής πόλης που καταστράφηκε ολοσχερώς, βαρύ πλήγμα για την ανθρωπότητα. Οι μαθητές κομμάτι-κομμάτι ανασύνθεσαν το έργο κι έδωσαν φωνή στα πρόσωπα που εμφανίζονται. 
Μα, τα παιδιά επιθυμούν μια άλλη ''Γκερνίκα'' μια πολύχρωμη, αισιόδοξη. Έτσι, αποτύπωσαν με σχήματα και χρώματα την ανάγκη για ειρήνη και ζωή.

Επιμέλεια: Θεοφανοπούλου Ζωή  ΠΕ70

Noesis-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας-Θεματικό πάρκο Οδύσσεια



Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, οι Α΄Β΄ Γ΄Δ΄τάξεις επισκέφθηκαν το θεματικό πάρκο Οδύσσεια στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις του μυθικού ήρωα του Ομήρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος θύμιζε σκηνικό της αρχαιότητας. Ήρθαν σε επαφή με τρισδιάστατα ρομποτικά ομοιώματα με κίνηση και ήχο, τα οποία παρίσταναν τα θηρία και τα τέρατα που αντιμετώπισε ο Οδυσσέας. Με διαδραστικό τρόπο οι μαθητές συμμετείχαν στις περιπέτειες του ήρωα βιώνοντας μια  ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εμπειρία.








Παιχνίδια πολυγλωσσίας στο ''European Digital Classroom''

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης δημιούργησαν μια αφίσα για την Ευρώπη παίζοντας ένα παιχνίδι με Ευρωπαϊκές σημαίες. Το πραγματικό αφιέρωμα στη σημασία της πολυγλωσσίας έγινε στην πράξη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φιλοξενίας των Ευρωπαίων μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus plus “European Digital Classroom”. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης μαζί με τους μαθητές από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Σικελία και την Πορτογαλία έπαιξαν ένα παιχνίδι με τις χώρες της Ευρώπης και τις σημαίες τους. Σε έναν πίνακα κάθε παιδί κολλούσε το όνομα της χώρας κάτω από την αντίστοιχη σημαία, κατόπιν, έδειχνε στο χάρτη τη χώρα και την πρωτεύουσά της. Στη συνέχεια, οι μαθητές της κάθε χώρας τραγουδούσαν γνωστά παιδικά τραγούδια που έχουν κοινή μελωδία σε στίχους της γλώσσας τους.

Επιμέλεια: Κατσανίκου Αναστασία, δασκάλα αγγλικής γλώσσας

Νομός Ημαθίας - παρουσίαση

Imathia Greece

Επιμέλεια: Κατσουπέρη Γεωργία ΠΕ70

ErasmusDays 2019


Μα πόσο αλλάξαμε! Ταξιδέψαμε στις άκρες της Ευρώπης, παίξαμε σε παιδικές χαρές του βορρά και του νότου, γευτήκαμε τοπικά προϊόντα και συνταγές πρωτότυπες, μοιραστήκαμε εικόνες από διαφορετικές πατρίδες, γελάσαμε με τα μπερδέματα της γλώσσας στην προσπάθεια να μιλήσουμε όπως οι φίλοι μας από την Ευρώπη, περπατήσαμε σε αυλές σχολείων, κουβαλήσαμε μαζί μας τους καρπούς της γης μας, μάθαμε στους καινούριους φίλους μας τα δικά μας παραδοσιακά παιχνίδια, ζωγραφίσαμε τόπους και μνημεία, καθίσαμε συντροφιά στα θρανία των Ισπανών, Φιλανδών, Ιταλών, Εσθονών, Σικελών, Ρουμάνων, Πορτογάλων φίλων μας, φανταστικό.......μόνον στην τηλεόραση βλέπαμε τις αίθουσες διδασκαλίας των ευρωπαϊκών σχολείων, συγκινηθήκαμε με τις μεγάλες αγκαλιές αποχαιρετισμού, όταν η εβδομάδα δράσεων έφτανε στο τέλος και τώρα κοιτώντας το ημερολόγιο γνωρίζουμε τα γενέθλια της Nina's, του Indrek, της Mierel, του Paul, της Raquel.


1) 2014-2017 ''Healthy European Youth'', 9 χώρες, 9 εξαιρετικές συνεργασίες
2) 2018-2020 ''Act Green'', 6 σχολεία, 52 
δάσκαλοι ενεργοί πολίτες στρατευμένοι σε ένα όνειρο '' Να δώσουν ανάσα στον πλανήτη μας, There is no planet B''
3) 2018-2020 ''European Digital Classroom'' ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την ψηφιακή τάξη, τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή οικολογία. Ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την εξωστρέφεια βελτιώνοντας και καλλιεργώντας σύγχρονες επαγγελματικές ταυτότητες. 
4) 2019-2021 ''Explore, Create, Know''  Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη της πολιτειότητας κι ''εμείς'' σε ένα πολυσυλλεκτικό παζλ μουσειακών, θεατρικών, μουσικών ψηφίδων.
Erasmus plus: Ανεκτίμητη αξία! Αίσθημα ευγνωμοσύνης για τις δυνατότητες που μας προσφέρει να γινόμαστε Πολίτες του Κόσμου και να χαιρόμαστε κάθε αλλαγή. Φοράμε την αισιοδοξία να στοχεύουμε στο συλλογικό καλό, όταν οι μαθητές μας ανοίγουν τα σπίτια τους στη φιλοξενία παιδιών από την Ευρώπη, όταν η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο να εκφράσεις την συμπάθεια και το ενδιαφέρον σου, όταν πετάς στα σύννεφα μίλια μακριά, γιατί ένα σχολείο περιμένει να σε υποδεχτεί.
Erasmusdays, το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας γιορτάζει και μοιράζεται. Οκτώβριος 2019 

Η Διευθύντρια του Σχολείου, Ταχτσόγλου Μαρία,
ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές/τριες




Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής των μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄ Ε΄ και  ΣΤ΄.
Ακολουθώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο του αγροκτήματος, τάισαν τις κότες και μάζεψαν αυγά. Κατόπιν περπάτησαν δίπλα στα θερμοκήπια για να παρατηρήσουν τα είδη των φυτών που καλλιεργούνται. Ξεναγήθηκαν στο χώρο των λαχανόκηπων, των ανθόκηπων και του εκτροφείου σαλιγκαριών. Τελευταίος σταθμός το φύτεμα σπόρων σε ατομικά γλαστράκια, τα οποία πήραν στο σπίτι τους για να τα φροντίσουν.
Στο γαλακτοκομείο ενημερώθηκαν σχετικά με την επεξεργασία του γάλακτος. Στο εργαστήρι της σχολής πειραματίστηκαν με το νερό και τη μαγιά, χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο συνδεδεμένο με υπολογιστή για να παρατηρήσουν τη ζωή του μικρόκοσμου κι έφτιαξαν υγιεινές,  νόστιμες μπουκίτσες με ψωμί, τυρί και βιολογικά λαχανικά. 


Επιμέλεια: Κιτσούλη Δέσποινα ΠΕ70










Φθινοπωρινές, της φύσης δημιουργίες


Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης εμπνεύστηκαν από το φθινόπωρο με αφορμή την ίδια τη Φύση 
κι ό,τι εκείνη απλόχερα προσφέρει... Καλό Φθινόπωρο!

Επιμέλεια: Αρζόγλου Στεφανία ΠΕ70