Σελίδες
- 2024-2027 Climate, a friend with character KA220 Erasmus plus
- 2024-2025 DigiTechMethods - KA210 Erasmus plus
- 2023-2026 Robots meet Arts - KA220 Erasmus plus
- 2023-2025 Climentre - KA210 Erasmus plus
- 2021-2023 Let's Join Hands for the World - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2021-2024 Our Living Values - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2019-2022 Explore Create & Know - ΚΑ220 Erasmus plus
- 2021-2023 School Eco Lighthouse - ΚΑ210 Erasmus plus
- 2022 Eco-Naturalists of the Future - POWER
- 2018-2021 European Digital Classroom - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2018-2021 Act Green2 - ΚΑ229 Erasmus plus
- 2014-2017 Healthy European Youth - ΚΑ220 Erasmus plus
Χριστούγεννα 2018
Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχιέται,
δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δεν ζητεί το συμφέρον της, δεν σκέφτεται
το κακό για τους άλλους, δεν χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Η αγάπη όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.
Κάλαντα, κανέλες & ευχές
Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, μπισκότα αρωματικά κανέλας, δρώμενα, κάλαντα και ευχές. Και κάρτες με θερμές κι εγκάρδιες σκέψεις κι ευχές για τα παιδιά του παιδοογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Κέρασμα τα μπισκότα που ζυμώσαμε στους συμμαθητές του σχολείου μας που ώρα τα μοσχομύριζαν, καθώς ψήνονταν στο φουρνάκι του σχολείου. Και κάλαντα παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα και ταινίες μικρού μήκους με μηνύματα αγάπης για όσους ζουν μόνοι ή νιώθουν μοναξιά.
Είναι μια ομορφιά τα Χριστούγεννα στο σχολείο μου…..
Υπεύθυνη εκπ/κός: Αρζόγλου Στεφανία, Β΄τάξη
Νοιάζομαι & φροντίζω
Δημιουργία ξύλινης φωλιάς
Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης πρότειναν και υλοποίησαν την κατασκευή ξύλινων φωλιών για την προστασία των πουλιών, καθώς και την κατασκευή με απλά υλικά (πλαστικά μπουκάλια νερού) ταίστρας. Με την υποστήριξη ενός έμπειρου τεχνικού τον οποίο προσκάλεσαν στο σχολείο (παππούς μαθήτριας, υποστηρικτής και αρωγός των προσπαθειών του σχολείου, χρόνια τώρα), έτριψαν με λεπτομέρεια τα κομμάτια ξύλου και τα κόλλησαν με υπομονή, ώστε κάθε φωλιά να αποτελεί ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι για τα πουλιά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Έφεραν σποράκια και τοποθέτησαν στις ταϊστρες και κατόπιν στην αυλή του σχολείου κρέμασαν στα δένδρα φωλιές και ταϊστρες, με ένα χαμόγελο ικανοποίησης επειδή τούτο τον χειμώνα θα σωθούν ορισμένες μικρές ψυχούλες. Με ενδιαφέρον συζήτησαν με τους συμμαθητές των άλλων τάξεων την οικολογική τους πρόταση και επιχειρηματολόγησαν, ώστε οι φωλιές στην αυλή του σχολείου μας να γίνουν περισσότερες.
Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Ταχτσόγλου Μαρία & Κατσουπέρη Γεωργία
''Δον Κιχώτης'' Θεατρική παράσταση
Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 οι Α’, Β’, Γ’ τάξεις παρακολούθησαν στο θέατρο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης την παιδική θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης». Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με ένα από τα αριστουργήματα της κλασσικής δυτικής λογοτεχνίας και μέσα από την αλληγορία να προσεγγίσουν αξίες, όπως η ανθρωπιά, η φιλία και η ευγένεια. Πριν την παράσταση προετοιμάστηκαν κατάλληλα μέσω της ανάγνωσης του βιβλίου των εκδόσεων Μεταίχμιο αφιερωμένο στον Δον Κιχώτη.
