''Το πένθος στα παιδιά'' Ενδοσχολική επιμόρφωση

Πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς του σχολείου με θέμα τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. 
Υπεύθυνη της παρουσίασης και υποστήριξης του εργαστηρίου, η ψυχολόγος Ελευθερία Δημητριάδου. 

(πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την παρουσίαση)

Το πένθος στα παιδιά 





‘’Our Living Values’’ Μαθησιακή και διδακτική κινητικότητα στη Βουλγαρία

Τη Δευτέρα 27 Μάρτη 2023 οι φιλοξενούμενες ομάδες του ευρωπαϊκού Erasmus plus προγράμματος με τίτλο ‘’Our Living Values’’ επισκεφτήκαμε το 176 σχολείο στο Νέγκοβαν, ένα χωριό 12 χιλιόμετρα από την Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Μας υποδέχθηκαν με θέρμη όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του σχολείου. Στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου πραγματοποιήθηκε η τελετή καλωσορίσματος, η οποία περιλάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων. Κάθε σχολική τάξη του σχολείου υποδοχής παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, δρώμενα με θέμα την ειρήνη, την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, δρώμενα σχετικάμε την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον πλούτο της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, καθώς και παρουσιάσεις δράσεων της σχολικής κοινότητας. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του σχολείου, παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ όλων των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δηλ. μαθητών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σικελία, Πολωνία, Λιθουανία. Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη μετακίνηση λόγω των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε την περιοχή τον προηγούμενο μήνα. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο στο χωριό Negovan, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε ζεστό και φιλικό κλίμα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να επικοινωνήσουμε πληροφορίες των σχολείων μας και των συνθηκών ζωής και εργασίας. Οι μαθητές/τριες μετά το γεύμα επέστρεψαν στο σχολείο, όπου ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής. Για τέσσερις περίπου ώρες ξεναγήθηκαν από τις οικογένειες σε μουσεία στη Σόφια, σε πάρκα, στην κεντρική αγορά κι επέστρεψαν με χαμόγελα, εμπειρίες και καινούριες φιλίες. Ορισμένες οικογένειες διέθεσαν χρόνο στο σπίτι και οργάνωσαν μαζί με τους μαθητές/τριες που φιλοξένησαν και με τα δικά τους παιδιά διάφορες χειροτεχνίες, μαγείρεψαν, κεράστηκαν τοπικά εδέσματα, έπαιξαν παιχνίδια στις αυλές.

Την Τρίτη 28 Μάρτη 2023 το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο χωριό Κοπριβίτσα, ένα ιστορικό, παραδοσιακό, γραφικό χωριό της Βουλγαρίας. Αρχικά επισκεφτήκαμε ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Στη συνέχεια περπατήσαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και καταλήξαμε σε έναν παραδοσιακό χώρο παρασκευής ψωμιού. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο παρασκευής διαφορετικών ειδών ψωμιού, πληροφορήθηκαν για τον τρόπο παραγωγής αλεύρων, τα εργαλεία και τα μέσα που διέθεταν τα προηγούμενα χρόνια τα νοικοκυριά για την παρασκευή ψωμιού και την τελετουργία που ακολουθούσαν. Όλοι οι μαθητές/τριες άλεσαν, ζύμωσαν τα δικά τους ψωμάκια σε διάφορα σχέδια, τα οποία διακόσμησαν και στη συνέχεια έψησαν κι έφαγαν με όρεξη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το σχολείο υποδοχής μας προσκάλεσε σε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο του χωριού Negovan. Γευματίσαμε όλοι οι συμμετέχοντες μαζί, δοκιμάσαμε τοπικά εδέσματα, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγουδήσαμε. Η Δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σόφιας μας καλωσόρισαν στη χώρα τους και μας πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα και τις θερμές ευχές τους για την πρόοδο των σχολείων μας.

Την Τετάρτη 29/3/2023 οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο στο Negovan. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν για δεύτερη φορά από τις ίδιες οικογένειες συνεχίζοντας τη γνωριμία με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των συνομηλίκων τους από τη Βουλγαρία. Οι εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Σόφια, όπου μας υποδέχτηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Ενημερωθήκαμε για τις βασικές προτεραιότητες της εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση. Υπογραμμίστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς οι δύο βασικές προτεραιότητες, ο περιορισμός της σχολικής διαρροής και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες και τις διδακτικές-παιδαγωγικές μεθοδολογίες.