Επιμέλεια: Αρζόγλου Στεφανία
Επιμέλεια: Αρζόγλου Στεφανία
Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες
3 Δεκεμβρίου
Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης μέσω βιωματικών δράσεων προσέγγισαν τις δυσκολίες των ατόμων με τύφλωση. Διάβασαν το βιβλίο «Η Αργυρώ γελάει» της Τζιν Ουίλλις που αφορά σε ένα κορίτσι μικρής ηλικίας καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο, συζήτησαν και προβληματίστηκαν σχετικά με συμπεριφορές ενσυναίσθησης στην καθημερινότητα και ομαδικά δημιούργησαν μια αφίσα με τίτλο:
«Η Αργυρώ κι εγώ, τόσο διαφορετικοί μα τόσο ίδιοι».
Υπεύθυνη εκπ/κός: Αρζόγλου Στεφανία.
Ο μύθος του Ορφέα & της Ευρυδίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο Κόσμος της Μουσικής
Γνωρίζω - Εκφράζομαι - Δημιουργώ
23 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές των τάξεων Ε΄ & ΣΤ΄ επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στο πρόγραμμα ‘’Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» «Ο μύθος του Ορφέα & της Ευρυδίκης’’. Το εκπ/τικό πρόγραμμα περιλάμβανε μια δημιουργική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώθηκε από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα με στόχο οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές ως προς την τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Τα παιδιά ακολούθησαν τη διαδρομή που ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου, πέρασε από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανέβηκε στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίστηκε στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξουν στη MOYSA και στο φουαγιέ του κτιρίου με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετύλιξαν το θεατρικό δρώμενο του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνώρισαν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της μουσικής.
Πολυτεχνείο 2018
Με επίκεντρο την επέτειο του Πολυτεχνείου οι μαθητές/τριες της Β' τάξης τίμησαν την ημέρα με τον τρόπο που θα μπορούσαν αφενός να κατανοήσουν τα γεγονότα κι αφετέρου την αξία της εξέγερσης του λαού για την ανάκτηση της Δημοκρατίας αλλά και γενικότερα για τη διεκδίκηση του δικαίου στη ζωή.
Οι μαθητές διάβασαν και συζήτησαν το βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" το οποίο περιγράφει με απλό και μεστό τρόπο το νόημα της ημέρας εξηγώντας εύστοχα μέσω της ελκυστικής αφήγησης έννοιες δύσκολες, όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικτατορία.
Οι μαθητές διάβασαν και συζήτησαν το βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" το οποίο περιγράφει με απλό και μεστό τρόπο το νόημα της ημέρας εξηγώντας εύστοχα μέσω της ελκυστικής αφήγησης έννοιες δύσκολες, όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικτατορία.
Άκουσαν και τραγούδησαν το τραγούδι "ο Μέρμηγκας" (σε στίχους, μουσική Μάνου Λοΐζου & εκτέλεση Σωκράτη Μάλαμα), το οποίο στη συνέχεια δραματοποίησαν.
Δημιούργησαν ομαδικά αφίσα στην οποία έγραψαν και ζωγράφισαν για τη Δημοκρατία, τη Χούντα, και για τις αντιθέσεις τους.
Υπεύθυνη εκπ/κός: Αρζόγλου Στεφανία
12 Άθλοι του Ηρακλή
Έχοντας προγραμματίσει την εκπαιδευτική επίσκεψη στο θεματικό πάρκο του Ηρακλή ήταν εξαιρετική κι ενδιαφέρουσα η ευκαιρία να γνωρίσουν τον μυθικό ήρωα. Έτσι, οι μαθητές/τριες των τάξεων Α΄ Β΄ και Γ΄ διάβασαν τους Άθλους του Ηρακλή σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, της Ιωάννας Μπαμπέτα και της Αναστασίας Τσιόλια- Κουτρότση και εντυπωσιασμένοι από τις υπερδυνάμεις του οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης θέλησαν να του αφιερώσουν την ομαδική αφίσα με τις ζωγραφιές τους για τους άθλους. Στις 30 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το θεματικό πάρκο του Ηρακλή στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν στη διαδραστική παρουσίαση και ψυχαγωγήθηκαν με παιχνίδια και χορό.
''Του καιρού τα μυστικά ..'' Διαδραστική εκπαιδευτική έκθεση
Διαδραστική, εκπαιδευτική έκθεση «Του Καιρού τα Μυστικά…» από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Μία συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της Μετεωρολογίας, από την εξέλιξή της ανά τους αιώνες και τα όργανα που χρησιμοποιεί σήμερα, έως την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκουν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα στην Επιστημονική Ομάδα Εκπαιδευτικής Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του meteo.gr.
«Του Καιρού τα Μυστικά…» παρουσιάζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, ενώ ο συνδυασμός βίντεο, προσομοιώσεων, πειραμάτων και διαδραστικών εφαρμογών προσφέρει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να εμπεδώσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα και τον τρόπο προστασίας από αυτά.
Interactive educational exhibition "The Weather’s Secrets ..." organizes TITAN at the Efkarpia, Thessaloniki. It is a fascinating tour of the world of Meteorology from its evolution over the centuries and the instruments that it uses today to the interpretation of weather phenomena and the effects of climate change. The design and scientific supervision of the exhibition belong to the National Observatory of Athens and specifically to the Scientific Wind Meteorological Team of meteo.gr.
"The Weather’s Secrets ..." are presented in three thematic sections while the combination of videos, simulations, experiments and interactive applications offers the opportunity to visitors to build the creation and evolution of weather phenomena, with particular emphasis on the intense weather phenomena and how to protect them.
28η Οκτώβρη
Με αφορμή την επέτειο της εθνικής εορτής για την 28η Οκτωβρίου οι μαθητές/τριες των Β' & Γ' τάξεων συνεργάστηκαν και υλοποίησαν δραστηριότητες με θεματική τον πόλεμο και την ειρήνη.
Διάβασαν το βιβλίο ''Η Αντίσταση των Ελλήνων" (του Φίλιππου Μανδηλαρά), το οποίο περιγράφει τα βασικότερα γεγονότα της αντίστασης των Ελλήνων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Συζήτησαν, διατύπωσαν σκέψεις και ιδέες για τον πόλεμο και τα δεινά που επιφέρει., παρατήρησαν φωτογραφίες της περιόδου της Κατοχής και φαντάστηκαν έναν κόσμο χωρίς ειρήνη.
Δημιούργησαν μια ομαδική αφίσα με χρώματα, μηνύματα και εικόνες για την ειρήνη.
Υπεύθυνοι εκπ/κοί
Αρζόγλου Στεφανία (Β΄) & Βροχίδου Δέσποινα (Γ΄).
5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
28 Σεπτεμβρίου 2018
Κεντρικός στόχος είναι η δραστηριοποίηση των σχολικών μονάδων, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών, αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με σύνθημα «ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ» προτείνεται οι σχολικές μονάδες να υλοποιήσουν εντός του σχολικού ωραρίου τις παρακάτω αθλητικές δράσεις (μεμονωμένα ή συνδυαστικά): αερόβιες κινητικές δραστηριότητες δίνοντας έμφαση στο γρήγορο βάδην, καθώς επίσης, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, ποδηλασία, σχοινάκι, χορός, κ.α., ομαδικά - ατομικά αθλήματα, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση, πετοσφαίριση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, κ.ά. (με δυνατότητα δημιουργίας και μικτών ομάδων).