Την Πέμπτη 30/3/2023 οργανώθηκε μετακίνηση προς το βουνό Vitosha (Βίτοσα). Ένα ενεργό ηφαίστειο, το οποίο διαμόρφωσε ένα πλούσιο σε βιοποικιλότητα φυσικό περιβάλλον με νερά, δένδρα, λουλούδια, ζώα και άγρια βλάστηση. Περπατήσαμε και απολαύσαμε το χιονισμένο, ηφαιστειογενές τοπίο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε από αγγλόφωνο ξεναγό στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στον ίδιο χώρο έγινε και η παράδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης του προγράμματος στην ομάδα της Σικελίας. Διάλειμμα για κολατσιό σε ένα καταπράσινο πάρκο αναψυχής με ανθισμένα δένδρα και λουλούδια κοντά στο μνημείο “Bells Monument” το οποίο και επισκεφθήκαμε στη συνέχεια. Παιδιά από όλον τον κόσμο αφιέρωσαν καμπάνες με ευχές δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις ημέρες ειρήνης, ασφάλειας, υγείας και προστασίας από κάθε πόλεμο και πράξεις βίας. Το μοναδικό μνημείο χτίστηκε το 1979 από τον Διεθνή Οργανισμό για τα παιδιά του κόσμου. Δεν ενδιαφέρει το χρώμα, η γλώσσα, η καταγωγή, η χώρα, η θρησκεία, αλλά ενδιαφέρει κάθε παιδί να ζήσει την ειρήνη, να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, να φοιτήσει σε σχολείο, να μορφωθεί, να αναπτυχθεί, όπως αξίζει σε κάθε παιδί. Το μότο “Unity, Creativity, Beauty” συνδέεται αποκλειστικά με την ίδρυση του διεθνούς μνημείου για τα παιδιά του κόσμου. Τα παιδιά της ελληνικής ομάδας αναζήτησαν την καμπάνα από την Ελλάδα. Στάλθηκε από ένα σχολείο του Πειραιά το 1979 με την ευχή όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν σε συνθήκες ειρήνης. Οι μαθητές/τριες από το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος χτύπησαν την καμπάνα δυνατά και με συγκίνηση ευχήθηκαν ‘’Ειρήνη’’ για όλα τα παιδιά του κόσμου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό Αλέξαντερ Νέφσκι στη Σόφια, περιηγηθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περάσαμε από την Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Πολυτεχνείο, το Παλάτι και κατεβήκαμε στο σταθμό του Μετρό, για να γνωρίσουν οι μαθητές ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο τρόπο μετακίνησης (για τα περισσότερα παιδιά ήταν πρωτόγνωρη η εμπειρία του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου- Μετρό).

Την Παρασκευή 31/3/2023, τελευταία ημέρα του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο μοναστήρι του Negovan-Shiakovski. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του μοναστηριού από εθελόντριες, οι οποίες φροντίζουν και περιποιούνται τον χώρο, οι μαθητές/τριες φύτεψαν τα παραδοσιακά τριαντάφυλλα της Βουλγαρίας στον κήπο του μοναστηριού κι έγραψαν σε ξύλινη πινακίδα το όνομα της χώρας τους και το όνομα του σχολείου, έπαιξαν παιχνίδια από τις χώρες που κατάγονται οι μαθητές και μοιράστηκαν την χαρά της ομαδικότητας. Ακολούθησε η παράδοση των πιστοποιητικών (certificates) από τον Διευθυντή του σχολείου υποδοχής σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος, μάλιστα ο Διευθυντής μας συντρόφευσε σε όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετηθήκαμε, εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για την άψογη φιλοξενία, για τις εμπειρίες ζωής που κέρδισαν τα παιδιά, για τον πλούτο που αποκομίσαμε μέσω του πολιτιστικού προγράμματος και του αντίστοιχου σχολικού με έμφαση στις αξίες ζωής, επικοινωνίας και συνεργασίας, στις αξίες της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης των λαών.
Ο δρόμος της επιστροφής μας βρήκε να συζητούμε και να οργανώνουμε την εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Πλατέος με στόχο να μεταφέρουμε στους μαθητές/τριες, δασκάλους και γονείς τις εμπειρίες μας και τις γεύσεις από την επίσκεψή μας στην γείτονα Βουλγαρία.

Επιμέλεια παρουσίασης: Μαρία Ταχτσόγλου & Μαρία Ντρούγια. 
Στην μετακίνηση συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού: Στεφανία Σάλλια, Αθανάσιος Μακρής, Παναγιώτα Τόζογλου, Παναγιώτα Μάτα, Χαρά Παπαδοπούλου.