5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
Η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού αφιερώθηκε αποκλειστικά σε δράσεις σχετικές με το μήνυμα- σύνθημα που της αποδόθηκε ως τίτλος παρακινώντας τα παιδιά να γυμναστούν. Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης ασχολήθηκαν με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι καρτών. Στη μια πλευρά κάθε κάρτας ήταν γραμμένο το όνομα ενός αθλήματος στην ελληνική γλώσσα και στην άλλη πλευρά της κάρτας ήταν γραμμένη η αντίστοιχη ξενική ονομασία (π.χ. καλαθοσφαίριση-μπάσκετ).
Συζήτησαν για τα αθλήματα, παρατήρησαν φωτογραφίες που τα απεικόνιζαν, έπαιξαν ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο "Βρες το μυστικό άθλημα" και ομαδικά δημιούργησαν μια αφίσα με τίτλο "Ας κινηθούμε". Ζωγράφισαν κι εκφράστηκαν ελεύθερα αποτυπώνοντας στο χαρτί τα αγαπημένα τους αθλήματα. Ακολουθώντας το μήνυμα της ημέρας στην καταπράσινη αυλή μας έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, εκτέλεσαν αερόβιες ασκήσεις υπό την καθοδήγηση των παραγγελμάτων της δασκάλας φυσικής αγωγής Λεωνίδα Ελένης.
Φθινοπωρινές κατασκευές
Με διάθεση να διακοσμήσουμε τη σχολική μας αίθουσα και ταυτόχρονα να επιστρέψουμε δριμύτεροι στη σχολική μας ζωή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι μαθητές της Β΄ τάξης ασχολήθηκαν με με χειροτεχνίες φθινοπωρινές, που έδωσαν χαρά στους μικρούς δημιουργούς. Το φθινοπωρινό δέντρο της αγάπης στην πόρτα της σχολικής αίθουσας φιλοξενεί στα φύλλα του όσα έγραψαν οι μαθητές/τριες γι αυτά που αγαπούν και έχουν συναισθηματική αξία στη ζωή τους. Με απλά υλικά (χάρτινα πιάτα, καλαμάκια, ρολό χαρτιού) κατασκεύασαν ομπρέλες, κουκουβάγιες που σηματοδοτούν την έναρξη του φθινοπώρου και της νέας σχολικής χρονιάς. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ήταν ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο των μαθητών και να δώσουν χρώμα και φως στο σχολικό χώρο.
Εκπ/κός: Αρζόγλου Στεφανία
Εκπ/κός: Αρζόγλου Στεφανία
Πολιτιστικό 4/ημερο
Ανοιχτή Πρόσκληση!
Μέρες δημιουργίας, στιγμές έμπνευσης και συνεργασίας. Δράσεις φιλαναγνωσίας, πολυγλωσσίας, περιβαλλοντικές, με εργαστήρια εικαστικών και κυκλοφοριακής αγωγής, με αφηγήσεις παραμυθιών από την Ευρώπη, με παιχνίδια ομαδικά, ψυχαγωγικά και αθλητικά, με βιβλία - έκθεση βιβλίου - και μουσικές από χορωδία ενηλίκων και εθελοντές με όραμα και ψυχή που κοσμούν τον κόσμο.
Πολιτιστικό 4/ημερο στη σχολική μας κοινότητα και είμαστε όλοι παρόντες:
γονείς-κηδεμόνες, μαθητές/τριες που φοιτούν κι όσοι έχουν αποφοιτήσει και παρακολουθούν άλλες βαθμίδες, παραμένουν όμως τα παιδιά μας, άλλωστε μεγαλώσαμε μαζί, εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, εθελοντές, φίλοι και υποστηρικτές, παππούδες, γιαγιάδες, συγγραφείς και παραμυθάδες κι όλοι εσείς που θέλετε να καρφιτσώσετε μια όμορφη εμπειρία στη μνήμη σας,
το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος είναι μια αγκαλιά και
Ανακύκλωση & Web 2.0
Με στόχο τη δημιουργική γραφή και την εξοικείωση με νέα εργαλεία Web 2.0 στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα την ''Ανακύκλωση'' οι μαθητές/τριες των τάξεων Β ΄& Δ΄ με την καθοδήγηση των εκπ/κών Σανιδά Ελένη & Κουτελίδα Μαρία αντίστοιχα δημιούργησαν μια εικονογραφημένη ιστορία αξιοποιώντας ένα εύκολο κι εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο, το Pixton.
Ο παρακάτω σύνδεσμος παρουσιάζει το αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών/τριών.
''Τα συναισθήματά μου κι εγώ'' Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων
Οι μαθητές/τριες των Α΄ & η Β΄ τάξεων στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Τα συναισθήματά μου κι εγώ» έφτιαξαν φατσούλες συναισθημάτων από χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, έπαιξαν παντομίμα συναισθημάτων και μέσω δραματοποίησης εντόπισαν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από διάφορες γκριμάτσες. Στόχος η αναγνώριση των τρόπων έκφρασης των συναισθημάτων. Διάβασαν το βιβλίο «Η παλέτα των συναισθημάτων» και συζήτησαν για τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας. Δημιούργησαν τροχούς συναισθημάτων-χρωμάτων αντιστοιχίζοντας χρώματα με συναισθήματα. Κατασκεύασαν έναν ανθόκηπο, σχεδίασαν και έκοψαν λουλούδια από χρωματιστά χαρτόνια, στα πέταλα των οποίων κάθε μαθητής/τρια έγραψε εκείνα τα στοιχεία για τον εαυτό του/της που τον κάνουν ξεχωριστό. Με αυτόν τον τρόπο όρισαν τον εαυτό τους στο κοινωνικό σύνολο της τάξης και κατ’ επέκταση της σχολικής κοινότητας, ενισχύθηκε η αυτοποπεποίθησή τους και αισθάνθηκαν τόσο ίδιοι μα και τόσο ξεχωριστοί. Άκουσαν τραγούδια σχετικά με τα χρώματα, όπως το «Ποιο το χρώμα της αγάπης» του Λουδοβίκου των Ανωγείων και το «Ουράνιο τόξο» από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Επιπλέον, δημιούργησαν μίξεις χρωμάτων με τέμπερες και πινέλα και τις συνδύασαν με συναισθήματα.
Υπεύθυνες εκπ/κοί : Αρζόγλου Στεφανία (Α΄) & Σανιδά Ελένη (Β΄).
Υπεύθυνες εκπ/κοί : Αρζόγλου Στεφανία (Α΄) & Σανιδά Ελένη (Β΄).
25η Μαρτίου
Οι μαθητές/τριες των Β΄ & Δ΄ τάξεων σε συνεργασία μεταξύ τους και με την καθοδήγηση των εκπ/κών, Σανιδά Ελένης & Κουτελίδα Μαρίας, ασχολήθηκαν με τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και την παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.
Από τη μια ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η γιορτή της Παναγίας, όπου Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε, της ανήγγειλε πως σε λίγους μήνες θα γεννήσει τον Υιό του Θεού, γιορτάζουμε και τιμούμε το "Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν".
Οι μαθητές δημιούργησαν ένα κολλάζ από λευκούς κρίνους σύμβολο της Χριστιανικής πίστης.
Από την άλλη, η επέτειος της εξέγερσης των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό και τη σκλαβιά των 400 ετών διεκδικώντας το ένα και μοναδικό αγαθό, την Ελευθερία, γιορτάζουμε και τιμούμε το "Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά". Οι μαθητές/τριες αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα κι έφτιαξαν ένα στεφάνι για τους ήρωες της επανάστασης.
Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού & της διαφορετικότητας
21 Μαρτίου, εαρινή ισημερία και οι μαθητές/τριες της Β΄ & Δ΄τάξης υποδέχθηκαν την πρώτη ημέρα της άνοιξης με πολύχρωμα λουλούδια και πολύχρωμες πεταλούδες.
Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας και την ομορφιά στη ζωή την υποστηρίζει το διαφορετικό, σκέφτηκαν και κουβέντιασαν οι συνήγοροί της, τα παιδιά. Και τα παιδιά μας υπενθυμίζουν πως κάθε φετινή κατασκευή εντάσσεται στο πρόγραμμα ''Ανακύκλωση'' που ανέλαβαν. Με υλικά που επαναχρησιμοποιούνται δυο θαύματα συντελούνται: της εικαστικής δημιουργίας και της σωτηρίας του Πλανήτη.
Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας & του σχολικού εκφοβισμού
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας & και του Σχολικού εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου 2018, οι μαθητές/τριες των τάξεων Α΄& Β΄ (υπεύθυνοι εκπ/κοί: Αρζόγλου Στεφανία & Σανιδά Ελένη, αντίστοιχα) ασχολήθηκαν τρία διδακτικά δίωρα με δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη και την καλλιέργεια θετικών και συνεργατικών μοτίβων.
Οι μαθητές άκουσαν την ανάγνωση του βιβλίου «Το Αόρατο αγόρι» (του Trudy Ludwig), συζήτησαν κι έπαιξαν παιχνίδια ρόλων για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Ζωγράφισαν τις εικόνες που σχεδίασαν στο νου τους κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και συνέθεσαν μια αφίσα. Επιπλέον, άκουσαν την ανάγνωση των βιβλίων «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» (Μαρτίν Αγκάσι) και «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» (Ελίζαμπεθ Βέρντικ) και μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις.
Σχεδίασαν τις παλάμες τους σε χρωματιστά χαρτόνια, έγραψαν φράσεις σχετικές με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας δημιουργικά. Δημιούργησαν μια αφίσα με θέμα ''Το φανάρι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας'' μέσω του οποίου οι μαθητές-τριες συνέδεσαν το κόκκινο με το «παρατηρώ», το πορτοκαλί με το «πλησιάζω» και το πράσινο με το «μιλώ» ως συμπεριφορά του παρατηρητή απέναντι σε κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού. Έδωσαν τίτλο στην αφίσα: «STOP στο σχολικό εκφοβισμό». Επιπρόσθετα, συνέθεσαν αφίσα σχετική με τα συναισθήματα που παράγει η βίαιη συμπεριφορά σε αντίθεση με αυτά της φιλικής κι όλο ζεστασιάς συμπεριφορά.
Τέλος, τραγουδήσαμε όλοι το τραγούδι των Locomondo
«Χέρια σαν κι αυτά»
Ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού
Οι δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφορούν μόνον μια μέρα, την καθιερωμένη 6 Μαρτίου. Καθημερινά είναι αναγκαίο να γίνονται παρεμβάσεις πρόληψης, κυρίως ή και περιορισμού του φαινομένου. Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης ( υπεύθυνη εκπ/κός: Κουτελίδα Μαρία) κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας επικεντρώθηκαν σε διάφορες πτυχές του φαινομένου, συζήτησαν σε ομάδες και συμπέραναν πως αυτοί που "φοβίζουν", οι θύτες, επιλέγουν για θύματα άτομα "διαφορετικά", τα οποία θεωρούν πως δεν τους ταιριάζουν. Σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν οι μαθητές πως τέτοιες συμπεριφορές μάς στερούν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε φίλους και δυνατές φιλίες, παρακολούθησαν ένα βίντεο ως αφορμή για προβληματισμό.
Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες ζωγράφισαν εικόνες που τους εντυπωσίασαν και έγραψαν ένα σύνθημα, το οποίο συμφώνησαν
"Μην φοβίζεις αυτόν που δεν
σου μοιάζει,
μπορεί να είναι αυτός που σου ταιριάζει"
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)